Варена молода кукурудза в качанах по своїй популярності може цілком зрівнятися з кавунами чи з морозивом . Мало хто може відмовитися від привабливого аромату свіжозвареного річного ласощі та ніжного смаку молочних зерняток.
В домашніх умовах зварити молоду кукурудзу не складе ніякої праці. Просто потрібно правильно вибрати качани і визначитися з часом їх варіння. Приготувати кукурудзу можна традиційно в каструлі або скористатися пароваркою, мультиварка або мікрохвильовою піччю.
Як правильно вибрати молоду кукурудзу в качанах?
Якщо ви бажаєте отримати дійсно м'який і ніжний смак зерняток, то необхідно брати для варіння молоду кукурудзу тільки харчових, цукрових сортів, але ніяк не кормових. Навіть при тривалому варінні кормові або перезрілі качани залишаться твердуватими і сухуватими на смак, і насолодитися звичним ласощами навряд чи вийде.
Відповідний продукт має молочну структуру зерен з брызгающим при натисканні на них молочком. Колір такий кукурудзи світло-кремовий, майже білий, а лушпиння зелена з трохи потемнілими і підсохлими на кінчику, але свіжими всередині приймочками. Звичайно ж, ідеальним варіантом для варіння будуть нещодавно зірвані качани. Але не завжди і не у всіх є така можливість. Купуючи кукурудзу на ринку або в магазині, вибираємо качани з зеленої, ні в якому разі не висохлої, лушпинням і вологими, трохи липкими приймочками під нею.
Як правильно варити молоду кукурудзу в качанах?
Молоденькі качани цукрової кукурудзи позбавляємо від листя, рилець і стрижнів і промиваємо холодною водою. Укладаємо їх у каструлю або будь-яку іншу ємність відповідного розміру і заливаємо до повного покриття водою. Можна також використовувати при варінні очищені від лушпиння і рильця, проклавши їх на дно і поверх качанів. Таким чином, кукурузки виходить ароматніше і соковитіше.
Додаємо у воду сіль за смаком і цукровий пісок з розрахунку одна чайна ложка на літр води. Це традиційна рецептура для варіння кукурудзяних качанів, яку при бажанні можна змінювати за своїм уподобанням, і додавати нові компоненти, спеції або зовсім готувати страву в чистому вигляді, а приправляти вже готові качани.
Залежно від ступеня стиглості варимо кукурудзу від двадцяти до сорока хвилин. Готовність перевіряємо, отковырнув одне зернятко виделкою і спробувавши його на смак. Якщо ж ви вирішили всупереч всьому приготувати кукурудзу кормових сортів або перезрілі, то час варіння необхідно збільшити до трьох, а то й п'яти годин.
Як варити молоду кукурудзу в пароварці?
При наявності пароварки можна успішно скористатися нею для варіння молодої кукурудзи. Тим більше що при такому способі приготування зберегтися максимум корисних властивостей, а смак буде насиченим і ароматним.
Для цього розміщуємо в промасленому контейнері приладу попередньо очищені від лушпиння і рилець, качани кукурудзи і готуємо сорок хвилин. Можна кукурудзу очистити після варіння. У такому разі приготування займе трохи більше часу.
Як варити кукурудзу в мікрохвильовці в пакеті?
Для того щоб приготувати молоду кукурудзу в мікрохвильовій печі, замочуємо неочищені качани на одну годину в холодній воді, а потім укладаємо в поліетиленовий пакет. Додаємо в нього дві столові ложки води, проколюємо зверху в декількох місцях і зав'язуємо. Через п'ятнадцять хвилин приготування на високій потужності кукурузки буде готова. Даємо їй трохи охолонути, очищаємо і можемо насолоджуватися улюбленим смаком.
Готові ароматні кукурудзяні качани можна за бажанням приправляти вершковим маслом , різноманітними топінгами або соусами, а також подавати з натертим сиром або просто сіллю.