Одне з самих нескладних страв класичної кулінарної традиції країн СНД – спекотне. Ситне поєднання картоплі і м'яса, як правило, стає основним обіднім стравою, поєднуючи якості першого (багато рідкої підливи) і другого (м'ясо з гарніром). Привести загальний рецепт немає можливості: жарке зі свинини з картоплею готують в десятках варіантів. Розповімо декілька найбільш популярних варіантів, як приготувати печеню.
Класичне спекотне Саме цей рецепт приводився в класичних радянських підручниках кулінарії і книгах для молодих господинь.
Інгредієнти: цибуля ріпчаста – 2 шт.; рафінована рослинна олія – 30 мл; картопля разваристых сортів – 05 кг; сало свиняче – 70 г; свинина (філе) – 05 кг протерті томати або розведена водою томат-паста – 1 склянка; борошно пшеничне – 2 ст. ложки; бульйон – 1 склянка; часник – 2 зубчики; сіль – 1 щіпка; мелений перець (суміш чорного і запашного) – за смаком. Приготування Сало заморожуємо і дуже дрібно ріжемо. Розтоплюємо на сковороді обсмажуємо на ньому нашатковану довгими півкільцями цибулю. Коли цибуля підрум'яниться, додаємо борошно і трохи бульйону. В іншій сковороді на олії підсмажуємо до рум'яності шматочки свинини. У казан укладаємо шарами нарізаний часточками картопля, м'ясо, цибуля. Заливаємо все це томатом і бульйоном, перчимо, щільно накриваємо кришкою і відправляємо нудитися в прогрітий духовий шафа на годину. Додаємо сіль і часник, залишаємо остигати в вимкненій духовці. При подачі можна додати сметану, дрібно накрошенную петрушку, подати мариновані або солоні овочі.
Приблизно також готуємо жарке з яловичини – рецепт відрізняється незначно. Все робимо таким же чином, тільки в духовій шафі тушкуємо жарке на 20-30 хвилин довше. Однак можна модифікувати і отримати варіант цікавіше.
Літній жарке з овочами Інгредієнти: яловичина – 07 кг; олія рафінована соняшникова – 05 склянки; цибуля ріпчаста – 2 шт.; морква – 2 шт.; картопля – 04 кг; баклажани – 2 шт.; кабачки – 1 шт.; солодкий перець – 3-4 шт.; помідори щільні – 5-6 шт.; бульйон – 05-07 л; перець мелений чорний – 1 щіпка; сіль – 1/2 ст. ложки. Приготування Готуємо жарке в порційних горщиках. Цибулю шаткуємо тонкими чверть кільцями і пасеруємо до прозорості в невеликій кількості олії. Всі овочі чистимо і ріжемо великими кубиками. Баклажани хвилин 15 вимочуємо, промиваємо. Окремо трохи обсмажуємо скибочки картоплі і моркви. М'ясо теж потрібно обсмажити, щоб скоринка «запечатала» соки. В горщики розкладаємо шарами цибулю, м'ясо, морква, картопля, кабачок, баклажан, перець, помідори. Солимо і перчимо, вливаємо трохи бульйону, щільно накриваємо кришечками і відправляємо в прогріту духовку на півтори години.
Печеня з курки в мультиварці - рецепт
Інгредієнти: курячі стегенця – 1 кг; жир курячий – 50 г; цибуля – 1 шт.; борошно – 2 ст. ложки; картопля – 5-6 шт.; морква – 1 шт.; помідори – 3-4 шт.; сіль – 2 щіпки. Приготування Виставляємо режим «смаження» і на половині жиру швидко обсмажуємо курячі ніжки. Викладаємо їх на тарілку. На другій половині жиру пасеруємо цибулю, додаємо борошно і трохи води (кілька столових ложок). Теж перекладаємо. Тепер в ємність шарами покласти половину цибулі, картопля, нарізаний часточками, моркву, м'ясо, помідори і залишився лук. У режимі «Гасіння» готуємо жарке 40 хвилин. Перед подачею солимо і посипаємо зеленню.
Печеня з баклажанів на сковороді - рецепт
Інгредієнти: цибуля ріпчаста – 1 шт.; олія соняшникова без запаху – 50 мл; борошно пшеничне – 3-4 ст. ложки. баклажани – 2 шт. Приготування Нарізаємо цибулю довгими смужками уздовж, баклажани – великою соломкою, після чого обов'язково вимочуємо їх в холодній солоній воді. Пасеруємо цибулю, додаємо баклажани, ретельно обваляти шматочки в борошні. Готуємо 10 хвилин, постійно помішуючи. Можна додати при подачі кунжутне насіння, горішки, зелень і соєвий соус.