Гусак в духовці – страва, якому завжди раді і за святковим столом, і в будні. Ефектно уклавши рум'яну птицю на блюдо, і вишукано прикрасивши, вдасться підкорити гостей, а приготувавши тушку з гречкою чи рисом, ситно і смачно нагодувати родина за вечерею.
Як приготувати гусака в духовці?
Гусак соковитий, запечений в духовці до рум'яної скоринки зовні, – бажаний підсумок виконання нескладної і нехитрої, але досить тривалої технології.
Тушку при необхідності обпалюють над вогнем, прибирають залишки пір'я, вирізують жировик. Практично кожен рецепт запікання гусака в духовці передбачає маринування тушки в рідкому маринаді або шляхом натирання птиці пікантною сумішшю приправ і всіляких смакових добавок. Для запікання птицю розташовують просто на деко, поміщають в рукав або обертають фольгою. Час приготування буде залежати від розміру тушки. Двокілограмовий гусак буде готуватися 2 години. На кожні 500 г додаткової ваги додають ще за 30 хвилин до базового часу. Як замаринувати гусака для запікання в духовці?
Підібравши правильний маринад для гусака перед запіканням в духовці, вдасться надати м'ясу птиці бажані смакові ноти, зберегти і примножити його природну соковитість. Крім того маринування пом'якшить не завжди спочатку м'які волокна і дозволить насолодитися ніжним і тане в роті стравою.
Поліпшить смак вимочування гусака протягом 12 годин і більше в розчині яблучного оцту, додавши 2 ст. ложки продукту на 1 літр води. Не менш ефективно почергове натирання птиці хересом, сіллю і медом кожні 12 годин протягом двох діб. Приголомшливий смак набуває птах, якщо витримати кілька годин у свіжовичавленому соку з чорноплідної горобини, а потім натерти сумішшю приправ і прянощів. Завжди актуальні всілякі варіації маринадів на основі гірчиці, майонезу, соєвого соусу, який за смаком додають всілякі спеції, часник, запашні сухі або свіжі трави. Як приготувати гусака в духовці цілком?
Гусак в духовці – рецепт, який можна коригувати безмежно, змінюючи складу маринаду. Однак деякі базові моменти приготування завжди залишаються незмінними. У процесі запікання на відкритому листі чи у формі птаха слід регулярно поливати утвореними соками і кілька разів перевернути.
Інгредієнти: гусак – 1 шт.; часник – 5 зубків; лимон – 05 шт.; шавлія і орегано – 2 щіпки; лавр – 1 шт.; сіль, перець, олія. Приготування Птицю натирають сумішшю з солі, перцю, шавлії і орегано і залишають на ніч. Нашпиговують з усіх боків гусака часником, змащують маслом, лимонним соком і поміщають у форму або на деко, вклавши всередину лавр. Подальше приготування гусака в духовці здійснюють в прогрітій до 220 градусів духовці 2-25 години. Гуска фарширована гречкою в духовці
Гусак в духовці з гречкою може бути виготовлений без добавок або з участю додаткових компонентів, які значно збагатять смак страви, зроблять його ще виразніше і насиченішим. В даному випадку це – гриби, чорнослив і бекон. Можна додавати інші сухофрукти, обсмажені або свіжі овочі.
Інгредієнти: гусак – 1 шт.; гречка – 100 г; гриби – 300 г; бекон – 150 г; чорнослив – 100 г; моркву і цибулю – по 1 шт.; ягоди ялівцю – 5 шт.; часник – 2 зубки; сіль, перець, олія. Приготування Гусака натирають зовні розтертим в ступі з сіллю ялівцем, а всередині часником і перцем. Гриби обсмажують з цибулею, бекон і моркву, додають відварену гречку. Наповнюють сумішшю тушку, зашивають. Через пару годин запікання при 200 градусах гусак з гречкою в духовці буде готовий. Гусак в духовці у фользі
Гусак у фользі, запечений в духовці, вийде без сумнівів соковитим і смачним. Приготувати птицю можна з сумішшю з сухофруктів з яблуками, замість яких допускається використовувати апельсини зі шкіркою або без. Не зайвими будуть в складі злегка підсушені на сковороді до появи аромату волоські горіхи.
Інгредієнти: гусак – 1 шт.; яблука або апельсини – 2 шт.; горіхи – 150 г; курага – 150 г; чорнослив – 150 г; мед і гірчиця – по 1 ст. ложці; часник – 2-4 зубчики; сіль, перець, олія. Приготування Натирають гусака сіллю, перцем, залишають на 6-8 годин. Нарізають сухофрукти, яблука, змішують з часником і горіхами, наповнюють сумішшю тушку Поміщають птицю між двома отрезами фольги, відправляють в прогріту до 240 градусів духовку. Запікають гусака 3 години, знижуючи кожні 30 хвилин температуру на 30 градусів. Змішують мед з гірчицею, відвертають фольгу, змащують сумішшю тушку. Ще через 15 хвилин приготування при температурі 220 градусах гусак в духовці буде готовий. Гусак в рукаві в духовці – рецепт
Гусак в духовці в рукаві вийде смачним з начинкою або без. Доповненням до птиці може стати суміш із сухофруктів, яблука, цитрусові або наповнення з гречки або рису, яка буде одночасно ситним гарніром. Додасть пікантності стеблової селера, який слід обсмажити разом з цибулею і грибами.
Інгредієнти: гусак – 1 шт.; рис – 100 г; гриби – 500 г; цибуля – 1 шт.; стебло селери – 1 шт.; горіхи – 50 г; соєвий соус, гірчиця і аджика – по 3 ст. ложки; сіль, перець, олія. Приготування Натирають гусака сумішшю соєвого соусу, гірчиці і аджики, солі і перцю. Відварюють рис, змішують з обсмаженими грибами, цибулею і селерою. Наповнюють начинкою птицю, поміщають тушку в рукав, проколюють зверху. Через 3 години запікання при 180 градусах гусак в рукаві в духовці буде готовий. Гусак шматочками в духовці
Гусак, запечений в духовці, смачний і при приготуванні шматочками. Птицю зручно томити в глибокому сотейнику під кришкою, помістити у форму, затягнуту фольгою, або розташувавши в рукаві. З приправ можна додати мелену корицю, імбир, паприку, карі, базилік, свіжий або сушений лук, часник, трохи меду і лимонного соку.
Інгредієнти: гусак – 2 кг; масло, лимонний сік і мед – по 1 ст. ложці; сіль, перець, спеції. Приготування Гусака розрізають на скибочки, солять, перчать, присмачують сумішшю з соку лимона, меду та олії, додавши прянощі і спеції. Через 25 години томління при 180 градусах гусак в духовці буде готовий до вживання. Гусак з картоплею в духовці
Рецепт гусака , запеченого в духовці, можна виконати з картоплею. Невеликі бульби використовують цілком, а більш великі після очищення розрізають на декілька частин. Якщо не хочеться додавати в начинку часник, його замінюють цибулею, поєднуючи його з скибочками моркви. В якості приправ підійде ароматний мікс прованських трав.
Інгредієнти: гусак – 1 шт.; картопля – 1-15 кг; часник – 4-5 зубків; прованські трави – 1-2 щіпки; сіль, перець, спеції для птиці, олія. Приготування Натирають тушку сіллю, перцем, спеціями, залишають на ніч. Очищають картоплю, приправляють сіллю, травами, змішують з часником. Наповнюють картопляної масою гусака, зашивають, змащують маслом. Відправляють птицю у формі, на деку, в рукаві або фользі запікатися на 3 години при 180 градусах. Гусак з яблуками запечений в духовці – рецепт
Запечений гусак з яблуками в духовці не дарма є завсідником урочистого застілля. Блюдо надає відчуття свята і завжди приймається гостями із захопленням. Переважно вибирати яблучні плоди кислих сортів. Ідеальний варіант – Антонівка. Їли в наявності тільки солодкий фрукт, його доповнюють скибочками лимона.
Інгредієнти: гусак – 1 шт.; яблука – 700 г; часник – 3 зубки; чебрець і майоран – 2 щіпки; сік лимона і олію – по 1 ст. ложці; сіль, перець. Приготування Змішують масло, сік лимона, трави, сіль і перець, натирають сумішшю гусака, залишають на 5 годин. Готують яблука, приправляють, змішують з часником і травами, закладають всередину тушки. Готують страву в духовці, прогрітій до 200 градусів 25-3 години. Качка з апельсинами запечений в духовці
Ще один святковий варіант страви – гусак в духовці з апельсинами. Можна використовувати одні тільки цитрусові або доповнити їх кисло-солодкими яблуками в рівних пропорціях. Замість розмарину підійде свіжий або сушений чебрець, гілочки базиліка, а соєвий соус якісно замінить суміш з меду і гірчиці.
Інгредієнти: гусак – 1 шт.; апельсини – 4 шт.; яблука – 4 шт.; цибуля – 1 шт.; гілочка розмарину – 1 шт.; соус соєвий – 3 ст. ложки; сіль, перець. Приготування Натирають тушку сумішшю з солі і перцю всередині і зовні. Наповнюють птицю четвертинками яблук, цибулі, апельсина. Закладають гусака в форму або гусятницю, наливають води на сантиметр і відправляють на 30 хвилин готуватися при максимальній температурі. Прикривають ємність фольгою або кришкою, зменшують температуру до 180 градусів і готують страву 2 години. Знімають фольгу і підрум'янюють її птаха ще 30 хвилин, періодично змащуючи соєвим соусом. Гусак в тесті запечений в духовці
Приготування гусака в домашніх умовах в духовці в тесті дозволить отримати максимально соковитий смак м'яса. Начинкою можуть бути яблука, апельсини, суміш з сухофруктами, відварена гречка з грибами або, як в даному випадку асорті з картоплі, цибулі, моркви і часнику, приправлене італійськими травами.
Інгредієнти: гусак – 1 шт.; картопля – 5 шт.; морква – 1 шт.; цибуля – 2 шт.; часник – 3 зубки; тісто пельменний – 1 кг; італійські трави – 2 щіпки; сіль, перець, приправи. Приготування Присмачують гусака сіллю, перцем, приправами, залишають на 5 годин. Заповнюють птицю скибочками картоплі, цибулі, моркви і часнику, приправивши травами. Замішують тісто, як на пельмені, через 40 міну розкочують і упаковують в нього тушку гусака, зробивши кілька проколів. Запікають страву при 200 градусах 25 години. Філе гусака в духовці
Приголомшливо соковитий і рум'яний гусак з медом і гірчицею в духовці стане стравою ресторанного рівня, якщо використовувати для його приготування гусячу грудку на шкірі. Обсмажування м'яса на сковороді запечатает його з усіх боків і збереже всі соки всередині, а подальше запікання стане запорукою внутрішньої м'якості і ніжності смаку.
Інгредієнти: гусяча грудка (філе) – 2 шт.; мед і гірчиця – по 1 ч. ложці; часник – 2 зубки; сіль, перець, паприка, часник сушений, масло. Приготування Надрізають шкіру грудки по всьому периметру хрест-навхрест до м'яса. Втирають в м'якоть птиці суміш з перцю, солі, паприки і сушеного часнику, викладають м'ясо шкірою вниз в розпечене масло. Після підрум'янення перевертають грудки і обсмажують з іншого боку, виклавши поруч роздавлений часник. Перекладають м'ясо в форму, змащують сумішшю з меду і гірчиці, прикривають фольгою і готувати в духовці при 180 градусах 20-30 хвилин. Як приготувати дикого гусака в духовці?
Дикий гусак в духовці – рецепт, що вимагає попереднього вимочування і маринування. У холодній воді слід розчинити сіль за смаком, додати оцет, нарізану цибулю і замочити в суміші дичину на добу. Після вимочування можна приступати до маринування в суміші з меду з вином або в будь-який інший на вибір.
Інгредієнти: дикий гусак – 1 шт.; сухе вино – 100 мл; мед – 100 г; часник – 3-4 зубки; сіль, перець, цибулю, оцет, спеції. Приготування Вимочену дичину натирають сумішшю з меду з вином, часником, сіллю і перцем, залишають на добу. Запікають гусака в гусятниці, у формі з кришкою або в рукаві 25–3 години при 190 градусах. Дають підрум'янитися птиці під грилем 10 хвилин, підвищивши жар.