Пісний борщ - єдине блюдо, поїдаючи яке навіть не думаєш про м'ясо. Все тому, що цілі покоління працювали над рецептами гарячого, доповнюючи капусту, картоплю, зелень і буряк ягодами, грибами, чорносливом і навіть кількою в томаті. В результаті - вариво стало густішим, ароматніший і не втратило свій знаменитий кисло-солодкий смак.
Як приготувати пісний борщ?
Секрети пісного борщу - це велика кількість різноманітних свіжих і якісних овочів. Гаряче варять на грибних і овочевих бульйонах, додають квасоля, крупи, чорнослив. Для яскравого кольору використовують заправку з сирої або вареної буряків, для кисло-солодкого смаку - томати, пасти або густої домашній сік, а аромати підкреслюють зеленню і часником.
Приготування пісного борщу вимагає послідовної закладки компонентів. Першим у воду кладуть картоплю. Крахмалистый овоч дає навар. Капусту для збереження хрусткості варять не більше 7 хвилин. Смачний пісний борщ повинен бути червоним. Для цього буряки тушкують з оцтом або соком лимона. Пісний борщ з буряком - рецепт
Пісний борщ з буряком – українська класика. Тільки цей овоч робить борщ борщем, насичуючи гаряче яскравим бордовим відтінком. Традиційно, нашатковану буряки тушкують з оцтом і цукром до м'якості, коригуючи кисло-солодкий смак свіжими томатами. У цьому рецепті, щоб зробити колір борщу більш насиченим, ще й додають буряковий сік.
Інгредієнти:
помідор - 2 шт.; картопля - 3 шт.; капуста - 200 г; цибуля - 1 шт.; морква - 1/2 шт.; буряк - 2 шт.; оцет - 20 мл; цукор - 5 р. Приготування
Проваріть картоплю і капусту 10 хвилин. Обсмажте інші овочі. Додайте 10 мл оцту, цукор, томати і тушкуйте 15 хвилин. Другу буряк наріжте, залийте 250 окропу з 10 мл оцту і відставте. Все з'єднайте, влийте відвар і варіть пісний буряковий борщ 10 хвилин. Пісний борщ з квашеною капустою - рецепт
Пісний борщ з квашеною капустою поєднує смак і користь. На відміну від білокачанної, зимова заготівля містить величезний запас вітаміну С, який робить гаряче дуже корисним і допомагає домогтися яскраво вираженою кислинки, використовуючи мінімум оцту. Для цього капусту попередньо тушкують, що дозволяє зробити заготовку м'якше і соковитіше.
Інгредієнти:
квашена капуста - 250 г; картопля - 3 шт.; морква - 1 шт.; буряк - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; сік лимона - 20 мл; паста - 70 р. Приготування
Проваріть картопля 10 хвилин. Потушкуйте капусту в 200 мл води, 20 мл олії 10 хвилин. Обсмажте цибулю, моркву і буряк в пасті, 100 мл води і соку лимона. Все з'єднайте і томіть пісний борщ 8 хвилин. Пісний борщ з квасолею - рецепт
Справжні прихильники переконані, що гаряче має готуватися на томатній пасті і з квасолею. Паста глибше розкриває смак борщу, а багата білками квасоля чудово замінює відсутність м'яса. Квасоля – продукт, що вимагає часу, тому багато господині роблять швидкий пісний борщ з консервованою квасолею, подаючи його до столу вже через 25 хвилин.
Інгредієнти:
овочевий бульйон - 2 л; консервована квасоля - 400 г; картопля - 2 шт.; буряк - 1 шт.; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; масло - 40 мл; паста - 20 г; капуста - 150 г; корінь селери - 50 р. Приготування
Проваріть буряк в бульйоні 10 хвилин. Додайте картопля і селеру. Обсмажте цибулю і моркву в томатній пасті. Покладіть їх і капусту в каструлю і тушкуйте 15 хвилин. Введіть квасоля і зніміть пісний борщ з плити. Пісний борщ з чорносливом - рецепт
Пісний борщ з чорносливом - один з найбільш виразних варіантів. Копчений присмак чорносливу гармонійно поєднується з кисло-солодким буряком, додаючи страви самобутності та пікантності. При цьому технологія приготування аналогічна класичному рецепту, за винятком чорносливу, додається за 5 хвилин до закінчення процесу.
Інгредієнти:
чорнослив - 200 г; пекінська капуста - 250 г; картопля - 2 шт.; буряк - 1 шт.; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; паста - 20 г; цукор - 20 р. Приготування
Потушкуйте буряк 15 хвилин у 60 мл води з цукром. Інші овочі варіть 10 хвилин. Додайте чорнослив і буряк і готуйте ще 5 хвилин. Пісний борщ з грибами - рецепт
Пісний борщ з грибами - гаряче підвищеної ароматності. Заради цього варто витратитися на білі гриби, придбавши заготовку в сушеному вигляді, оскільки їх високу вартість компенсує запашний бульйон. Для пасерування краще використовувати відварну буряк, вона наповнить блюдо рубіновим кольором, нівелюючи бруднуватий відтінок від грибів.
Інгредієнти:
сушені білі гриби - 50 г; картопля - 2 шт.; капуста - 250 г; відварений буряк - 2 шт.; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; томатна паста - 60 р. Приготування
Замочіть гриби на 30 хвилин. Відвар процідіть і додайте до води. Додайте гриби, капусту і картоплю і тушкуйте 10 хвилин. Введіть пасеровку з цибулі, моркви, буряка і пасти. Варіть пісний грибний борщ 5 хвилин. Пісний борщ з кількою в томаті
Пісний борщ - рецепт, який дозволяє смакові експерименти навіть в суворі дні перед Великоднем. Одним з таких є борщ з кількою в томаті . Це той самий випадок, в якому на перший погляд дивне поєднання рибних консервів і овочів, обертається легким, кислувато-гострим гарячим блюдом, яке готується за 20 хвилин і коштує сущі копійки.
Інгредієнти :
консерви кілька в томаті - 480 м; консервована квасоля - 150 г; картопля - 2 шт.; капуста - 150 г; буряк - 1 шт.; морква - 1 шт.; томатна паста - 50 р. Приготування
Потушкуйте моркву і буряк в томатній пасті. Додайте в зажарку консерви. Проваріть картоплю і капусту. Додайте до них кільку і квасоля і через 3 хвилини зніміть з плити. Пісний борщ з журавлиною
Більшість господинь роблять дуже смачний пісний борщ, додаючи оцет або сік лимона, і тільки одиниці використовують журавлину, яка замінює ці компоненти, надаючи гарячого м'який, кислуватий смак і рубіновий колір. Існує кілька способів її готування: можна застосувати сік, але колоритней - роздавити ягоди і згасити з буряком.
Інгредієнти:
журавлина - 80 г; буряк - 2 шт.; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; зубок часнику - 3 шт.; картопля - 3 шт.; капуста - 200 р. Приготування
Варіть картоплю і капусту 15 хвилин. Введіть пасеровку з моркви і цибулі. Потушкуйте терту буряк з роздавленої журавлиною і цукром 8 хвилин. Перекладіть в каструлю і готуйте ще 5 хвилин. Пісний борщ з сочевицею - рецепт
Пісний борщ з сочевицею - знахідка для тих, хто хоче зробити суворе меню максимально корисним. Сочевиця - цінний протеїновий продукт, який замінює м'ясо і займає лідируюче місце серед бобових по засвоюваності. Крім того, вона не вимагає тривалої варіння, збігаючись часом приготування з овочами, що робить її ще привабливішою.
Інгредієнти:
сочевиця - 100 г; капуста - 200 г; картопля - 3 шт.; томатний сік - 450 мл; буряк - 1 шт.; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт. Приготування
Всипте сочевицю в окріп. Через 10 хвилин додайте картоплю. Приготуйте пасеровку з моркви, цибулі та буряків і томатного соку. Покладіть разом з капустою в каструлю і варіть 10 хвилин. Пісний зелений борщ зі щавлем
Пісний зелений борщ - єдиний варіант гарячого, який, навіть при відсутності капусти і буряків, зберіг за собою таку назву. Його особливість - в освіжаючої кислуватості та ряд корисних вітамінів, одержуваних від щавлю. Класичний борщ заправляють вареними яйцями і сметаною. У пісному - ситності додасть страві рис і овочева пассеровка.
Інгредієнти :
картопля - 3 шт.; рис - 60 г; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; пучок щавлю - 1 шт.; томатний соус - 70 р. Приготування
Проваріть картоплю і рис 15 хвилин. Потушкуйте цибулю і моркву в томатному соусі. Додайте овочі в борщ. Через 5 хвилин покладіть щавель і зніміть страву з вогню. Пісний борщ в мультиварці
Пісний червоний борщ стане в нагоді в будь-який час року. Він чудово освіжає і втамовує голод в спеку, коли не хочеться стояти цілу годину біля плити. Тому господині готують борщ в мультварке, де овочі тужать за принципом печі, зберігаючи всі вітаміни і природний смак, а вони займаються своїми справами, встановивши режим «Гасіння» на 15 години.
Інгредієнти:
картопля - 5 шт.; капуста - 300 г; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; буряк - 1 шт.; томатне пюре - 200 г; зубок часнику - 4 шт. Приготування
Тушкуйте цибулю, моркву і буряк в томатному пюре в «Смаження» 30 хвилин. Додайте овочі і воду і готуйте «Тушкуванні» 15 години.