Деякі труднощі у поводженні з дріжджами лякають недосвідчених кулінарів, і ті, в свою чергу, закривають для себе будь-які рецепти з їх використанням. А дарма, адже тісто на дріжджовій основі по праву вважається самим пишним і пористим. В рамках наведеного нижче матеріалу ми розберемо рецепти дріжджового тіста для пиріжків в духовці, але це зовсім не означає, що з подібної основи можна формувати лише пиріжки .
Швидке дріжджове тісто для пиріжків в духовці
Інгредієнти: вода - 255 мл; рослинне масло - 75 мл; цукровий пісок - 35 г; дріжджі інстантні - 5 г; яйце - 1 шт.; борошно - 420 р. Приготування Як правило, схема приготування дріжджового тіста починається з приготування розчину дріжджів, що складається не тільки з самих мікроорганізмів, але і їх підсолодженої теплої води, температура яка коливається в межах 30-33 градусів. З'єднавши всі складові, їх залишають на 10 хвилин, потім вливають масло, збите яйце і починають поступово додавати підсолену борошно. Замісивши пластичне і гладке тісто, розділіть його на порції, сформуйте пиріжки і залиште їх піднятися на хвилин 15 після чого можна приступати до випічки.
Рецепт дріжджового тіста для пиріжків в духовці
Базове дріжджове тісто готується і зовсім без додавання яєць і масла, тобто не є здобним. Саме таке тісто ми і розберемо в рецепті далі.
Інгредієнти: вода - 240 мл; цукровий пісок - 35 г; інстантні дріжджі - 5 г; борошно - 290 р. Приготування Ледь підігрійте і підсолодіть воду. Всипте в неї сухі дріжджі і залиште їх активізуватися до тих пір, поки на поверхні рідини утворюється пінна шапочка. Пропустіть борошно через сито і злегка посоліть (якщо плануєте готувати солоні пиріжки). Почніть підсипати борошно до дріжджового розчину порціями, а коли вся суха суміш піде – приступайте до замішування тіста вручну або за допомогою спеціального гака на кухонному комбайні. Еластичне і податливе тісто перекладіть в змащену ємність і залиште підніматися в теплі до подвоєння в обсязі.
Заварне дріжджове тісто для пиріжків в духовці
Так, ви не помилилися, незважаючи на те, наскільки вибагливими бувають дріжджі до перепадів температури, на заварний основі виходять дивовижні і легкі пиріжки, які не поступаються за легкості м'якушки навіть звичного сдобному тесту .
Інгредієнти: борошно - 430 г; вода - 245 мл; цукровий пісок - 15 г; дріжджі інстантні - 7 г; рослинне масло - 65 мл Приготування Половину води розігріваємо до теплого стану, а другу доводимо до кипіння. З'єднуємо борошно з цукровим піском, вливаємо теплу рідину, а слідом за нею – окріп. Замісивши однорідний ком, починаємо порціями вливати в нього і забивати олію. Як тільки суміш стане еластичною і податливою можна відразу приступати до формування. Ніякої расстойки в цьому рецепті не потрібно.
Дріжджове здобне тісто для пиріжків в духовці
Найкраще тісто для пиріжків – здобне, що з молоком, яйцями і маслом в основі, оскільки саме воно виходить не тільки надзвичайно пухнастим, але і прекрасно утримує начинку, не просідаючи і не стаючи надмірно клеклым.
Інгредієнти: дріжджі - 7 г; молоко - 480 мл; яйця - 2 шт.; вершкове масло - 65 мл; цукровий пісок - 45 г; борошно - 495 р. Приготування Ледь підігрійте (не вище 33 градусів) і підсолодіть молоко. Всипте на поверхню дріжджі, дайте їм розійтися і вспінитися, тобто активізуватися. Як тільки це відбудеться, пропустіть через сито борошно, присолите її і зробіть в центрі борошняний гірки лунку, в яку слід влити збиті яйця, розтоплене масло і дріжджовий розчин. Замішане тісто залишають піднятися тричі по годині, обминаючи після кожної расстойки.