Фрикадельки дуже популярні, особливо в сім'ях, де є діти. По-перше, ці невеликі м'ясні кульки (по-англійськи блюдо так і називається: meat balls) дуже подобаються малюкам, оскільки вони менше котлет та й дітям зазвичай подобається все маленьке. По-друге, можна робити порції більше або менше досить легко. По-третє, виготовлення фрикадельок – дуже захоплюючий процес, до нього можна сміливо залучати маленьких помічників. Та й багатьом дорослим по смаку фрикадельки з підливою, рецепт цієї страви, здається, доволі простий, але залишає багато місця для фантазії і експериментів. Розповімо, як приготувати фрикадельки з підливою на сковороді.
Фрикадельки з томатом Найчастіше готують фрикадельки з томатною підливою. Та тому, що томатна кислинка чудово поєднується за смаком з м'ясом, і тому що томат – консервант, і такі м'ясні кульки можна приготувати на кілька днів і розігрівати в міру потреби.
Інгредієнти: свиняча шия середньої жирності – 06 кг; цибуля ріпчаста – 1 шт. + 3 шт.; багет черствий – 200 г; телятина – 03 кг; морква – 2 шт.; не має запаху рослинна олія – 50 мл; томатна паста без консервантів – 3-4 ст. ложки; яйце куряче – 2 шт.; сіль йодована – 1/2 ч. ложки; свіжозмелену чорний перець – щіпка. Приготування Багет (в його відсутність можна обійтися білим батоном) замочуємо у воді або молоці. Коли той розмокне, акуратно віджимаємо і перемелюємо свинину, 1 цибулину, телятину і хліб на м'ясорубці. В отриманий фарш додаємо яйця, сіль і перець. Перемішуємо, а потім добре відбиваємо масу, щоб вона стала в'язкою. За допомогою чайної ложечки відміряємо однакові порції і мокрими руками скачуємо м'ясні кульки. Розігріваємо до легкого димку масло в сковороді і обсмажуємо наші фрикадельки до рівномірно золотистого кольору. Викладаємо їх на тарілку і готуємо підливу. Залишився цибулю дрібно шаткуємо, а морква подрібнюємо за допомогою середньої терки. На олії злегка обсмажуємо цибулька – він повинен стати майже прозорим, додаємо моркву і воду – близько 300 мл. Тушкуємо все разом на повільному вогні близько 8-12 хвилин, потім опускаємо в соус фрикадельки і продовжуємо готувати ще стільки ж.
Дієтичні фрикадельки Набагато ніжніше і більше дієтичними виходять фрикадельки з курячого фаршу з підливою. Фарш потрібно вибирати такий, який мололи і деяку кількість жиру, інакше фрикадельки вийдуть сухими. Найчастіше готують курячі фрикадельки зі сметанною підливою.
Інгредієнти: фарш курячий – 1 кг; яйце – 2 шт.; свіжозмелену чорний перець – 1 щіпка; йодована сіль – 2 щіпки; багет – 150 г; масло, що не має запаху, олію – 30 мл; сметана 15-20% жирності – 200 г; бульйон курячий – 150 мл. Приготування Розмочений багет розмелюємо в блендері змішуємо з фаршем і яйцями. Солимо і перчимо, відбиваємо масу. Скачуємо фрикадельки і смажимо їх по 4 хвилини з кожного боку в гарячому маслі. Перекладаємо фрикадельки в форму для запікання і заливаємо сметаною, розведеною бульйоном. Відправляємо в прогріту духовку приблизно на чверть години. Якщо є бажання, можна в кінці присипати фрикадельки тертим сиром.