Сусідство типовим зимовим заготівлях начебто соління, варення і компотів, можуть скласти соуси з будь-яких сезонних плодів, наприклад, з аличі . У рецептах далі ми розберемо не тільки технологію приготування традиційного соусу на основі аличі – ткемалі, але і кілька інших, не менш цікавих варіацій.
Соус з аличі до м'яса на зиму
Інгредієнти: рослинна олія - 15 мл; фіолетовий цибулю - 65 г; корінь імбиру довжиною 4-5 см; часник - 4 зубки; алича - 580 г; соєвий соус - 85 мл; мед - 55 мл; оцет - 15 мл; гострий перець чилі - за смаком. Приготування Розігрів масло в сотейнику, обсмажте на ньому трохи нарізаної цибулі, поки він не розм'якшиться. До засмажки додайте пюрированный часник, чилі і тертий імбир, а коли останні пустять аромат, залийте вміст сотейника соєю, оцтом і медом. Очистивши аличу від кісточок, довільно наріжте м'якоть і покладіть до вируючому вмісту сотейника. Через 20 хвилин збийте соус бленедром і знову поверніть на вогонь, повторно доводячи до кипіння. Перелийте соус в стерилізовану посуд і швидко закрийте попередньо ошпаренной кришкою.
Рецепт зеленого соусу ткемалі з аличі на зиму
Інгредієнти: головка часнику; коріандр свіжий - 155 г; свіжий кріп - 240 г; зелень м'яти - 30 г; алича - 27 кг; солодкий перець - 380 г; цукровий пісок - 65 р. Приготування Розмістивши вимиту аличу в каструлю, залийте її водою так, щоб покрити, і доведіть рідину до кипіння. Додайте до аличі перев'язаний пучок м'яти і варіть плоди до тих пір, поки вони не розм'якшаться. Злийте аличу на друшляк, але залишилася рідина не виливайте. Аличу протріть через сито прямо в каструлю з залишилася водою. Кісточки і шкірку викиньте, а до вмісту каструлі, додайте дрібно нарізаний солодкий перець, часник і зелень. Підсолодіть соус за смаком і дайте йому побурлить на середньому вогні до тих пір, поки не загусне. Тим часом розмістіть чисті банки і кришки над парою. Розлийте киплячу суміш по стерильним банкам і закатайте соус ткемалі з аличі на зиму.
Соус з червоної аличі на зиму
Інгредієнти: алича - 340 г; мелений кумін, кріп - по 1 ч. ложці; листя шавлії - 5 шт.; оцет - 30 мл; цукровий пісок - 15 г; оливкова олія - 15 мл Приготування У розігрітому маслі обсмажте спеції, поки ті не пустять аромат. Додайте в масло шавлія і моментально, щоб листя не встигли згоріти, покладіть шматочки очищеної від кісточок аличі. Залиште інгредієнти на 2-3 хвилини, а потім засипте цукровий пісок, додайте солі за смаком і дайте плодам проваритися ще 7-9 хвилин. Збийте соус блендром в пюре, повторно закип'ятіть, а потім розлийте по банках і закатайте.