Здається, страва, простіше, ніж тушковане м'ясо, складно уявити собі, однак приготувати його можна кількома різними способами. Спосіб буде залежати і від сорту м'яса, і від його якості, і від супутніх інгредієнтів. Найчастіше готують все ж свинину, оскільки м'ясо це недороге, продається практично всюди, воно досить м'яке і не дуже довго готується. Дуже гідний варіант – тушкована свинина з підливою. Густа, смачна підлива чудово підходить до будь-якого гарніру: каша, макарони , картоплю – все стане смачнішим, якщо додати м'ясо.
Свинина з білої підливою Для початку розповімо, як приготувати підливу до гуляшу з свинини. Біла підлива зазвичай готується зі сметаною або вершками, проте пам'ятайте, що цей інгредієнт додається в самому кінці процесу.
Інгредієнти: гуляш свинячий – 1 кг; соняшникова олія не дезодорована – 30 мл; великий ріпчаста цибуля – 2-3 шт.; борошно пшеничне біле – 2 ст. ложки; йодована сіль – 1/2 ст. ложки; свіжозмелену перець запашний – 12-15 горошин; бульйон м'ясний – 04 л; сметана 20% жирності – 1 стакан. Приготування Свинину промиваємо й обсушуємо серветкою, опускаємо на сковороду або в казан, де масло прогріте до легкого димку. Швидко на сильному вогні обсмажуємо шматочки м'яса, вони повинні змінити колір, потім зменшуємо вогонь. Цибулю чистимо і шаткуємо тонкими чверть кільцями, додаємо до м'яса. Всі разом гаситься приблизно 4-5 хвилин, після цього додаємо борошно, сіль, перець, потроху зливаємо бульйон і розмішуємо все, щоб соус загус. Накриваємо кришкою і зменшуємо вогонь до мінімального. Готується свинина з підливою на сковороді або в казані близько півгодини, після чого додаємо сметану і даємо потомитися ще 2-3 хвилини. Щоб відтінити смак м'яса, можна використовувати спеції, додати трохи часнику. Сервіруємо свинину з підливкою з великою кількістю дрібно нарубаної зелені, маринованими овочами.
Свинина з червоною підливою Більш пікантна і гостра свинина готується з червоною підливою. Гостроту соусу надає перець, а пікантність – томат і червоне вино. Є два способи, як приготувати таку піджарку з свинини з підливою.
Інгредієнти: окіст свинячий – 08 кг; ріпчаста цибуля середнього розміру– 3 шт.; жир свинячий топлений – 3 ст. ложки; борошно пшеничне цільнозернові – 2 ст. ложки; вино червоне сухе «Каберне» або «Мерло» – 1/3 склянки; паприка сушена – 1 ст. ложка; паста томатна без консервантів – 4 ст. ложки; бульйон м'ясний – 1 склянка; перець чорний, білий розмелений крупно – 1/4 ч. ложки; перець гострий сорту «Вогник» – 1 шт.; сіль йодована – 1 ч. ложка; часник – 4-5 зубчиків невеликого розміру; петрушка – 1 невеликий пучок. Приготування Шинку нарізаємо невеликими шматочками, промиваємо й обсушуємо. Кладемо в розплавлений жир і швидко обсмажуємо на максимальному вогні близько хвилини. Лук очистимо й наріжемо тонкими смужками поперек цибулин, додамо до м'яса і протушкуйте пару хвилин під кришкою. Як тільки цибуля став м'яким, вливаємо вино і тушкуємо на середньому
вогні 10-12 хвилин. Додаємо борошно і розведений бульйоном томат. Добре перемішуємо і тушкуємо ще близько чверті години на малому вогні, помішуючи час від часу. Коли м'ясо майже готове, додати паприку, дрібно нарізаний часник, солимо і перчимо. Даємо м'яса з підливою потомитися ще кілька хвилин і подаємо, посипавши дрібно нарубаної петрушкою.
Це ж блюдо можна приготувати інакше – свинина з підливою в мультиварці готується просто, і уваги вимагає менше. На сковороді швидко обсмажуємо м'ясо. Цибулю тушкуємо в режимі «Смаження» близько 12 хвилин, долив олії. Далі кладемо до цибулі м'ясо, спеції, томат і вливаємо бульйон. У режимі «Гасіння» свинина з підливою готується хвилин 40-45. Часник і зелень додаємо при сервіровці.