Курка заслужила одне з чільних місць на наших столах з-за своєї універсальності. Птах прекрасно переносить будь-який з способів готування і поєднується з широким розмаїттям добавок. Однією з найпопулярніших в свята вважається курка з чорносливом. В'ялені сливи можна використовувати в якості суміші для фарширування птиці або додавати під час гасіння і запікання для додання легкої солодощі.
Курка тушкована з чорносливом
Малайзійська варіація тушкованої курки категорично відрізняється від звичних нам рецептів цієї страви. У процесі приготування до птиці додається величезна кількість ароматних прянощів, а сам чорнослив пізніше перетворюється в глазур.
Інгредієнти: курятина (гомілки) - 12 кг; куркума мелена - 1/2 ч. ложки; зірочки бадьяна - 2 шт.; гвоздика - 2 бутона; паличка кориці - 1 шт.; мелений каррі - 2 ст. ложки; соєвий соус - 35 мл; цукровий пісок - 10 г; чорнослив - 8-10 шт.; шалот - 110 г; часникові зубки - 4 шт.; корінь імбиру - 1 шт. (25 см). Приготування Промиті і обсушені курячі гомілки посипте щедрою пучкою солі і куркумою, після чого залиште на 15 хвилин. Розігрійте масло в сотейнику і підрум'яньте на ньому курятину протягом 8 хвилин. По закінченні часу додайте аніс, корицю, гвоздику і ароматну пасту, приготовану з розтертих часникових зубков, шалот і кореня імбиру. Через 3 хвилини додайте каррі, а ще через пару хвилин влийте півсклянки води, соєвий соус, всипте цукор і ще трохи солі. Киньте шматочки чорносливу і тушкуйте все ще 25 хвилин.
Вийміть корицю, бутони гвоздики і аніс, а готову куру в соусі подавайте з відвареною рисом або будь-яким іншим бажаним гарніром.
Повторити рецепт курки з чорносливом можна і в мультиварці, для цього птаха і спеції спершу обсмажте на «Випікання», а після додавання рідини і чорносливу перейдіть на «Гасіння» на півгодини.
Філе курки фаршированої чорносливом
По-справжньому святковим гарячим можуть стати рулетики з курячого філе, наповнені рубаними горіхами і чорносливом. Таке блюдо зажадає трохи більше часу на своє приготування, але разом з тим забезпечить і запаморочливий успіх серед усіх їдців за столом.
Інгредієнти: куряче філе - 1 шт.; бекон - 210 г; свинячий фарш - 710 г; чорнослив - 10 шт.; волоські горіхи - 12-15 шт.; хлібна крихта - 2 ст.; тертий сир - 55 г; яйця - 2 шт.; свіжий розмарин - 1 гілочка; шавлія - 1 ст. ложка; сухе біле вино - 480 мл Приготування Розділіть одне подвійне куряче філе на два пласта рівної товщини. Наріжте бекон і обсмажте його зарумянивая. На вытопившемся жиру підрум'яньте свинячий фарш. Злийте надлишки жиру, додайте волоські горіхи з чорносливом, а через пару хвилин приберіть м'ясну начинку з вогню. Охолодивши м'ясо, з'єднайте його з хлібною крихтою, тертим сиром, яйцями і травами. Не забувайте і про сіль. Викладіть начинку поверх кожного філе і скрутіть в рулет. Кожен рулет перев'яжіть не синтетичною ниткою, розмісити на деку і залийте вином. Курка з чорносливом і грецькими горіхами повинна провести в духовці не менше години при 200 градусах.
Рецепт курки з чорносливом і оливками
Інгредієнти: курячі стегенця - 23 кг; борошно - 55 г; сухе біле вино - 235 мл; оцет - 35 мл; гвоздика - 2 бутона; часникові зубки - 2 шт.; цедра одного лимона; чорнослив - 2/3 ст.; оливки - 1/4 ст. Приготування Разрубите стегенця по суглобам, посоліть і обваляйте в борошні. Підрум'яньте всі шматочки в великій кількості розігрітого масла, після чого перекладіть їх на окрему тарілку, а посуд деглазируйте вином і оцтом. Поверніть курятину назад, додайте пюрированный часник, цедру, гвоздику і чорнослив з оливками. Збавивши жар, тушкуйте всі складові разом близько 40 хвилин.