Оптимальний джерело тваринних білків і жирів, важливих мікроелементів – яловичина, саме цей вид м'яса рекомендований для дієтичного харчування.
Навіть у старих куховарських книгах наводилося кілька варіантів, як приготувати гуляш з яловичини з підливою, що вже говорити про сьогодення, коли можна знайти сотні рецептів цієї страви. Але поговоримо, як правильно готувати, щоб вийшло смачно.
Запорука успіху – гарне м'ясо Це настільки само собою зрозуміло, що періодично про це факторі забувають, адже з м'яса старого тварини, з перемороженного продукту смачне блюдо не вийде. Так що йдемо на ринок і вибираємо м'ясо свіже або охолоджене. Зверніть увагу на колір м'якоті і жиру. М'якоть повинна бути червоною (темного відтінку), але не бордовою або темно-малиновою, а жир все ж білим. Рожевий жир – ознака того, що обробляли тушу неправильно, а кремовий колір повідомить про похилому віці тварини. Звичайно, вибирайте свіже м'ясо – пружна поверхня і приємний м'ясний запах допоможуть визначити якісний продукт.
Класичний рецепт гуляшу з яловичини з підливою.
Саме таким чином готували його мадяри, правда замість багаття у нас буде плита, але в іншому не відходимо від класичного рецепту.
Інгредієнти: жир топлений – 3 ст. ложки; філе яловичини – 13 кг; цибуля – 3-4 шт. середнього розміру; томати – 05 кг; паприка мелена – 2-3 ст. ложки; сіль йодована – 1 ст. ложка; мелений перчик чорний і запашний – по 1/4 ч. ложки; лавровий лист – 2-3 шт.; борошно пшеничне – 1 жменя. Приготування Для приготування гуляшу беремо казан, і, поки жир плавиться, нарізаємо невеликими шматочками м'ясо. Швидко обсмажуємо шматочки в жирі – повинна утворитися скоринка. Додаємо нашатковану чверть кільцями цибулю, борошно, протерті томати (можна пропустити через м'ясорубку або використовувати терку), паприку і перець. Накриваємо кришкою і на самому повільному вогні готуємо приблизно півтори години, звичайно, періодично помішуючи. Якщо підлива стає занадто густий, доливайте потроху будь-якого м'ясного або овочевого бульйону. Солимо в самому кінці.
Гуляш з яловичини з підливою зі сметани
Такий гуляш сподобається тим, хто не любить томат. М'ясо вийде ніжним і м'яким, а підлива – дуже смачною, більш світлою і вершковою на смак.
Інгредієнти: м'ясо яловиче, нарізане шматочками – 1 кг; рослинна рафінована олія – 50 мл; паприка солодка – 2 ст. ложки; сметана не менше 20% жирності – 250-300 мл; цибуля – 2 шт.; борошно пшеничне – 1 велика жменя; мелений перець (суміш) – 1/4 ч. ложки; сіль йодована – за смаком; бульйон м'ясний – 03-05 л. Приготування У казані прогріваємо масло до появи легкого димку і дуже швидко смажимо м'ясо, домагаючись рівномірного скоринки. Додаємо дрібно нашатковану цибулю, паприку, борошно, перець і трохи бульйону. Готуємо під кришкою, помішуючи і підливаючи бульйон у міру необхідності протягом півтора годин.
За 5 хвилин до готовності солимо і кладемо сметану. Готовий гуляш можна приправити часником і свіжою зеленню.
Дуже просто приготувати гуляш з яловичини з підливою в мультиварці. Для цього в режимі «смаження» готуємо яловичину з цибулею протягом 10 хвилин, потім додаємо інші інгредієнти і міняємо режим «гасіння». Залишаємо гуляш на півтори години тушкуватися, тим часом можна багато всього встигнути зробити по господарству.
Готувати гуляш зі свинини і яловичини з підливою не варто – все ж у м'яса дуже різне час приготування і, поки приготується яловичина, свинина стане абсолютно ні на що не схожа.