Ягоди агрусу можна використовувати не тільки як основу для солодких заготовок пряме доказ тому – приголомшлива аджика, яка складає чудову компанію страв з м'яса і птиці. З оригінальним рецептом така аджика має мало спільного, але це ні скільки не применшує цього пікантного смаку ягідного соусу.
Аджика з агрусу з часником
Інгредієнти: аґрус - 440 г; солодкий перець - 90 г; часникові зубки - 8-10 шт.; листя базиліка - 8-10 шт.; рослинне масло - 45 мл; гострий перець - за смаком. Приготування Спершу підготуйте використовувані інгредієнти: видаліть насіння з перців, а стінки плодів довільно наріжте. Зніміть оболонку з часникових зубчиків і ретельно промийте ягоди з зеленню. Покладіть всі складові в чашу блендера і залийте олією. Пюрируйте соус, а потім розлийте його по чистій тарі і щільно закрийте кришками. Така сира аджика з агрусу може спокійно зберігатися в холодильнику всю зиму.
Аджика з агрусу на зиму
Зберігати готовий соус можна не тільки в холоді, але і по сусідству з іншими заготовками в коморі. Для цього достатньо просто стерилізувати соус, довівши його до кипіння, а потім розлити по стерильним банкам і закатати.
Інгредієнти: ягоди агрусу - 480 м; гострий перець чилі - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 110 г; мелена паприка - 1 ст. ложка; часник -7-8 зубчиків; томати - 320 г; рослинне масло - 65 мл; оцет - 85 мл Приготування Злегка натисніть на кожен часниковий зубок долонею або плоскою стороною ножа, щоб полегшити очищення. Очистіть цибулю і наріжте його великими шматками. За аналогією наріжте і томати. Покладіть підготовлені інгредієнти в чашу блендера разом з аґрусом і очищеним гострим перцем, додайте паприку і пюрируйте аджику блендером. Перелийте соус в каструлю, додайте олію, морську сіль і оцет. Кількість останнього може змінюватись в залежності від того, наскільки кислы томати і агрус. Коли соус закипить, перелийте його в стерильні банки і швидко закатайте. Коли аджика повністю охолоне, можна залишати її на зберігання.
Як приготувати аджику з агрусу?
Горіхи здатні надати страві не тільки свій характерний смак, але і приємну кремову текстуру. Укупі з травами і часником виходить приємна, не надто гостра варіація на тему грузинських соусів.
Інгредієнти: аґрус - 480 м; часникові зубки - 5-6 шт.; волоські горіхи - 90 г; рослинне масло - 130 мл; гострий перець - за смаком; жменя зелені базиліка і м'яти. Приготування Перебравши аґрус, сполосніть його і обсушіть. Гострий перець можна очистити від насіння, а можна залишити їх, в залежності від того, наскільки пекучої ви хочете приготувати аджику. Пропустіть ягоди, перець і горіхи з зеленню через м'ясорубку або пюрируйте інгредієнти за допомогою блендера. Влийте до соусу рослинне масло і розлийте його по банкам.
Аджика з агрусу з кінзою
Інгредієнти: аґрус - 440 г; часник - 5-6 зубчиків; гострий перець - за смаком; оцет - 25 мл; пучок кінзи; цукровий пісок - 5 р. Приготування Очистивши агрус від плодоніжок, покладіть його в чашу блендера разом з очищеними часниковими зубчиками, кінзою і гострим перцем. Збивши інгредієнти за допомогою блендера, влийте до них оцет і додайте цукор, перемішайте і розлийте порції соусу з невеликим чистим банкам. Щільно закривши банки, зберігайте їх у холодильнику.