Вчора у мого чоловіка був День народження. І я вирішила цього разу замінити традиційне олів'є на жюльєн. Та не просто приготувати жульєн, а запекти його в горщиках.
Продуктів я використовувала трохи, а от обсяг вийшов великий. Гості були задоволені, а чоловік попросив добавку.
Жюльєн відноситься до типу гарячих закусок. Основна його відмінність від других страв - це те, що інгредієнти нарізані невеликими кубиками, бо як використання ножа не передбачається.
Слово «жульєн», як і спосіб приготування, має французькі корені. Саме нарізку невеликими скибочками або соломкою спочатку овочів, а потім і інших продуктів, і почали називати «жульєн».
Порція розрахована на об'єм 12 літра.
Для приготування цього досить простого, але дуже смачної страви потрібно: Олія соняшникова - 200 гр. Гриби - 200 гр. (Використані маслюки, але їх можна замінити на печериці). Цибуля ріпчаста - 1 шт. Куряче філе - 200 гр. Сир - 100-150 гр. Сметана - 100 гр. Яйце - 2 шт. Перець і сіль за смаком. Час приготування - 1 година
Складність - легко
Маслюки я попередньо відварила.
Гриби і дрібно нарізану цибулю тушкуємо на сковороді 7-10 хвилин з додаванням 50 гр. соняшникової олії.
Куряче філе необхідно трохи відбити, а потім порізати на шматочки.
Обсмажуємо його на сковороді, поки шматочки не придбають красивий золотий відтінок.
Тремо сир на крупній тертці.
У сметану додаємо 2 яйця і необхідну кількість спецій, змішуємо це з заздалегідь приготовленим сиром.
Гриби і курку складаємо в горщик. Заливаємо цим соусом вміст горщика.
Готувати протягом 40 хвилин в духовці при температурі 180-200 градусів. Перед подачею на стіл дайте страві постояти хвилин 10-15.
Подавати жульєн в горщику або на плоскій тарілці, прикрасивши страву оливками і свіжим огірком.
Можна відступити від класичного рецепту, замінивши курку яловичим язиком або прибрати м'ясо зовсім, додавши більше овочів (броколі, морква). Не бійтеся експериментувати.
Порадуйте близьких ніжним і ароматним жюльєном! Приємного апетиту!