Курник є традиційним російським пирогом, який зберіг свою популярність з плином часу. Існує маса способів приготування цього воістину царської пирога, і різняться вони як варіаціями начинки, так і різновидом використовуваного тесту. Одні готують курник з листкового або дріжджового тіста, використовуючи декілька видів начинок, розділених млинцями, інші віддають перевагу більш просте його виконання і готують з прісного тіста. Ми ж сьогодні розглянемо варіанти приготування тіста для курника на кефірі. Воно виходить ніжним на смак, повітряним, дуже просто готується і не потребує особливих кулінарних навичок.
Як зробити тісто для курника на кефірі – рецепт
Інгредієнти: кефір жирністю 32% – 250 мл; маргарин вершковий – 250 г; сіль – 1/2 ч. ложки; сода – 1/2 ч. ложки; оцет 9% – 1 ч. ложка; борошно пшеничне. Приготування Кефір з жирністю 32% або більше змішуємо з содою, погашеної оцтом, сіллю, розтопленим і остившім маргарином і гарненько перемішуємо. Тепер підсипаємо потроху просіяне пшеничне борошно і заводимо м'яке, але не липнущее до рук тісто.
Загорнути його у харчову плівку і визначаємо в тихе місце при кімнатній температурі на півтора-два години. Після закінчення часу тісто для курника на кефірі повністю готове, можна приступати до формування пирога.
Рецепт тіста для курника на кефірі з яйцями
Інгредієнти: кефір 32% – 250 мл; масло вершкове – 150 г; яйця – 1-2 шт.; сіль – 10 г; сода – 10 г; оцет – 10 мл; цукровий пісок – 35 г; борошно пшеничне – 700 г або скільки візьме тісто. Приготування Яйця збиваємо з цукровим піском до легкості й пишноти, додаємо сіль, соду, погашену оцтом, розтоплене вершкове масло, вливаємо кефір і перемішуємо. Тепер підсипаємо невеликими порціями просіяне борошно і заводимо м'яке тісто. Обертаємо його харчовою плівкою, визначаємо в миску і розміщуємо в холодильнику на кілька годин для дозрівання. Після закінчення часу приступаємо до формування виробу.
Пропонуємо найпоширеніший рецепт приготування курника з такого тіста.
Курник з картоплею з тесту на кефірі в духовці
Інгредієнти: тісто на кефірі; куряче м'ясо (м'якоть) – 450 г; бульби картоплі – 700 г; цибуля ріпчаста – 120 г; вершкове масло – 75 г; мелений чорний перець – за смаком; сіль – за смаком; яйце – 1 шт.; спеції на вибір – за смаком. Приготування Приготуємо тісто на кефірі, взявши за основу один із наведених рецептів і поки воно буде настоюватися, підготуємо всі інгредієнти для начинки. Куряче м'ясо промиваємо, хорошенечко обсушуємо паперовим рушником і нарізаємо дрібними скибочками. Картопля позбавляємо від шкірки і нарізаємо кубиками невеликого розміру. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і шаткуємо дрібними кубиками.
По готовності тіста поділяємо його на дві частини, одну розкачуємо і розміщуємо в промасленим формі для випічки. На дно розкладаємо кубики картоплі,
попередньо посоливши їх, поперчив та приправте спеціями. Потім розподіляємо куряче м'ясо з цибулею. Не забуваємо його також присмачити сіллю, перцем і спеціями. Зверху розкладаємо шматочки вершкового масла і накриваємо другим, розкатаним до потрібного розміру, пластом. Дуже ретельно запечатуємо курник, стуливши два пласта разом і підвернувши краю, промазуємо верх пирога збитим яйцем і проробляємо зверху невеликий отвір для виходу пари.
Визначаємо страву у попередньо прогріту до 170 градусів духовку приблизно на годину або до готовності і рум'яності. Час випікання може змінюватись в залежності від можливостей вашого духової шафи.