Раніше звання жаркого носили прості страви із смаженого м'яса, в той час як у сучасній кухні більшість згадує цей термін, маючи на увазі блюдо, схоже з гуляшем – м'ясо і овочі, які довго перебували при мінімальному спеці в густих соусів. Саме про останніх варіаціях цієї страви поговоримо і ми з вами в рецептах далі.
Рецепт жаркого в горщиках в духовці
Інгредієнти: баранина - 950 г; ріпчаста цибуля - 240 г; картопля - 480 м; стебла селери - 2 шт.; морква - 160 г; ріпа - 170 г; курячий бульйон - 360 мл; лист лавра. Приготування Поки температура духової шафи доходить до позначки 155 градусів, наріжте м'ясо на кубики 25 см товщини, отримуючи при цьому великі шматки жиру. Аналогічним чином поступите і з овочами. Покладіть м'ясо і овочі в жаровню одночасно, за смаком приправити їх, покладіть лавр і залийте все бульйоном. Тушкуйте рагу в духовій шафі близько 2 годин, не забуваючи періодично перемішувати жаровні. З готового блюда вийміть лавр перед сервіруванням.
Печеня по-домашньому - рецепт зі свининою
Інгредієнти: свинина - 12 кг; часник - 3 зубки; вустерширський соус - 30 мл; кетчуп - 55 мл; чебрець - 8 гілочок; цукор - 20 г; зелена цибуля - 4 пера; томати - 530 г; цибуля ріпчаста - 90 г; цукор - 30 р. Приготування Кубики свинини покладіть в пластикову або емальовану ємність, а потім змішайте з пюрированным часником, вустером, кетчупом, чебрецем і зеленню цибулі. Перемішавши, дайте м'ясу промаринуватися близько години. У жаровню налийте олію і засипте цукор, дайте останньому карамелізуватися перед додаванням м'яса. Обсмажуйте свинину в карамелі близько 15 хвилин, слідом покладіть томати, цибулю і залиште страву ще на 10 хвилин, поки помідори не почнуть темніти і розпадатися. Влийте в жаровню воду так, щоб покрити м'ясо, а після закипання рідини залиште м'ясо гаситися на годину.
Якщо ви захочете відтворити рецепт цього жаркого в мультиварці, то просто повторіть описані вище кроки, використовуючи режим «Випічка» перед додаванням рідини, і «Гасіння» після. Приготування печені з допомогою кухонного гаджета також займе близько години.
Печеня з яловичини – рецепт
Інгредієнти: яловичина - 12 кг; пиво - 490 мл; фіолетовий цибулю - 110 г; морква - 140 г; томати - 370 г; томатна паста - 35 г; коріандр сушений, кайенский перець - по 1/2 ч. ложці; м'ясний бульйон - 310 мл. Приготування Розігрів краплю оливкової олії в жаровні, використовуйте його для пасерування подрібненої цибулі з морквою і томатами. Коли овочі розм'якнуть, змішайте їх з томатною пастою, приправте коріандром і кайенским перцем, а потім додайте до ароматної засмажки шматочки яловичини. Коли м'ясо схопиться зі всіх сторін і почне підрум'янюватися, сміливо заливайте його сумішшю пива та м'ясного бульйону. Зменшуйте жар і залишайте спекотне гаситися під кришкою не менше години. За цей час яловичина повинна розм'якшитися і практично розпадатися на волокна.
Печеня з лисичками – рецепт
Інгредієнти: печериці - 760 г; лисички - 340 г; ріпчаста цибуля - 220 г; сушений чебрець, розмарин - по 1 ч. ложці; томатна паста - 25 г; томати - 320 г; борошно - 10 г; грибний бульйон - 510 мл; вершкове масло - 25 г; часник - 6 зубчиків; свіжа петрушка. Приготування Спасеруйте цибулю, використовуючи для цього шматочок вершкового масла. Коли цибульні шматочки почне карамелізуватися, додайте до них сушені трави і нарізані пластинками гриби. Останні дадуть дуже багато води, якої необхідно дати випаруватися і лише тоді на сковороду можна додавати борошно. Розведіть томатну пасту в бульйоні і залийте отриманою рідиною вміст сковороди. Дайте соусу з томатів побурлить і загуснути, а потім доповніть все зеленню петрушки і дрібно нарубаним часником.