Біфштекс – це м'ясний стейк, тобто плоский зріз яловичини, обжарюваний на вугіллі, сковороді або в духовій шафі. Крім цільного шматка яловичини також можна зустріти і рубаний біфштекс, який за своїм виглядом нагадує котлету. Обидва м'ясних гарячих страв часто сервіруються з легкими соусами і ароматним маслом, доповнюються овочевими гарнірами і випічкою начебто йоркширських пудингів. Рецепти біфштекса ми розглянемо в цьому матеріалі.
Біфштекс з яловичини – рецепт
В залежності від того, який ступінь готовності ви віддаєте перевагу, м'ясо можна прожарювати повністю, середньо або залишати шматок з кров'ю. Необхідне для прожарювання час розраховується індивідуально, оскільки неодмінно необхідно враховувати товщину шматка і його зріз. Визначати готовність можна за допомогою спеціального кулінарного термометра або на дотик.
Інгредієнти: Для стейка:
бурбон - 55 мл; кленовий сироп - 55 мл; соєвий соус - 55 мл; яблучний оцет - 15 мл; розчинна кава - 2 ч. ложки; яловичий стейк - 980 р. Для грибів:
очищені печериці - 375 г; свіжий чебрець - 2 ч. ложки; часникові зубки - 2 шт.; вершкове масло - 5 р. Приготування М'ясо перед обсмаженням бажано витримати при кімнатній температурі, рівно як і інгредієнти для маринаду. З'єднавши всі складові маринаду разом, занурте в суміш стейк і залиште на 20 хвилин. По закінченні часу обсмажте м'ясо на добре розпеченій сковороді протягом 10-12 хвилин. Обсмажене м'ясо викладіть на блюдо і ледь прикрийте фольгою. У випадку якщо ви використовуєте товстий зріз м'яса, начебто філе міньйон, рецепт біфштекса слід продовжити і в духовці, після обжарювання шматка до золотистого кольору, протягом 5-7 хвилин при 190 градусах.
Залишився маринад налити в сотейник і проварити на середньому вогні до загусання.
Наріжте грибні капелюшки на пластини і обсмажте в розігрітому маслі з чебрецем і пропущеним через прес часником.
Подавайте готовий біфштекс, полив її соусом і покривши подушкою з грибів.
Біфштекс з кров'ю – рецепт
Шанувальники тане в роті м'яса неодмінно закохається в цей рецепт біфштекса: ледь просмажений шматок зовні покритий привабливою засмаженою скоринкою, а всередині ніжний і соковитий. Готується він куди швидше своїх добре просмажених побратимів, але для маринування йому знадобиться кілька годин.
Інгредієнти: зріз пашини - 680 г; міцно заварений кава - 240 мл; мед - 35 мл; часникові зубки - 2 шт.; гілочки розмарину - 3 шт. Приготування Рецепт м'яса в домашніх умовах неймовірно простий. З'єднайте інгредієнти для маринаду: остиглий міцно заварена кава, мед, пюрированный часник і подрібнені розмаринові гілочки. Покладіть в маринад зріз пашини і залиште все на пару годин. По закінченні часу дайте надлишків маринаду стекти, а сам біфштекс обсмажуйте по 3-4 хвилини з кожного боку на добре розігрітій поверхні. Після обжарювання м'яса неодмінно треба постояти при кімнатній температурі.
Рецепт рубленого м'яса з фаршу
Класичний британський біфштекс готується з рубленого вручну м'яса або фаршу звичайного і подається з грибами.
Інгредієнти: яловичий фарш - 540 г; часник сушений - 3/4 ч. ложки; вершкове масло - 45 г; печериці - 165 г; портвейн - 35 мл Приготування З'єднайте яловичий фарш з сушеним часником, пучкою солі й свежесмолотым перцем, а потім розділіть суміш на 4 частини і сформуйте кожну котлетку. Обсмажте шматки на сильному вогні по парі хвилин з кожного з боків, потім додайте гриби, дайте вологи з них випаруватися і влийте портвейн. Коли і портвейн випарується, біфштекс можна перекладати на блюдо і тут же сервірувати.