Вернуться назад Распечатать

Пшенный коровай

Я дуже люблю різні каші. Пшоняна в їх числі. І чомусь саме з цією кашею мені згадуються різні моменти в житті. Наприклад, яку кашу раніше варила мама в російській печі. Каша виходила розсипчастою, ароматною з підсмаженою молочної пінкою зверху. А якщо зверху покласти на кашу шматочок вершкового масла, так взагалі смакота!
Пшенний коровай


А у моєї подруги мама готує пшоняну кашу так, що, не повірите, гості їдять її за святковим столом. Чесно скажу, такої смачної пшінки яскраво-жовтого кольору я не пробувала ніде.

Тітка мого чоловіка прожила довге і непросте життя. Ми часто ходили до неї в гості. Базікали, пили чай і частенько пригощалися пшоняною кашею. Вона виходила в неї дуже смачна навіть на воді. Цікаво, що пшоно вона розбирала відразу, як тільки приносила крупу з магазину. Уявляєте, скільки часу на це йшло? Зате потім можна було швиденько приготувати обід, не відволікаючись на такі муторние справи.

На щастя, зараз пшоно продається чисте. Тому я тепер готую пшоняну кашу набагато частіше, ніж раніше. А якщо каша залишається, з неї можна приготувати чудове блюдо - пшенний кравай. Що я і зробила, уклавши сина спати.

Мені знадобилося:

05 л в'язкої пшоняної каші*

3 яйця

1 ст. л. сметани

Час приготування: 1 година

Складність: легко

*Щоб зварити в'язку кашу, потрібно взяти крупи і рідини в пропорції 1/4. Я брала 1 склянку крупи, 2 склянки води і 2 склянки молока.

Хід роботи

Я зварила Кашу зранку, а після обіду із залишків каші вирішила приготувати коровай.

Пшенний коровай

Відокремила жовтки від білків. Жовтки відразу поклала в кашу.

Пшенний коровай

Перемішала.

Пшенний коровай

Збила білки міксером.

Пшенний коровай

Обережно ввела їх в кашу.

Пшенний коровай

Змастила маслом свою улюблену стареньку сковородочку, яка добре вміщує в себе саме таку кількість продукту. Обсипала борошном.

Пшенний коровай

Виклала кашу на сковороду, разровняла.

Пшенний коровай

Змастила верх сметаною, щоб отримати в результаті підсмажену кірочку.

Пшенний коровай

Поставила в духовку на 50 хвилин. Температура 180 градусів.
Коли син прокинувся, на полуденок йому був готовий пшенний коровай. І якщо кашу мій нехочуха зранку їсти не став, то коровай наминав за обидві щоки.

Пшенний коровай


Їли хто з молоком, хто з варенням, хто зі сметаною. Сподобалося всім!

Пшенний коровай

Приємного апетиту!