Картопляна запіканка – ідеальний рецепт для ситного обіду. Варіантів приготування страви безліч, готують його як із сирих овочів, так і з варених або з пюре, а нейтральний присмак бульб чудово поєднується з різного роду додатками: м'ясом, ковбасними виробами, соусами і сиром.
Як приготувати картопляну запіканку?
Запіканка з картоплі має безліч варіантів приготування, будь перевірений рецепт можна урізноманітнити новими інгредієнтами, спеціями або сушеними травами. М'ясо, гриби, овочі доповнять смак страви і перетворять підсумкові характеристики частування.
Проста картопляна запіканка готується з пюре, можливе застосування залишків з обідньої трапези. Доповнюють основу яйцем і тертим сиром, запікають півгодини і підрум'янюють її під грилем до скоринки. З відварного картоплі готують запіканки з готовою начинкою: смаженими грибами або м'ясом, ковбасками або з відвареною цвітною капустою. З сирих овочів виходить незрівнянний французький гратен, склад доповнюють вершковим соусом, іноді додають сир. Готується запіканка з картоплі в духовці, але майже будь-який рецепт можна адаптувати під можливості кухонної техніки: мікрохвильовки або мультиварки. Запіканка з картопляного пюре
Смачна і ситна запіканка з картопляного пюре з фаршем готується швидко, це блюдо - хороший спосіб позбутися від залишків їжі. Для приготування страви знадобиться сир, його смак повинен бути вершковим і не солоним, також фарш – ідеально підійде свино-яловичий, його потрібно заздалегідь посмажити з овочами: цибулею, морквою, солодким перцем.
Інгредієнти: картопляне пюре – 1 кг; фарш – 400 г; сир – 250 г; яйце – 1 шт.; сіль, чорний перець, розмарин; цибулю, моркву, ратунда – по 1 шт. Приготування Обсмажити на сковороді фарш з цибулею, тертою морквою і перцем. Посолити, приправити спеціями. У пюре вбити яйце і половину тертого сиру, перемішати. У форму викласти половину пюре, розподілити начинку, закрити залишилися пюре. Зверху посипати сиром. Готується картопляна запіканка в духовці 30 хвилин і 10 хвилин підрум'янюється під грилем. Запіканка з тертої картоплі
Білоруський рецепт картопляної запіканки – «Бабка», блюдо дуже просте, нехитре і готується дуже швидко. Оригінального смаку домогтися допоможе часник, а сир внесе ситності частування, адже готується воно без м'яса. Щоб картопля не потемнів його поливають лимонним соком або додають маленьку щіпку лимонної кислоти в овочеву натерту масу.
Інгредієнти: картопля – 1 кг; яйце – 1 шт.; борошно – 1 ст. л.; часник – 2 зубки; сир – 100 р. Приготування Очистити картоплю, натерти, віджати від соку. Додати до картоплі продавлений часник, яйце, борошно. Приправити сіллю і спеціями, перемішати. Викласти в промаслений форму, запікати 40 хвилин під фольгою. Зняти фольгу, посипати сиром, допікати ще 15 хвилин. Картопляна запіканка з м'ясом в духовці
Рецепт картопляної запіканки з фаршем реалізується в два рахунки: картопля, зварена в мундирі нарізають пластинами, викладають поверх смаженого фаршу і щедро посипають сиром. Прекрасне блюдо сподобається всім домашнім, і для святкового застілля воно ідеально підійде. В даному варіанті використовується майонезний соус, його впевнено можна замінити сметаною або іншим готовим соусом з пікантним смаком.
Інгредієнти: картопля в мундирі – 6 шт.; фарш – 500 г; сир – 200 г; майонез – 4 ст. л.; гірчиця зернова – 2 ст. л.; цибулю і солодкий перець – по 1 шт.; сіль, орегано; олія для обсмажування. Приготування Картоплю очистити від шкірки, порізати кружальцями. Фарш обсмажити з цибулею і перцем, посолити, приправити орегано. Поєднати майонез з гірчицею. У форму викласти шар картоплі, змастити соусом, розподілити фарш. Викласти залишився картоплю, полити соусом, посипати сиром. Готується картопляна запіканка з м'ясом 30 хвилин при 200 градусах. Картопляна запіканка з куркою
Простіше будь-якого варіанту готується картопляна запіканка з курячим фаршем, доречним доповненням буде бешамель – вершковий соус з легким присмаком мускату. Фарш краще зробити рубаний або прокрутити через велике ситечко, так шматочки будуть краще відчуватися і смак страви буде більш м'ясним.
Інгредієнти: куряче філе – 600 г; картопля – 800 г; сир – 200 г; сіль, паприка, чебрець; бешамель – 100 р. Приготування Картоплю відварити до напівготовності. Філе подрібнити, припустити на сковороді, поки рідина випарується і шматочки побіліють. З'єднати в промасленим формі м'ясо і картоплю, посолити, приправити спеціями. Полити бешамелем, посипати сиром. Готується картопляна проста запіканка 30 хвилин при 190 градусах. Картопляна запіканка з рибою в духовці
Надзвичайно смачна картопляна запіканка з рибою буде доречною на святковому столі, якщо приготувати її з філе сьомги або форелі. Соковитості додасть страві простий вершковий соус, а пікантності пластівці чилі і розмарин. Сир краще вибрати якісний, не солоний, такий, щоб добре плавився при нагріванні.
Інгредієнти: картопля – 1 кг; філе сьомги – 400 г; вершковий соус – 150 г; сир твердий – 100 г; моцарелла – 100 г; пластівці чилі і розмарин – по 1 ч. л.; солодкий перець – 1 шт. Приготування Картоплю очистити, порізати пластинами. Філе порізати на невеликі шматки. У промасленую форму викладати шарами: картопля, соус, рибу, моцарелу, знову картоплю. Кожен шар трохи підсолювати і приправляти спеціями. Посипати тертим твердим сиром, запікати 50 хвилин при 190 градусах. Картопляна запіканка з овочами
Приготовлена картопляна запіканка з овочами в духовці порадує домочадців відмінним смаком, ситні і різноманітним багатогранним складом. Смачне блюдо можна доповнити традиційно сиром, при бажанні додати грибів, бекону або копчених ковбасок. Соковитості додасть страві помідор, ратунда і вершково-майонезний соус.
Інгредієнти: картопля – 4 шт.; цвітна капуста – 300 г; помідор і ратунда – по 1 шт.; часник – 3 зубки; майонез – 3 ст. л.; сметана – 2 ст. л.; сир – 150 г; сіль, перець, чебрець. Приготування Порізати крупно всі овочі, крім помідорів. Змішати в одній мисці, посолити, приправити. Залити соусом з продавленого часнику, майонезу та сметани. Перемішати. Викласти в промаслений форму, розподілити помідорні часточки. Запікати 40 хвилин під фольгою. Зняти фольгу, посипати сиром, готується картопляна запіканка ще 15 хвилин. Картопляна запіканка по-французьки
Смачна картопляна запіканка, приготована за французьким рецептом – це знаменитий гратен, зробити блюдо не складно, знаючи основні правила. Овочі нарізають кружальцями, заливають пікантним вершковим соусом. Готується частування в два етапи, спочатку страву доводять до готовності на середньому температурному режимі, потім жар збільшують, домагаючись хрусткої скоринки.
Інгредієнти: картопля – 500 г; пармезан – 150 г; вершки – 400 мл; часник – 2 зубки; вершкове масло – 50 г; мускат мелений – 1/2 ч. л.; чорний перець і сіль. Приготування З'єднати в сотейнику продавлений часник і вершки, кинути сіль, мускат і перець. Варити до закипання, помішуючи. Через 3-5 хвилин відставити. Змастити форму маслом, викласти гуртки очищеного картоплі, змащуючи шари соусом. Запікати 40 хвилин при 180. Посипати тертим пармезаном, запікати 15 хвилин при 200 градусах. Пісна картопляна запіканка
Пісна картопляна запіканка з грибами в духовці – хороше рішення для ситного обіду в період обмеження живлення від продуктів тваринного походження. Це страва багата рослинним білком, тому воно насичує швидко і на довго, а якщо не вистачає сиру, можна застосувати тофу. Для пікантного смаку, продукти потрібно замаринувати на півгодини в мастильній суміші зі спеціями.
Інгредієнти: картопля – 800 г; гриби – 400 р; цибуля – 1 шт.; масло – 2 ст. л.; гірчиця – 1 ст. л.; сіль, чорний перець; паприка мелена – 1/2 ч. л.; панірувальні сухарі – 2 ст. л.; орегано – 1 ч. л. Приготування Масло змішати з гірчицею, додати орегано, паприку і перець, перемішати. Картоплю натерти крупно, змішати з соусом, залишити на 20 хвилин. Гриби порізати, обсмажити з цибулею, посолити. В промаслений форму викласти шарами картоплю і гриби, посипати хлібної крихтою. Запікати 40 хвилин при 180 градусах 10 хвилин під грилем. Картопляна запіканка з сиром і часником
Ця картопляна запіканка з сиром , часником і сушеними травами стане улюбленою стравою в кожному будинку. Надзвичайно смачне частування готується дуже просто і швидко, всі інгредієнти доступні, сир підійде будь-який з вершковим присмаком, можливе застосування плавленого продукту або змішування декількох варіантів.
Інгредієнти: картопля – 600 г; яйця 2 шт.; часник – 2 зубки; майонез – 3 ст. л.; сир – 200 г; сушений кріп – 1 ч. л.; сіль і чорний перець. Приготування Половину сиру натерти і змішати з одним яйцем і сушеним кропом. Що залишився сир дрібно натерти, змішати з тертим часником, другим яйцем і майонезом. Натерти картоплю, з'єднати з майонезно-сирною масою. Посолити, приправити. Викласти у форму, покрити другою сирно-яєчної масою. Випікати 40 хвилин при 180 градусах. Картопляна запіканка в мультиварці
Будь рецепт можна адаптувати під приготування в сучасних приладах, тому запіканка з картоплі в мультиварці вийде не гірше будь-якого страви, запеченого традиційним способом. Єдиним недоліком цього способу є відсутність рум'яної скоринки. Для приготування потрібно заздалегідь зняти клапан для вільної конвекції.
Інгредієнти: картопляне пюре – 700 г; яйце – 1 шт.; сир – 200 г; фарш – 400 г; цибулю і моркву – по 1 шт.; часник – 1 зубок; розмарин – 1 ч. л.; сіль і перець. Приготування Пюре змішати з яйцем і половиною тертого сиру. Фарш обсмажити з цибулею та морквою, додати часник і сіль зі спеціями. У чашу викласти половину картоплі, розподілити фарш, посипати половиною сиру. Накрити залишком пюре і посипати сиром. Готувати на «Випікання» 1 год.