Збірну солянку можна назвати бюджетним стравою. Але вона настільки насичена і поживна, що не потребує доповнення другим і третім стравами. Її царський смак, божественний аромат і оригінальна подача дозволяють займати почесне місце в ресторанному меню і користується великою популярністю серед споживачів.
М'ясна збірна солянка - рецепт з картоплею та ковбасою
Інгредієнти: ковбаса копчена – 250 г; ребра копчені – 320 г; яловичина на кістці – 480 м; сосиски – 250 г; бульби картоплі – 3-4 шт.; морква – 95 г; цибулини середнього розміру – 2 шт.; огірки мариновані – 3-4 шт.; маслини – 75 г; паста томатна – 95 г; рослинна рафінована олія – 70 мл; очищена вода – 3 л; лаврове листя – 2 шт.; горошини запашного перцю – 3-5 шт.; сіль; мелений чорний перець; Для подачі:
маслини; часточки лимона; свіжа зелень петрушки і базиліка; сметана. Приготування Копчені ребра і яловичину гарненько промиваємо, визначаємо в каструлю з очищеною водою і ставимо на плиту. Після закипання збираємо піну, закладаємо одну попередньо очищену цибулину, прикручуємо вогонь до мінімуму і варимо бульйон протягом півтора-двох годин.
Витягаємо ребра з м'ясом з бульйону, позбавляє від кісток і нарізаємо м'якоть соломкою. Бульйон проціджуємо і повертаємо в нього вже нарізане м'ясо.
Копчену ковбаску шаткуємо соломкою, а сосиски гуртками, підрум'янюємо на сковороді з рослинним маслом і також відправляємо в каструлю.
Подрібнюємо соломкою або кубиками попередньо очищену моркву і другу цибулину і пасеруємо на рослинній олії до м'якості. Потім додаємо пропущені через тертку мариновані огірочки, томатну пасту, вливаємо зовсім трохи бульйону і припускаємо під кришкою п'ять хвилин. Тим часом позбавляє від шкірки і нарізаємо невеликими кубиками бульби картоплі і закладаємо в каструлю з бульйоном разом з готовою піджаркою з томатом і огірками.
Каструлю з стравою ставимо на вогонь, додаємо нарізані оливки, за смаком сіль, перець, горошини запашного перець і лаврове листя. Підігріваємо солянку до кипіння і проварюємо на помірному вогні двадцять-двадцять п'ять хвилин.
При подачі в кожну тарілку кладемо по скибочці або два лимона, кілька оливок, ложечку сметани і свіжі листочки петрушки і базиліка.
Класичний рецепт збірної солянки
Інгредієнти: копченості – 780 г; яловичина або телятина – 480 м; морква – 95 г; цибулини середнього розміру – 95 г; огірки мариновані – 175 г; маслини – 45 г; каперси – 50 г; паста томатна – 95 г; оливкова олія – 95 мл; очищена вода – 3 л; лаврове листя – 2-3 шт.; горошини запашного перцю – 2-3 шт.; сіль; мелений чорний перець; Для подачі:
маслини; лимон; свіжа зелень; сметана. Приготування Яловичину або телятину відварюємо до повної готовності в очищеній воді, трохи охолоджуємо, нарізаємо невеликими кубиками або соломкою і повертаємо в бульйон, який знову ставимо на вогонь. Кидаємо лаврове листя, горошини запашного перцю, доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь до мінімуму.
Копченості, якими може бути копчена ковбаса або бекон, мисливські ковбаски чи сосиски, а також шинка або
балик, нарізаємо скибочками такої ж форми, як і м'ясо, обсмажуємо на оливковій олії і відправляємо в каструлю.
На тій же сковороді пасеруємо на оливковій олії кубики цибулі і натерту моркву до м'якості, додаємо дрібно нарізані або пропущені через тертку мариновані огірочки і томатну пасту і смажимо ще п'ять хвилин. Перекладаємо вміст сковорідки в ємність з блюдом, кидаємо каперси, нарізані маслини, приправляємо до смаку сіллю, меленим чорним перцем і проварюємо сім хвилин.
Готової солянці даємо настоятися десять хвилин, і подаємо, присмачивши сметаною, свіжою зеленню і поклавши в кожну тарілку по скибочці лимона і кілька маслин.