Яловича печінка за кількістю корисних властивостей і вітамінів перевершує багато в чому м'ясо. До того ж страви з неї дуже смачне, поживне і легко готуються.
Якщо при смаженні цього продукту для кращого результату важливо не перетримати його на вогні, то тушкована яловича печінка в будь-якому випадку вийде ніжною, м'якою і ароматною.
Печінка яловича, тушкована в сметані з цибулею і помідорами
Інгредієнти: яловича печінка – 900 г; цибуля ріпчаста – 275 г; свіжі помідори – 275 г; сметана – 200 г; рослинне масло – 75 мл; борошно – 60 г; мелений чорний перець – за смаком; лаврове листя – 2-3 шт.; сіль – за смаком; спеції – за смаком; свіжа зелень – по смаку. Приготування Печінку промиваємо, позбавляє від пленочек і судин і розрізаємо на шматочки потрібного розміру. Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо півкільцями, а помідори кубиками або часточками.
У глибокому сотейнику, казанку або сковороді обсмажуємо до підрум'янення на рослинному маслі спочатку цибулю, потім закладаємо обкачані в борошні із сіллю і перцем шматочки печінки і смажимо ще п'ять-сім хвилин. Тепер кидаємо помідори, а через три хвилини закладаємо сметану. Приправляємо сіллю, спеціями на свій вибір і смак, кидаємо лаврові листочки і мелений чорний перець. Прикриваємо посуд з печінкою кришкою, зменшуємо вогонь до мінімуму і протушиваем блюдо двадцять хвилин. В кінці приготування кидаємо дрібно посічену свіжу зелень.
Печінка яловича, тушкована з томатною пастою і овочами в мультиварці
Інгредієнти: яловича печінка – 900 г; цибуля ріпчаста – 275 г; морква – 150 г; солодкий болгарський перець – 100 г; майонез – 100 г; очищена вода – 150 мл; томатна паста – 50-75 г; часник – 2 зубчики; рослинне масло – 75 мл; пшеничне борошно – 60 г; мелений чорний перець – за смаком; спеції і пряні трави – за смаком; лаврове листя – 2 шт.; сіль – за смаком; свіжа зелень – за смаком. Приготування Печінку промиваємо гарненько, знімаємо плівку, вирізаємо судини і прожилки і нарізаємо на скибочки бажаної величини.
У ємність мультиварки плесни трохи рослинного масла і обсмажимо в ньому шматочки печінки, обкачані в борошні із сіллю і меленим чорним перцем, встановивши режим «Випічка» або «Смаження». Потім кидаємо півкільця попередньо очищеного і порізаного ріпчастої цибулі і смажимо ще сім хвилин. Додаємо нарізану соломкою моркву і солодкий болгарський перець, майонез, томатну пасту, вливаємо гарячу воду і додаємо спеції і пряні трави. Перемикаємо пристрій на режим «Гасіння» і витримуємо в ньому блюдо сорок-п'ятдесят хвилин. За десять хвилин до закінчення приготування додаємо листя лавра, дрібно нарізаний часник і свіжу зелень.