На перший погляд, здається, що фруктовий сік не дуже добре підходить до м'яса, однак досить згадати, що саме грузини готують приголомшливо смачні мясні страви, і сумніви відпадуть. Ткемалі чудово підходить до баранині, проте і з телятиною або яловичиною він досить непогано поєднується, і навіть смак свинини цікаво відтінятимуть сливові нотки.
Про інгредієнти Для початку обговоримо, які інгредієнти потрібні і чим при нагоді їх можна замінити. Якщо немає можливості знайти аличу, можна використовувати інші сорти кислої круглої сливи. З часником, кропом і насінням коріандру проблем не виникне, їх просто знайти, а от трави, кінза і омбало – можуть становити проблему. Омбало можна замінити м'ятою або мелісою – ці трави родинні, якщо не виходить знайти свіжу кинзу, доведеться обмежитися коріандром . Також для приготування соусу використовують приправу уцхо-сунелі (суміш трав), однак схожа суміш – хмелі-сунелі продається сьогодні всюди.
Як приготувати ткемалі з червоної аличі?
Інгредієнти: зливу алича – 12 кг; вода – 1 склянка; кріп, омбало, кінза – по 10-12 гілочок; часник – 5-6 часточок; гострий перець чилі – 1 стручок; сіль – 1/3 ст. ложки; цукор – за смаком; насіння коріандру – 2 ч. ложки; уцхо-сунелі – 1 ч. ложка. Приготування Трави промиємо, дрібно наріжемо, помістимо в ступку разом з сіллю, цукром, коріандром, очищеним від насіння і дрібно подрібненим перцем і часником і будемо розтирати до отримання однорідної кашки. Можна скористатися блендером, але це вже буде не зовсім той самий рецепт класичного ткемалі з червоної аличі. Сливу перебираємо і ретельно промиваємо, потім поміщаємо в каструлю або сотейник, вливаємо воду і тушкуємо під кришкою на повільному вогні до м'якості. Перекидаємо аличу разом з відваром на сито і протираємо в миску. На ситі повинні залишитися відходи: шкірка і кісточки – їх викидаємо. З'єднуємо обидві маси і прогріваємо близько 7 хвилин на невеликому вогні. Якщо хочете зберегти максимум вітамінів, проваріть соус на водяній бані. Остиглий ткемалі переливаємо у банки і зберігати в холодильнику, закривши кришкою.
Щоб зберегти соус на холодний сезон і забезпечити організм необхідними корисними речовинами, закотимо ткемалі з червоної аличі (рецепт такий же) на зиму. Приготований соус не остуджуємо – розливаємо його в стерилізовані баночки (оптимальний обсяг – 250-330 мл), накриваємо кришечками і встановлюємо у миску або каструльку з гарячою водою. Стерилізуємо соус хвилин 15 потім закриваємо, перевертаємо, накриваємо покривалом і, коли ткемалі охолоне, переносимо в підвал.
Рецепт ткемалі з червоної аличі по-грузинськи
Інгредієнти: алича червона – 15 кг; вода – 25 склянки; гострий перець чилі – 1 шт.; часник – 1 головка (невелика); шипшина, м'ята перцева – по 3-4 гілочки; кріп, кінза – 1 невеликий пучок; чебрець, базилік – по 2-3 гілочки; тархун – 3-4 гілочки; коріандр – 2 ст. ложки без гірки; сіль – 1 ст. ложка; цукор – за смаком. Приготування Принцип такий же: сливу моєму, попутно перебираємо, щоб м'яті або зіпсовані плоди в соус не потрапили, заливаємо водою і 15 хвилин тушкуємо на невеликому вогні. Протираємо аличу, відокремлюючи м'якоть від кісточок і шкірки. Можна скласти сливу в мішечок з декількох шарів марлі і віджати м'якоть таким способом. Інші інгредієнти за допомогою блендера або чоппера (можна використовувати м'ясорубку, якщо немає ні того, ні іншого) перетворюємо в пасту. Всі з'єднуємо і проварюємо, помішуючи, хвилин 10. Ткемалі готовий.