Вернуться назад Распечатать

Як приготувати печеню?

Як приготувати печеню?
Одне з самих нескладних страв класичної кулінарної традиції країн СНД – спекотне. Ситне поєднання картоплі і м'яса, як правило, стає основним обіднім стравою, поєднуючи якості першого (багато рідкої підливи) і другого (м'ясо з гарніром). Привести загальний рецепт немає можливості: жарке зі свинини з картоплею готують в десятках варіантів. Розповімо декілька найбільш популярних варіантів, як приготувати печеню.
Класичне спекотне
Саме цей рецепт приводився в класичних радянських підручниках кулінарії і книгах для молодих господинь.
Інгредієнти:

  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;

  • рафінована рослинна олія – 30 мл;

  • картопля разваристых сортів – 05 кг;

  • сало свиняче – 70 г;

  • свинина (філе) – 05 кг

  • протерті томати або розведена водою томат-паста – 1 склянка;

  • борошно пшеничне – 2 ст. ложки;

  • бульйон – 1 склянка;

  • часник – 2 зубчики;

  • сіль – 1 щіпка;

  • мелений перець (суміш чорного і запашного) – за смаком.


  • Приготування
    Сало заморожуємо і дуже дрібно ріжемо. Розтоплюємо на сковороді обсмажуємо на ньому нашатковану довгими півкільцями цибулю. Коли цибуля підрум'яниться, додаємо борошно і трохи бульйону. В іншій сковороді на олії підсмажуємо до рум'яності шматочки свинини. У казан укладаємо шарами нарізаний часточками картопля, м'ясо, цибуля. Заливаємо все це томатом і бульйоном, перчимо, щільно накриваємо кришкою і відправляємо нудитися в прогрітий духовий шафа на годину. Додаємо сіль і часник, залишаємо остигати в вимкненій духовці. При подачі можна додати сметану, дрібно накрошенную петрушку, подати мариновані або солоні овочі.
    Приблизно також готуємо жарке з яловичини – рецепт відрізняється незначно. Все робимо таким же чином, тільки в духовій шафі тушкуємо жарке на 20-30 хвилин довше. Однак можна модифікувати і отримати варіант цікавіше.
    Літній жарке з овочами
    Інгредієнти:

  • яловичина – 07 кг;

  • олія рафінована соняшникова – 05 склянки;

  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;

  • морква – 2 шт.;

  • картопля – 04 кг;

  • баклажани – 2 шт.;

  • кабачки – 1 шт.;

  • солодкий перець – 3-4 шт.;

  • помідори щільні – 5-6 шт.;

  • бульйон – 05-07 л;

  • перець мелений чорний – 1 щіпка;

  • сіль – 1/2 ст. ложки.


  • Приготування
    Готуємо жарке в порційних горщиках. Цибулю шаткуємо тонкими чверть кільцями і пасеруємо до прозорості в невеликій кількості олії. Всі овочі чистимо і ріжемо великими кубиками. Баклажани хвилин 15 вимочуємо, промиваємо. Окремо трохи обсмажуємо скибочки картоплі і моркви. М'ясо теж потрібно обсмажити, щоб скоринка «запечатала» соки. В горщики розкладаємо шарами цибулю, м'ясо, морква, картопля, кабачок, баклажан, перець, помідори. Солимо і перчимо, вливаємо трохи бульйону, щільно накриваємо кришечками і відправляємо в прогріту духовку на півтори години.

    Печеня з курки в мультиварці - рецепт


    Інгредієнти:

  • курячі стегенця – 1 кг;

  • жир курячий – 50 г;

  • цибуля – 1 шт.;

  • борошно – 2 ст. ложки;

  • картопля – 5-6 шт.;

  • морква – 1 шт.;

  • помідори – 3-4 шт.;

  • сіль – 2 щіпки.


  • Приготування
    Виставляємо режим «смаження» і на половині жиру швидко обсмажуємо курячі ніжки. Викладаємо їх на тарілку. На другій половині жиру пасеруємо цибулю, додаємо борошно і трохи води (кілька столових ложок). Теж перекладаємо. Тепер в ємність шарами покласти половину цибулі, картопля, нарізаний часточками, моркву, м'ясо, помідори і залишився лук. У режимі «Гасіння» готуємо жарке 40 хвилин. Перед подачею солимо і посипаємо зеленню.

    Печеня з баклажанів на сковороді - рецепт


    Інгредієнти:
    Як приготувати печеню?


  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;

  • олія соняшникова без запаху – 50 мл;

  • борошно пшеничне – 3-4 ст. ложки.

  • баклажани – 2 шт.


  • Приготування
    Нарізаємо цибулю довгими смужками уздовж, баклажани – великою соломкою, після чого обов'язково вимочуємо їх в холодній солоній воді. Пасеруємо цибулю, додаємо баклажани, ретельно обваляти шматочки в борошні. Готуємо 10 хвилин, постійно помішуючи. Можна додати при подачі кунжутне насіння, горішки, зелень і соєвий соус.