Сьогодні ми розповімо вам, як приготувати вареники на кефірі на пару і запропонуємо два варіанти тесту для таких виробів. Взявши його за основу і наповнивши будь начинкою на свій смак, ви зможете насолодитися смаком приголомшливого слов'янського страви.
Тісто для вареників на пару на кефірі
Інгредієнти: борошно пшеничне – 07-1 кг; кефір 25-32 % – 05 л; сода харчова, погашена оцтом – 15 г; сіль – щіпка. Приготування Для приготування тесту на кефірі просіваємо в глибоку миску пшеничне борошно, додаємо погашену оцтом соду, щіпку солі і перемішуємо. Потім вливаємо невеликими порціями кефір і замішуємо м'яке, еластичне тісто. Воно повинно бути середньої щільності і добре відлипати від рук і поверхні. Даємо йому постояти тридцять хвилин для набухання клейковини, а після закінчення часу приступаємо до формування виробів.
Це найпростіший, але самий вдалий рецепт приготування тіста для вареників на кефірі. Вироби, приготовлені з такого тіста на пару, виходять пишними і ніжними на смак. Хоча досить успішно можна довести вареники до готовності просто в киплячій воді.
Вареники на пару дріжджові на кефірі
Вареники на пару можна приготувати також з дріжджового тесту на кефірі, рецепт якого ми пропонуємо нижче.
Інгредієнти: борошно пшеничне – 800-900 г; кефір 25 % – 500 мл; сода – 05 ч. ложки; пресовані дріжджі – 15 г; цукровий пісок – 20 г; сіль – щіпка. Приготування В теплий кефір додаємо дріжджі, цукровий пісок, соду і дрібку солі, розмішуємо до остаточного розчинення всіх компонентів і визначаємо в тепле місце на двадцять-двадцять п'ять хвилин. Після закінчення часу невеликими порціями всипаємо просіяне борошно і замішуємо пластичне, м'яке, але не пливе тісто. Розміщуємо його в тепле та захищене від протягів і зайвих шумів тісто на тридцять п'ять-сорок хвилин або до збільшення в об'ємі приблизно в два рази.
Обминаємо тісто руками і приступаємо до формування виробів. Поділяємо ком на кілька частин, скачуємо з них ковбаски, які перетворюємо за допомогою пальців в коржик. Не забуваємо присипати робочу поверхню і руки борошном.
Отримані коржики і будуть основою наших вареників, які наповнимо улюбленою начинкою і доведемо до готовності на пару в пароварці, мультиварці або скориставшись саморобної домашньої конструкцією. Для її спорудження, наливаємо в каструлю воду, накриваємо марлею, складеною вдвічі, і закріплюємо її на каструлі за допомогою мотузки. Підігріваємо воду до кипіння, на марлі розміщуємо варенички на деякій відстані один від одного і накриваємо об'ємної кришкою або іншою відповідною по діаметру ємністю. Витримуємо вироби на пару п'ять-сім хвилин в залежності від розміру і перекладаємо на блюдо.
Вареники з вишнею на пару на кефірі
Інгредієнти: тісто для вареників на кефірі; вишня свіжа або заморожена – 15 кг; вершкове масло – 50 г; цукровий пісок – за смаком. Приготування Першим ділом приготуємо тісто, скориставшись одним із запропонованих вище рецептів. Вишню гарненько промиваємо і позбавляє від кісточок. Заморожені ягоди попередньо розморожуємо.
З готового тіста формуємо коржі, на кожну з яких наповнюємо вишнями і додаємо цукровий пісок за смаком. Спішно запечатуємо кожен вареник, склавши коржик навпіл і защипнувши краю, і вкладаємо їх у промаслений ємність пристрою для приготування на пару, яким може бути пароварка, решітка мультиварки або саморобний пристрій з марлі і каструлі. Готуємо вареники приблизно п'ять-сім хвилин, і відразу ж подаємо до столу з запалі з жару, полив їх зверху розтопленим вершковим маслом.
Аналогічним чином можна приготувати вареники на кефірі на пару з сиром, полуницею, іншими ягодами або наповнити їх начинкою з картоплі чи капусти.