Ткемалі – знаменитий грузинський соус, який служить прекрасним доповненням до будь-якої м'ясної страви. Ми розповімо вам, як приготувати ткемалі з аличі і здивувати гостей своїми кулінарними здібностями.
Як приготувати ткемалі з аличі?
Інгредієнти: зелена алича – 25 кг; червоний гіркий перець – 1 шт.; часник – 15 зубчиків; цукровий пісок – 1 ст. ложка; сіль дрібна – 1 ст. ложка; зелень свіжа – 150 г; вода фільтрована – 05 ст.; насіння коріандру – 2 ч. ложки. Приготування Зелену аличу промиваємо, заливаємо холодною водою і відварюємо на слабенькому вогні до готовності. Потім обережно зливаємо в окрему ємність сік, а м'які фрукти перетираємо через друшляк. Насіння коріандру подрібнюємо блендером з сіллю, додаємо очищені зубчики часнику і збиваємо до однорідності. Далі кладемо в протерту аличу подрібнену зелень, приправу, дрібно нашатковану гострий перчик і проварюємо хвилинки 2. Після цього пробуємо соус на смак, підсолюємо при необхідності, переливаємо в банку, остуджуємо і зберігаємо в холодильнику.
Рецепт ткемалі з жовтої аличі
Інгредієнти: алича жовта – 1 кг; перець чилі – 1 стручок; часник – 3 зубчики; кінза – 30 г; кріп свіжий – 30 г; мелений коріандр, хмелі-сунелі – 1 ст. ложка; цукор – 2 ч. ложки; сіль дрібна – 1 ч. ложка. Приготування А ось ще один рецепт, як приготувати ткемалі з аличі на зиму. Вимиті фрукти викладаємо в каструлю, заливаємо невеликою кількістю свіжої води, зверху прикриваємо кришкою і варимо 20 хвилин. Потім розварені плоди викладаємо в сито і перетираємо гарненько дерев'яною лопаткою. Кісточки і шкірку викидаємо, а вийшло однорідне пюре кип'ятимо. Після цього вогонь вимикаємо, додаємо сіль, цукор і спеції за смаком. Зелень дрібненько ріжемо, а гострий перчик очищаємо від насіння і подрібнюємо. Часник чистимо і видавлюємо через прес. Всі підготовлені інгредієнти додаємо в соус, ретельно перемішуємо, розливаємо в стерилізовані баночки, заливаємо зверху рослинним маслом і закатуємо кришками.
Як приготувати ткемалі з червоної аличі?
Інгредієнти: алича червона – 2 кг; зелень свіжа – 100 г; чебрець – 1 пучок; часник – 1 головка; спеції – за смаком. Приготування Фрукти складаємо в каструлю, додаємо чебрець і тушкуємо 15 хвилин на повільному вогні. Потім перетираємо плоди через сито і проварюємо масу близько 1 години, періодично знімаючи піну. Зелень обполіскуємо, обсушуємо і разом з очищеним часником подрібнюємо в блендері. Додаємо суміш в плодове пюре, солимо, сахарим і розливаємо ткемалі з червоної аличі по банках.