Суп з колотого гороху готувався ще кілька століть тому, але колишньої актуальності не втратив досі. Це бюджетна, але дуже ситна та поживна страва за всю свою історію пережила десятки перероджень, в кожне з яких з'являвся свій «класичний» рецепт. Кілька таких ми розберемо в цій статті.
Класичний гороховий суп
Один з класичних рецептів горохового супу готується на насиченому бульйоні з копченої рульки. Якщо рульку дістати не вдалося, то її можна замінити будь-яким копченим м'ясом.
Інгредієнти: копчена рулька - 12 кг; стебла селери - 4 шт.; морква - 145 г; часникові зубки - 3 шт.; сухе біле вино - 65 мл; ріпчаста цибуля - 230 г; курячий бульйон - 28 л; колотий горох - 820 г; листя лавра - 2 шт. Приготування Зріжте трохи жиру з рульки і розтопіть його в жаровні або будь-якої іншої посуді з товстими стінками. На розігрітому жиру спасеруйте шматочки селери, цибулі і моркви, додайте часник з лавром, а потім влийте біле вино і дайте рідини повністю випаруватися. У каструлю покладіть рульку залийте її бульйоном і поставте нудитися на середньому вогні близько півтора годин. Ідеально відтворювати цей класичний рецепт горохового супу в мультиварці, пристрій можна включити в режим «Гасіння» і забути про бульйоні на півтори години. По закінченні часу, рульку вийміть і охолодіть, а в бульйоні відваріть горох ще близько години. Щоб отримати більш однорідний суп, горох можна пюрировать з допомогою блендера. Приберіть лавр, додайте в суп м'ясо з рульки і приправте суп по своєму смаку.
Гороховий суп - класичний рецепт з куркою
Інгредієнти: копчений курячий окорочок - 480 м; ріпчаста цибуля - 135 г; скибочки бекону - 6 шт.; картопля - 340 г; колотий горох - 95 г; морква - 135 г; будь-яка свіжа зелень за смаком; листя лавра - 2-3 шт. Приготування Зваріть бульйон на курячому окорочке. Вийміть курку, остудіть і розберіть м'якоть на волокна. У гарячий бульйон додайте промитий горох і варити її близько півгодини. По закінченні часу покладіть шматочки картоплі і дочекайтеся, поки вони стануть м'якими.
Приготуйте класичну супову засмажку з моркви і цибулі з додаванням шматочків копченого бекону. Покладіть листя лавра, перекладіть зажарку в бульйон і слідом додайте шматочки курячого м'яса. Дочекайтеся повторного закипання бульйону і знімайте суп з вогню. Доповніть блюдо щедрою порцією свіжої зелені під час сервірування.