Спекотне рекомендується вживати в гарячому вигляді. Його не варто готувати про запас, так як розігріте блюдо вже не дасть того насиченого аромату і смаку.
Як правильно приготувати жарке по-домашньому ми розповімо нижче в наших рецептах.
Печеня по-домашньому з свинини з картоплею і аджикою
Інгредієнти: свинина – 600 г; картопля – 12 кг; аджика – 2-3 ст. ложки; цибуля ріпчаста – 250 г; томатний соус – 50-75 г; масло рослинне – 30 мл; суміш мелених перців – за смаком; спеції – за смаком; лавровий лист – 1 шт.; сіль – за смаком; вода очищена; гілочки свіжої зелені. Приготування Свинину промиваємо, обсушуємо гарненько, розрізаємо на шматки і обсмажуємо в казанку або сотейнику на рослинному маслі. У результаті повинна вийти рівномірна рум'яна кірочка з усіх боків. Кидаємо нарізану півкільцями цибулю і смажимо п'ять хвилин. Тепер додаємо аджику і смажимо ще дві хвилини, перемішуючи. Додаємо воду, щоб вона повністю покрила м'ясо, і варимо двадцять хвилин, збавивши вогонь до мінімуму. Тепер кидаємо сіль, суміш мелених перців, лавровий лист, спеції, томатний соус і закладаємо очищений і нарізаний великими кубиками або брусками картоплю. При необхідності доливаємо ще трохи води. Прикриваємо кришкою і тушкуємо до готовності картоплі.
Готову печеню накладаємо в тарілки і прикрашаємо гілочками свіжої зелені.
Печеня по-домашньому з яловичини з картоплею і чорносливом в мультиварці
Інгредієнти: м'якоть яловичини – 420 г; бульби картоплі – 900 г; чорнослив без кісточок – 100 г; часник – 2-3 зубчики; цибуля ріпчаста – 150 г; морква – 150 г; паста томатна – 30 г; масло рослинне – 30 мл; сіль – за смаком; спеції і приправи – за смаком; свіжа зелень. Приготування М'якоть яловичини промиваємо, обсушуємо паперовим рушником і нарізаємо невеликими брусочками. У ємність мультиварки наливаємо олію і обсмажуємо м'ясо до рум'яності, встановивши прилад на режим «Смаження» або «Випічка».
Потім додаємо нарізану півкільцями цибулю, гуртками або соломкою моркву і смажимо ще десять хвилин. Додаємо очищений і нарізаний не дуже крупно картопля, томатну пасту, сіль, спеції і приправи, попередньо промитий і нарізаний чорнослив і вливаємо воду. Кількість рідини самі регулюємо в залежності від бажаної густоти страви. Міняємо режим «Гасіння» і виставляємо час на півтори години. За десять хвилин до кінця приготування додаємо нарізаний часник і свіжу зелень.