Справжня аджика являє собою щось середнє між соусом і приправою, приготовленої на основі величезної кількості гострого перцю і часнику. Пекуча гострота – одна з причин того, чому аджика по автентичному рецептом кохана далеко не багатьма, але різкий смак страви легко коригується з допомогою добавок начебто горіхів і томатів, а гострота перцю доповнюється хріном. Саме про один із адаптованих нашим смакам рецептів – аджике з хріном і помідорами – ми і вирішили поговорити далі.
Рецепт аджики з хріном і помідорами
Якщо навіть оригінальна аджика з гострого перцю і часнику здатна зберігатися без стерилізації, сирий, то аджика з коренем хрону в складі і поготів витримає зимівлю в холодильнику. Сирої рецепт збереже в собі всі корисні компоненти, а від вас буде потрібно мінімальна витрата сил і енергії.
Інгредієнти: томати - 48 кг; солодкий перець - 680 г; корінь хрону - 45-60 г; гострий перець - 2-3 шт.; сіль - 95 г; часникові зубки - 25-30 шт. Приготування Підготовка інгредієнтів для цього рецепта займає мінімум часу: очистіть часникові зубки, видаліть насіння солодкого та гострого перцю, очистіть хрін, наріжте томати. Підготовлені складові покладіть в чашу блендера і пюрируйте, або пропустіть через м'ясорубку. Доповніть аджику сіллю і відразу ж розливайте по чистим банкам. У закритому вигляді і в прохолоді така заготовка без проблем проживе всю зиму.
Аджика з помідор, хріну і часнику
Крім того, що аджика здатна вигідно підкреслити всі достоїнства страв з м'яса і птиці, вона також є прекрасним засобом для боротьби з простудними захворюваннями, настільки властивими негоди.
Оскільки аджика по цьому рецепту виходить не такою гострою, як її побратими, мінімально простерилізувати тару перед закатыванием все ж доведеться.
Інгредієнти: томати - 23 кг; солодкий перець - 560 г; гострий перець - 270 г; оцет - 215 мл; цукровий пісок - 55 г; часникові зубки - 20 шт.; рослинна олія - 30 мл; корінь хрону - 190 г; сіль - 25 р. Приготування Перед тим, як зробити аджику з помідорів з хріном злегка надріжте шкірку на томатах і опустіть плоди в окріп. Бланшовані томати очистіть і наріжте Видаліть насіння з обох видів перцю, а чисті стінки плодів також розділіть на великі шматки. Очистіть поверхню хрону. Пропустіть всі підготовлені складові через м'ясорубку, а утворену кашку доповніть оцтом, маслом і сіллю.
Чисті банки обшпарте або прожарити в духовці, після чого розлийте по ним аджику і загорніть все стерильними кришками.
Аджика з хріном і помідорами без варіння
Інгредієнти: томати - 18 кг; солодкий перець - 740 г; гострий перець - 7-8 шт.; часникові зубки - 12-15 шт.; корінь хрону - 130 г; зелень кропу і петрушки; сіль - 35 р. Приготування Якщо ви хочете приготувати аджику по швидкому рецептом, то просто перці очистіть від насіння і зніміть оболонку з часникових зубчиків, але якщо є час, то надріжте томати, обшпарте їх і зніміть шкірку – так соус вийде набагато більш ніжним і однорідним. Підготовлені інгредієнти пропустіть через м'ясорубку або пюрируйте з допомогою блендера. Кашку приправте сіллю, додайте дрібно подрібнені листя петрушки і кропу, а потім розлийте соус по банкам прямо сирим, ніякої стерилізації не потрібно.