Принадність кляру в тому, що покрити їм можна абсолютно будь-який продукт, потім помістити цей продукт у фритюр і спостерігати за тим, як він стає ще більш смачним, хрустким і золотистим.
Пивний кляр – рецепт
Одним з найбільш популярних рецептів кляру є кляр на основі пива. Останній відрізняється від інших не тільки своєю пишною текстурою і хрусткою оболонкою, але і приємним смаком, який буде варіюватися в залежності від того, яке пиво для основи ви виберете.
Інгредієнти: борошно - 115 г; мелена паприка, часник, чилі - по щіпці; пиво - 230 мл Приготування Попередньо додайте пиво в морозильній камері: чим холодніше буде напій, тим менше глютену виробиться в основі для кляра і тим більш хрустким він вийде в підсумку. З'єднайте борошно з прянощами і влийте крижане пінне. Замісіть густе і однорідний кляр, який після додайте в холодильнику для того, щоб дати набрякнути клейковини в борошні. Через півгодини ставте масло розігріватися і приступайте до підготовки того, що ви плануєте в цей кляр занурити.
Кляр з крохмалем – рецепт
Тісто по цьому рецепту виходить менш пишним, зате швидко схоплюється хрусткою скоринкою і годиться для обжарювання шматочків риби, курячого філе або креветок.
Інгредієнти: крохмаль - 55 г; борошно - 90 г; яйце - 1 шт.; газована вода - 180 мл Приготування Як і в попередньому рецепті, в рамках цього необхідно насамперед добре охолодити рідину, яка стане основою кляру. До речі, тут газовану воду можна замінити пивом. Змішайте борошно і крохмаль з хорошою пучкою солі, зробіть «криниця» в центрі сухої суміші і вбийте в нього яйце. Слідом влийте крижану газовану воду і ретельно перемішайте всі складові разом. Дайте готовому кляру постояти на час підготовки олії та інгредієнтів для занурення в суміш.
Кляр на майонезі – рецепт
Інгредієнти: майонез - 55 мл; універсальна суміш приправи для курки /м'яса/риби - 3 ст. ложки; кукурудзяне борошно - 45 г; хлібна паніровка - 45 р. Приготування Пропустіть кукурудзяне борошно через сито і з'єднайте з універсальною сумішшю приправ до вибраного для обсмажування продукту. Пряну борошно змішайте з майонезом в густу і гладку пасту, занурте в неї шматочки продукту, надлишків дайте стекти, а потім обсипте шматочки панірувальними сухарями і приступайте до обсмажування у фритюрі.
Кляр без яйця - рецепт
Якщо ви хочете приготувати кляр за смаком не схожий ні на що з того, що вам доводилося пробувати раніше, то зробіть суміш на основі горохової (нутовой) борошна з рисовим борошном або крохмалем. Останні забезпечать кляру настільки улюблену всіма хрустку скоринку.
Інгредієнти: горохова борошно - 115 г; рисове борошно - 15 г; куркума, кайенский перець, розпушувач - по щіпці; зерна маку - за бажанням; вода - 45-55 мл. Приготування Змішати обидва види борошна з прянощами і розпушувачем. Туди ж відправте щедру дрібної морської солі і зернята маку. Поступово вливаючи крижану воду, замісіть густе і однорідний кляр, дайте йому постояти з півгодини в прохолоді, а потім використовуйте за призначенням.
Кляр для овочів – рецепт
Кукурудзяне борошно у складі будь-якого тесту або кляру робить текстуру останніх трохи більше тягучою і пишною, кляр для овочів по нижченаведеному рецептом не стане винятком.
Інгредієнти: борошно пшеничне - 75 г; борошно кукурудзяне - 75 г; яйця (білки) - 2 шт.; пиво або газована вода - 190 мл Приготування З'єднайте обидва види борошна разом, додайте в суміш дрібку солі, а разом з нею можете відправити до сухих інгредієнтів прянощі і сушені трави за смаком. Збийте білки до стійкої піни, також злегка присолив їх. Розведіть борошняну суміш крижаним пивом, а в отриманий кляр порціями і дуже обережно вводите білкову піну.