Стейки є ресторанним стравою і готуються, як правило, з яловичини . Але ми трохи відступимо від традиційності і приготуємо їх з свинини в домашніх умовах. Тим більше що це зовсім не складно, дотримуючись деякі прості рекомендації з наших рецептів.
Рецепт стейк зі свинини на сковороді
Інгредієнти: свіжа м'якоть свинини – 550 г; олія оливкова – 35 мл; часник – 2 зубчики; спеції – за смаком; сіль; мелений чорний перець. Приготування Свинячу м'якоть промиваємо, хорошенечко обсушуємо від вологи і розрізаємо впоперек волокон на шматки товщиною приблизно три сантиметри. Натираємо їх сіллю, меленим чорним перцем, спеціями і з пропущеним через прес попередньо очищеним часником і залишаємо для маринування на одну годину при кімнатній температурі. Потім промазуємо скибки м'яса оливковою олією і розміщуємо їх на добре прогрітій сковороді. Витримуємо стейки на вогні до бажаного ступеня готовності, перевертаючи кожні тридцять-сорок секунд. Виймаємо готове м'ясо на решітку, і прикриваємо фольгою на п'ятнадцять хвилин. За цей час соки рівномірно розподіляться по поверхні м'ясного скибочки і смак страви стане просто незрівнянний.
Кулінари не рекомендують солити і перчити стейки перед приготуванням, а радять це робити безпосередньо в тарілці. Але вже доведено, що попередньо посолене м'ясо в підсумку виходить смачніше, а соковитість готового стейка при правильному температурному режимі і процесі смаження залишається тією ж. Поекспериментуйте і ми впевнені, що ви прийдете до такого ж висновку.
Соковитий стейк зі свинини на сковороді гриль
Інгредієнти: свіжа м'якоть свинини – 550 г; масло рослинне – 35 мл; часник – 2 зубчики; соєвий соус – 50 мл; соус томатний – 50 мл; біле сухе вино – 100 мл; перець чилі – 10 г; прованські трави – за смаком; сіль; мелений чорний і запашний перець; сіль. Приготування Для стейка вибираємо свіжий шматок свинячої м'якоті з достатньою кількістю жирових прошарків. Промиваємо його заздалегідь і хорошенечко промаківающімі вологу серветками або паперовими рушниками. Тепер нарізаємо м'ясо упоперек волокон на шматки товщиною приблизно три сантиметри. Далі можна діяти двома способами - натерти їх сіллю, перцем і прованськими травами або замочити в маринаді, приготованому шляхом змішування соєвого і томатного соусу білого сухого вина, перцю чилі та інших спецій на вибір. Алгоритм дій вибираєте в залежності від якості сировини, з якої готуватися стейк. Якщо у вас свіжа свиняча вирізка або ошийок, то достатньо буде сухого маринування, а розморожене м'ясо або взяте з лопаткової або задній частині краще замочити на п'ятнадцять-двадцять хвилин у винному маринаді.
Далі викладаємо стейки на промазану рослинним маслом сковороду-гриль і витримуємо на вогні, перевертаючи з періодичністю в тридцять-сорок секунд, до бажаного ступеня готовності.
Соковитий стейк зі свинини на сковороді під соусом
Інгредієнти: свинячі стейки – 4 шт.; цибуля ріпчаста – 85 м; рослинне масло – 35 мл; мелений перець; сіль; мед рідкий – 60 г; бальзамічний оцет – 20 мл Приготування Свинячі стейки натираємо сіллю, меленим перцем і спеціями на свій вибір. Залишаємо їх маринуватися на п'ятнадцять хвилин при кімнатній температурі. Потім промазуємо м'ясо з усіх боків рослинним
рафінованим маслом і розміщуємо на прогрітій сухій сковороді з товстим дном. Витримуємо стейки на досить сильному вогні до бажаного ступеня готовності, періодично перевертаючи, і виймаємо на аркуші фольги, які згодом запечатуємо.
У сковороду, в якій смажилися стейки, вливаємо олію, закладаємо попередньо очищений і нарізаний великими півкільцями ріпчасту цибулю і даємо йому подзолотиться. Потім додаємо мед, через тридцять секунд бальзамічний оцет, вливаємо зовсім трохи водички, додаємо сіль, мелений перець і тушкуємо ще дві хвилинки.
Дістаємо стейки з фольги на тарілку, поливаємо приготованим соусом і подаємо до столу.