Часто готують жарке в казані, але набагато зручніше, коли блюдо приготовлено в горщиках. М'ясо використовується будь. Від вибору продуктів, природно, залежить і рецепт страви.
Печеня по-домашньому в горщику з куркою
М'ясо птиці перетравлюється легше всього, тому не будемо перевантажувати блюдо і приготуємо дуже легке жарке з цікавим смаком.
Інгредієнти: ріпчаста цибуля – 2 шт. (дрібний); курячі стегенця – 1 кг; гарбуз (краще мускатна) – 200 г; морква – 2 шт.; мелений перець (суміш) – потроху в кожен горщик; чорнослив без кісточок – 150-170 г; солодкий перець – 4-5 шт.; рослинна рафінована олія – 30 г; сіль – 2-3 щіпки; лавровий лист – по 1 шт. в горщик. Приготування Обполіскуємо горщики і даємо висохнути. Чорнослив обдаємо окропом, ріжемо на половинки, цибулю дрібно шаткуємо. На прогрітому олії злегка обсмажуємо ніжки (поки вони злегка зарум'яняться), потім кладемо їх у горщики, а пасеруємо на олії цибулю. Додаємо в горщики цибулю, моркву (її треба почистити і подрібнити кружечками або великими кубиками), перець – у нього видаляємо насіння і ріжемо соломкою. Туди ж кладемо чорнослив і гарбуз (зчистимо з неї жорстку шкірку і поріжемо дрібними кубиками). Перчимо, кладемо лавровий лист, вливаємо по пару ложок бульйону і ставимо горщики в прогрітий духова шафа. Готуємо приблизно 40 хвилин. Половину часу готуємо під кришкою, далі залишаємо горщики відкритими. Сервіруємо зі свіжою зеленню, часником, овочевим салатом.
Печеня по-домашньому з свинини
Інгредієнти: бульйон м'ясний – 1 л; картопля – 6-8 шт.; часник – 1/3 великої головки; цибуля – 2 шт. (дрібний); сало свиняче – 50-70 г; петрушка – 1 маленький пучок; морква – 1 шт.; свинина – 450-550 г; сіль – 2-3 щіпки; перець мелений чорний – за смаком. Приготування Дрібно шаткуємо очищені цибулини і пасеруємо на жирі, витопленому з нарізаного маленькими шматочками сала. Коли цибуля посвітлішає, додаємо крупно натерту моркву і тушкуємо 2 хвилини. Свинину (вирізку або гуляш) ріжемо шматочками, зручними для їжі, миємо, обсушуємо. Картоплю чистимо і нарізаємо зручними для їжі скибочками. В горщики розкладаємо пасеровку, м'ясо і картоплю, доливаємо бульйон і, накривши кришечками, поміщаємо в духовку приблизно на 45-55 хвилин. Незадовго до кінця процесу кладемо пропущений через прес часник і нашатковану зелень, солимо, перчимо. Печеня по-домашньому в горщиках з яловичиною готуємо точно також, тільки приготування вимагає більшого (приблизно на 40 хвилин) часу. Замість свинячого сала можна використовувати хороше не має сильного запаху рослинне масло.
Розповімо, як приготувати жарке по-домашньому з грибами в горщиках. Щоб спекотне вийшло смачним, можна використовувати і лісові гриби, вирощені вдома, наприклад, шампіньйони.
Печеня з грибами Інгредієнти: цибуля – 1 шт.; сир Російський – 120 г; густа сметана – 2 склянки; печериці – 08 кг; дрібний картопля – 8-10 шт.; олія рафінована соняшникова без запаху – 30 мл; сіль – по щіпці; перець чорний і запашний горошком – 5-6 шт. на порцію; зелень – 8-10 гілочок. Приготування Шаткуємо дрібно цибулину, миємо й нарізаємо пластинками грибочки. Тушкуємо В олії цибулю і гриби, помішуючи, поки рідина не зменшиться в обсязі приблизно до 1/3 від початкової кількості. Чистимо і ріжемо скибочками картопля. Розкладаємо в горщики картоплю, поверх неї – гриби, додаємо перець, сіль і сметану. Готуємо під кришечками в духовці близько півгодини, потім додаємо зелень, тертий сир і, не накриваючи, подпекаем ще 10 хвилин.