Вернуться назад Распечатать

Гостра аджика

Гостра аджика
В пору масових заготівель завжди хочеться випробувати кілька нових рецептів і урізноманітнити арсенал комори додатковими апетитними баночками. Для любителів грунтовно гострих страв пропонуємо варіанти приготування гострої аджики на зиму.

Як приготувати гостру аджику з кабачків на зиму?


Інгредієнти:

  • кабачки – 3 кг;

  • помідори – 14 кг;

  • часник – 5 головок;

  • морква – 490 г;

  • червоний болгарський перець – 490 г;

  • червоний мелений перець – 25 ст. ложки без гірки;

  • цукровий пісок – 110 г;

  • сіль крупна, не йодована – 75 г;

  • оцет 9% – 100 мл;

  • рослинна рафінована олія – 150 мл


  • Приготування
    Кабачки, стиглі м'ясисті помідори, моркву і солодкий болгарський перець промиваємо, розрізаємо на частини, відрізаємо і викидаємо все непотрібне, а решта пропускаємо через м'ясорубку. Часник очищаємо і теж перекручуємо через м'ясорубку або видавлюємо через прес і кладемо в окрему посуд.
    Визначаємо овочеву масу в емальовану каструлю або таз і ставимо на плиту. Додаємо сіль, цукровий пісок, мелений червоний перчик і рослинна рафінована олія, прогріваємо до кипіння, помішуючи, і варимо на помірному вогні сорок п'ять хвилин. За п'ять хвилин до кінця варіння додаємо подрібнений часник і вливаємо оцет.
    Гарячу аджику з кабачків розкладаємо по стерильним баночках і закорковуємо прокип'яченими кришками. Даємо охолонути заготівлі під теплою ковдрою, перевернувши баночки дном догори.
    За цим рецептом виходить помірно гостра аджика. Для більш пекучою гостроти додайте ще одну або дві столові ложки гострого перцю з невеликою гіркою і одну головку часнику.

    Гостра сира аджика з помідор


    Інгредієнти:

  • помідори – 3 кг;

  • солодкий болгарський перець – 1 кг;

  • гострий червоний перець – 3-4 шт.;

  • часник – 3-4 головки;

  • корінь хрону – 180 г;

  • сіль крупна, не йодована – за смаком;

  • зелень петрушки – 1 пучок;

  • зелень кропу – 1 пучок.


  • Приготування
    Помідори, гіркі і солодкі перці промиваємо і даємо гарненько просохнути, розстеливши їх на рушник. Потім розрізаємо овочі, витягаємо плодоніжки, а у перців ще й насіння і проворачиваем через м'ясорубку, яку прокип'ятимо попередньо п'ятнадцять хвилин. Працюючи з гострим перцем, обов'язково надягаємо гумові рукавички.
    Корінь хрону моєму, зрізаємо грубу шкірку, нарізаємо на невеликі шматочки і також пропускаємо через м'ясорубку. Щоб при перекручуванні хрону уникнути сльозотечі, повяжем на м'ясорубку поліетиленовий пакет.
    До овочевої маси додаємо за смаком сіль, перемішуємо її гарненько і розкладаємо по заздалегідь підготовленим стерильним баночках. Закриваємо кришками і ставимо на зберігання в холодильник.

    Аджика з гострого перцю і часнику


    Інгредієнти:

  • гострий червоний перець – 03-04 кг;

  • часник – 7-10 головок;

  • червоний болгарський перець – 15 кг;

  • хмелі-сунелі – 1 ст. ложка;

  • мелений коріандр – 1 ст. ложка;

  • мелені насіння кропу – 1 ст. ложка;

  • сіль крупна, не йодована – 90 г;

  • оцет 9% – 2 ст. ложки.


  • Приготування
    Гостра аджика

    Перед початком приготування заготовки по цьому рецепту одягнемо гумові рукавички. Промиємо солодкий болгарський і гострий перець, і позбавимо їх від плодоніжок і насіння. Чистимо часник і промиємо водою.
    Тепер кілька разів перекручуємо підготовлені овочі через м'ясорубку до отримання максимально однорідної маси і визначаємо її в емальовану ємність.
    Додаємо сіль, оцет, всі спеції, прогріваємо на середньому вогні до кипіння, помішуючи, і розкладаємо аджику за заздалегідь підготовленим стерильним баночках. Закатуємо прокип'яченими кришечками і даємо повністю охолонути під ковдрою, перевернувши банки догори дном. Потім визначаємо заготовку в темне місце.