За запропонованими нижче рецептами можна заготовити на зиму смачну варену аджику з хріном. Така заготівля прекрасно зберігається при кімнатній температурі і не вимагає наявності додаткового місця в холодильнику.
Варена аджика з хріном, помідорами і часником - рецепт на зиму
Інгредієнти: корінь хрону – 025 кг; помідори – 25 кг; часник – 5 головок; гіркий перець – 025 кг; червоний болгарський перець – 05 кг; рослинна рафінована олія – 125 мл; цукровий пісок – 110 г; сіль крупна, не йодована – 60 г; оцет 6% – 200 мл Приготування Вимиті помідори розрізаємо на кілька частин і пропускаємо через м'ясорубку. Таким же чином подрібнюємо попередньо вимиті і очищені від насіння і плодоніжок гострі і солодкі перці і корінь хрону. Не забуваємо надіти при роботі з гострим перцем гумові рукавички.
Всі інгредієнти складаємо в емальовану ємність, додаємо рослинне масло, сіль та цукровий пісок, гарненько перемішуємо і визначаємо на вогонь. Проварюємо аджику протягом однієї години, в кінці додаємо видавлений через прес часник, вливаємо оцет і перемішуємо.
Ще гарячою розкладаємо аджику за заздалегідь підготовленим стерильним баночках, закатуємо прокип'яченими кришками і ховаємо під теплу ковдру до повного охолодження.
Варена аджика з хріном, морквою і яблуками - рецепт на зиму
Інгредієнти: помідори – 2 кг; солодкий болгарський перець – 1 кг; морква – 1 кг; яблука кисло-солодкі – 1 кг; ріпчаста цибуля – 1 кг; гострий червоний перець – 3-4 шт.; часник – 3-4 головки; корінь хрону – 3-5 шт.; сіль крупна, не йодована – 120-150 г; цукровий пісок – 200 г; рослинна рафінована олія – 500 мл; оцет 9% – 100 мл Приготування Помідори, яблука, гіркі і солодкі перчики моєму, просушуємо, позбавляє від плодоніжок і насіння і розрізаємо на кілька частин. При роботі з гострим перцем обов'язково надягаємо гумові рукавички, щоб уникнути печіння пальців рук.
Ріпчасту цибулю, моркву і корінь хрону очищаємо і при необхідності також подрібнюємо.
Тепер подрібнюємо підготовлені овочі, скориставшись м'ясорубкою, визначаємо в емальовану ємність і ставимо на вогонь. Після закипання витримуємо масу під кришкою на помірному вогні, помішуючи, протягом шістдесяти хвилин. Потім додаємо сіль, цукровий пісок, олію і оцет, кидаємо попередньо очищений і видавлений через прес часник, проварюємо ще п'ять хвилин і вимикаємо плиту.
Розкладаємо гарячу аджику по заздалегідь приготовленим простерилизованным баночках і укупориваем стерильними кришками. Визначаємо під теплу ковдру до повного охолодження і ставимо на зберігання до інших заготовок.
Смачна варена аджика з хріном і зеленню
Інгредієнти: помідори – 25 кг; солодкий болгарський перець – 07 кг; гострий червоний перець – 2-3 шт.; часник – 3 головки; корінь хрону – 3-5 шт.; зелень петрушки – 05 пучка; зелень кропу – 05 пучка; зелень базиліка (за бажанням) – 05 пучка; сіль крупна, не йодована – за смаком; цукровий пісок – 50 г або по смаку; рослинна рафінована олія – 100 мл; оцет 9% – 30 мл Приготування Промиваємо і просушуємо помідори, перці моєму і позбавляємо
від плодоніжок і насіння. Корінь хрону і часник очищаємо і при необхідності промиваємо. Всі овочі розрізаємо на частини, пропускаємо один або два рази через м'ясорубку і складаємо в емальовану каструлю.
Прогріваємо масу до кипіння і проварюємо на повільному вогні тридцять хвилин, помішуючи. Потім додаємо попередньо очищений і пропущений через прес часник, дрібно нарубану зелень, додаємо за смаком сіль, цукровий пісок, оцет і вливаємо олію. Можна також на цьому етапі приправити аджику різними спеціями. Даємо заготівлі прокипіти ще п'ять хвилин, тут же розкладаємо по стерильним баночках, укупориваем прокип'яченими кришками і ховаємо до повного охолодження під теплу ковдру.