Вернуться назад Распечатать

Соус з аличі на зиму

Соус з аличі на зиму
Сусідство типовим зимовим заготівлях начебто соління, варення і компотів, можуть скласти соуси з будь-яких сезонних плодів, наприклад, з аличі . У рецептах далі ми розберемо не тільки технологію приготування традиційного соусу на основі аличі – ткемалі, але і кілька інших, не менш цікавих варіацій.

Соус з аличі до м'яса на зиму


Інгредієнти:

  • рослинна олія - 15 мл;

  • фіолетовий цибулю - 65 г;

  • корінь імбиру довжиною 4-5 см;

  • часник - 4 зубки;

  • алича - 580 г;

  • соєвий соус - 85 мл;

  • мед - 55 мл;

  • оцет - 15 мл;

  • гострий перець чилі - за смаком.


  • Приготування
    Розігрів масло в сотейнику, обсмажте на ньому трохи нарізаної цибулі, поки він не розм'якшиться. До засмажки додайте пюрированный часник, чилі і тертий імбир, а коли останні пустять аромат, залийте вміст сотейника соєю, оцтом і медом. Очистивши аличу від кісточок, довільно наріжте м'якоть і покладіть до вируючому вмісту сотейника. Через 20 хвилин збийте соус бленедром і знову поверніть на вогонь, повторно доводячи до кипіння. Перелийте соус в стерилізовану посуд і швидко закрийте попередньо ошпаренной кришкою.

    Рецепт зеленого соусу ткемалі з аличі на зиму


    Інгредієнти:

  • головка часнику;

  • коріандр свіжий - 155 г;

  • свіжий кріп - 240 г;

  • зелень м'яти - 30 г;

  • алича - 27 кг;

  • солодкий перець - 380 г;

  • цукровий пісок - 65 р.


  • Приготування
    Розмістивши вимиту аличу в каструлю, залийте її водою так, щоб покрити, і доведіть рідину до кипіння. Додайте до аличі перев'язаний пучок м'яти і варіть плоди до тих пір, поки вони не розм'якшаться. Злийте аличу на друшляк, але залишилася рідина не виливайте. Аличу протріть через сито прямо в каструлю з залишилася водою. Кісточки і шкірку викиньте, а до вмісту каструлі, додайте дрібно нарізаний солодкий перець, часник і зелень. Підсолодіть соус за смаком і дайте йому побурлить на середньому вогні до тих пір, поки не загусне. Тим часом розмістіть чисті банки і кришки над парою. Розлийте киплячу суміш по стерильним банкам і закатайте соус ткемалі з аличі на зиму.

    Соус з червоної аличі на зиму


    Інгредієнти:

  • алича - 340 г;
  • Соус з аличі на зиму

  • мелений кумін, кріп - по 1 ч. ложці;

  • листя шавлії - 5 шт.;

  • оцет - 30 мл;

  • цукровий пісок - 15 г;

  • оливкова олія - 15 мл


  • Приготування
    У розігрітому маслі обсмажте спеції, поки ті не пустять аромат. Додайте в масло шавлія і моментально, щоб листя не встигли згоріти, покладіть шматочки очищеної від кісточок аличі. Залиште інгредієнти на 2-3 хвилини, а потім засипте цукровий пісок, додайте солі за смаком і дайте плодам проваритися ще 7-9 хвилин. Збийте соус блендром в пюре, повторно закип'ятіть, а потім розлийте по банках і закатайте.