Незважаючи на свою відносно недовгу історію, солянка настільки полюбилася їдцям, що розлетілася по всьому світу і отримала безліч модифікацій. Кисло-солодкий суп з копченостями зазвичай має досить образний склад, у нього неодмінно входять будь-які м'ясні вироби, оливки, каперси, лимон і солоні огірки, інші добавки господині можуть класти за власним смаком та бажанням.
Рецепт збірної солянки з ковбасою
Інгредієнти: копченості (бекон, ковбаса, карбонад, мисливські сосиски) - по 150 г; яловичина на кістці - 440 г; мариновані шампіньйони - 390 г; ріпчаста цибуля - 240 г; томатна паста - 85 м; солоні огірки - 280 м; жменя оливок; зелень і сметана за смаком. Приготування Промийте м'ясо на кістці і зваріть з нього бульйон. Витягніть яловичину з відвару, охолодіть і наріжте її соломкою. За аналогією подрібніть і всі наявні копченості.
Розігрійте в сковороді трохи олії і використовуйте його для пасерування цибулевих кілець. Коли останні стануть м'якше, доповніть засмажку нарізаними копченостями і дайте підрум'янитися. Туди ж відправте шматочки солоних огірків, гриби і заправте все томатною пастою. Для того щоб розвести томати, влийте трохи м'ясного бульйону слідом. Дайте суповий основі потушиться хвилин 15 а потім з'єднайте її з рештою бульйоном і доведіть солянку до кипіння. Після того, як рідина закипить, залиште страву настоятися, а потім сервіруйте з щедрою порцією зелені і сметаною.
Солянка - рецепт з копченою ковбасою
Інгредієнти: яловича вирізка - 520 г; ковбаса копчена - 165 г; шинка - 125 г; салямі - 75 г; лист лавра; ріпчаста цибуля - 85 м; стебло селери - 1 шт.; білокачанна капуста - 1/4 качана; томатна паста - 65 г; томати у власному соку - 640 г; яловичий бульйон - 24 л; солоні огірки - 120 г; оливки - 90 г; каперси - 15 р. Приготування Перед тим, як готувати солянку з ковбасою за цим рецептом, необхідно нарізати всі м'ясні продукти на шматочки однакового розміру і форми. Першими на сковороду вирушать копченості, які необхідно підрум'янити і перекласти на іншу страву. На вытопившемся жиру обсмажте яловичину, а після неї спасеруйте півкільця цибулі з селерою і нашаткованої капусти. Плесніть до овочів трохи м'ясного бульйону і з'єднайте їх з томатами і томатною пастою. Як тільки помідори стануть м'якими і перетворяться в соус, доповніть вміст сковороди огірками і обсмаженими м'ясними продуктами. Залиште всі тушкуватися близько 10-15 хвилин, а потім перекладіть основу солянки до залишився бульйону. Солянка з ковбасою по цьому рецепту повинна провести на вогні не менше 15 хвилин, після чого суп можна буде доповнити оливками та каперсами.
Рецепт солянки з ковбасою, м'ясом і оливками
Інгредієнти: оливкова олія - 15 мл; ріпчаста цибуля - 95 г; солоні огірки - 340 г; томатна паста - 45 г; паприка мелена - 1/2 ч. ложки; картопля - 240 г; яловичина на кістці - 440 г; каперси - 10 г; оливки - 90 г; м'ясні продукти (ковбаса, бекон, сосиски) - 480 р. Приготування Залийте м'ясо півтора літрами води і зваріть з нього бульйон. Відокремте м'якоть від кісток і акуратно наріжте. Скибочками аналогічного розміру наріжте і м'ясні продукти. Покладіть в бульйон кубики картоплі і варіть їх до напівготовності. Тим часом на оливковій олії припустіть цибулю з паприкою і нарізаними ковбасами. Доповніть все шматочками солоних огірків, хлюпніть на сковороду ополоник бульйону і розведіть в ньому томатну пасту. Тушкуйте все не більше 15 хвилин, потім з'єднайте з рештою бульйоном, додайте оливки, каперси і залиште суп настоятися під кришкою близько півгодини.