Уміло приготовані пісні святкові страви дозволять гідно відзначити урочисту подію навіть в період дотримання Великого посту. Холодні закуски або гарячі кулінарні композиції повинні бути не тільки смачними, але і ефектно поданими в красивою посуді з вишуканим декором.
Що приготувати на пісний святковий стіл?
Зовсім не обов'язково, щоб пісний святковий стіл ломився від великої кількості представлених страв, але помірне різноманітність закусок все ж вітається.
Будь-яке свято немислиме без канапе, тарталеток або міні-бутербродів. Як доповнення до скибочкам підсмаженого в тостері хліба використовують сир тофу, оливки, скибочки свіжих або запечених овочів, мариновані або смажені гриби, овочева або грибна ікра. Завжди актуальні пісні закуски для свята, приготовлені у вигляді салатів. У складі можуть бути свіжі, або варені овочі, фрукти, гриби. Для подачі на гаряче можна запекти овочі в духовці, приготувати плов. Ідеальною кульмінацією торжества буде святковий пісний торт. Пісні канапе на святковий стіл
Пісна їжа на святковий стіл має бути смачно приготована і ефектно подана. Кращим прикрасою застілля стануть канапе з дозволених продуктів. Для оформлення закуски знадобляться зубочистки або шпажки, на які нанизують нарізані овочі або фрукти. Цілком використовують квасолю, оливки, невеликі гриби.
Інгредієнти:
хліб – 200 г; сир тофу – 100 г; маслини – 100 г; огірок – 1 шт.; квасоля – 15 ст. ложки; часник – 1 зубок; сіль перець, олія. Приготування
Хліб підсмажують в тостері, натирають часником, збризкують маслом, розрізають на кубики по 2 див. Шинкують огірок, тофу. Нанизують на шпажки хліб, потім сир, оливку або квасолю і скибочку огірка. Подають канапе, як і всі пісні закуски на святковий стіл, поклавши на блюді з салатними листям. Пісні тарталетки на святковий стіл
Не менш актуальні пісні закуски для свята, оформлені у вигляді тарталеток, які повинні бути приготовані з пісного тесту. Їх можна спекти власноруч або придбати готові. Наповненням може бути асорті зі свіжих або запечених овочів, фруктів, гриби або будь-яка рослинна паста.
Інгредієнти:
тарталетки – 10 шт.; кабачок – 1 шт.; болгарський перець – 2 шт.; в'ялені томати – 3 шт.; часник – 2 зубки; листя салату – 1 пучок; тофу – 150 г; сіль, перець, олія, зелень. Приготування
Шинкують кабачки, перець, збризкують маслом і запікають у духовці 15 хвилин. Нарізують овочі кубиками, змішують з томатами і часником, укладають в тарталетки з листям салату і тофу. Як і всі смачні пісні святкові страви декорують тарталетки зеленню. Пісний святковий салат з грибами
Смачні пісні салати на святковий стіл готують з овочами або грибами. Останні використовують в свіжому, замороженому або маринованому вигляді, а в окремих випадках поєднують і ті і інші, доповнюючи продукт відвареною картоплею, цибулею та іншими овочами. Заправкою в даному випадку буде пісний майонез.
Інгредієнти:
гриби мариновані – 150 г; гриби свіжі – 150 г; картопля – 250 г; морква – 150 г; цибуля – 50 р; цибуля зелена і кріп – по 05 пучка; майонез, сіль, перець, олія. Приготування
Відварюють і перетирають картоплю, моркву. Гриби обсмажують з цибулею, нарізають зелений лук і кріп. Укладають шарами грибну піджарку, картопля, зелений лук, морква, ще раз смажені гриби і картоплю. Кожен шар змазують майонезом, обсипають поверхню салату кропом, а зверху розкладають мариновані гриби. Смачний пісний суп до свята
Підбираючи смачні пісні страви на святковий стіл, не варто обходити стороною версії всіляких супів. Гості будуть не проти покуштувати гаряче з грибів, зварене у вигляді ніжного пюре. Замість печериць по можливості використовують лісові гриби, які попередньо відварюють до готовності.
Інгредієнти:
шампіньйони – 05 кг; картопля – 1 кг; цибулю і моркву – по 1 шт.; чебрець, материнка, орегано; сіль, перець, олія, зелень. Приготування
Відварюють картоплю. Додають обсмажені гриби і цибулю з морквою. Приправляють суп, пюрируют блендером, подають, прикрасивши зеленню і скибочками смажених грибів. Пісне гаряче блюдо на свято
Приготовлені гарячі пісні страви на святковий стіл повинні радувати прекрасним смаком і яскравим зовнішнім виглядом. В ці рамки вписується плов з овочами, серед яких традиційно цибулю з морквою і болгарський солодкий перець різних кольорів. Замість квасолі можна взяти зелений горошок або кукурудзу.
Інгредієнти:
рис – 1 склянка; вода – 1 склянка; цибулю і моркву – по 1 шт.; червоний і жовтий перець – по 05 шт.; квасоля стручкова – 1 жменя; сіль, олію, спеції для плову. Приготування
На маслі обсмажують цибулю і моркву. Додають інші овочі, спеції, готують 5 хвилин. Всипаємо рис, вливають воду і варять страву до вбирання вологи. Подають подібні пісні святкові страви в гарячому вигляді, прикрасивши зеленню. Святкове пісне страву в духовці
Особливо шановані їдцями пісні гарячі страви на святковий стіл , приготовлені в духовці. Можна просто підрум'янити скибочки картоплі, приправивши їх спеціями, маслом і часником, запекти інші овочі окремо або зробити чудовий апетитний рататуй, який, безумовно, вразить гостей.
Інгредієнти:
баклажани – 2 шт.; болгарський перець – 3 шт.; кабачок і цибулю – по 1 шт.; помідори – 5 шт.; часник – 2 зубки; олія оливкова – 100 мл; оцет – 2 ст. ложки; сушені трави, сіль, перець, лавр, петрушка. Приготування
Обсмажують цибулю і часник 2 хвилини. Додають 2 нарізаних помідори, трави, лавр, тушкують 10 хвилин. Закладають нарізані кубиками перець, приправляють, тушкують 10 хвилин, додають петрушку. Шинкують кружальцями баклажани, кабачки і помідори, укладають у форму шарами, чергуючи з піджаркою з перцю. Готують рататуй 2 години при 130 градусах, при подачі збризкують сумішшю з масла і оцту. Лаваш з пісною начинкою на святковий стіл
Вражають різноманітністю пісні святкові закусочні страви з лаваша . Начинкою може бути будь-овочеве асорті, яке доречно доповнити пісним майонезом або перетертим сиром тофу. Після формування рулетів дають просочитися або додатково прогрівають у духовці при 200 градусах 10 хвилин.
Інгредієнти:
лаваш – 2 шт.; картопля – 4 шт.; цибуля – 2 шт.; гриби – 400 р; корнішони – 2 шт.; сіль, перець, зелень, рослинна олія. Приготування
Картоплю відварюють, розтирають в пюре, додають корнішони і зелень. Гриби обсмажують. Пасерують цибулю, половину додають до картоплі, що залишився в гриби. Лаваш змащують картопляною масою, зверху розкладають гриби. Згортають вироби рулетом, запікають в духовці. Подається подібна пісна святкова їжа в гарячому або охолодженому вигляді. Пісне святкове блюдо з картоплі
Як правило, пісні гарніри на святковий стіл готують з картоплі. Овоч відварюють і подають з соусами скибочками або у вигляді пюре, запікають у духовці цілком або часточками з травами і спеціями, а за бажанням смажать у фритюрі, попередньо нарізавши соломкою. Вражають і оригінальні версії тушкованих коренеплодів.
Інгредієнти:
картопля – 2 кг; цибуля – 2 шт.; часник – 2 зубки; цукор – 05 ч. ложки; сіль, перець, олія, зелень. Приготування
Чистять, нарізають картоплю, заливають водою до покриття і варять до готовності. Часник подрібнюють, обсмажують на олії хвилину, додавши цукор, викладають до картоплі, слив половину відвару, тушкують під кришкою 10 хвилин. Додають обсмажену цибулю, зелень і тушкують ще 5 хвилин. Пісний святковий торт
Піст – не привід відмовлятися від приготування урочистого торта. Часто пісні святкові десертні страви не поступаються виробам з участю скоромних продуктів і разом з тим виходять менш калорійними. Чайну заварку в рецепті допускається замінювати соком або компотом, а коричневий цукор звичайним.
Інгредієнти:
борошно – 2 склянки; коричневий цукор і горіхи – 05 склянки; чай чорний – 1 склянка; масло рослинне – 40 мл; мед – 1 ст. ложка; сіль – щіпка; сода – 1 ч. ложка; банани – 2 шт.; апельсини – 3 шт. Приготування
Змішують половину банана з цукром, медом, маслом, теплою заваркою і склянкою борошна. Борошно з'єднують із сіллю і содою, додають в тісто. Випікають при 180 градусах бісквіт 40 хвилин, охолоджують, розрізають. Очищають апельсини, закладають в чашу блендера разом з бананами і цедрою одного цитруса, подрібнюють. Промащують кремом коржі, дають просочитися. Подають пісний торт на свято, прикрасивши за смаком. Пісний святковий пиріг
Пісна святкова випічка відрізняється від повсякденної вишуканістю подачі. По суті приготувати пиріг можна з будь-яким наповненням, яке є максимально очікуваним серед їдців і гармонійно впишеться в загальну палітру урочистого меню. Далі представлений варіант з грибами, який можна підкоригувати за смаком.
Інгредієнти:
борошно – 400 г; вода – 240 мл; олія оливкова – 2 ст. ложки; цукор і сіль – по 1 ч. ложці; дріжджі – 20 г; гриби – 700 г; цибуля – 2 шт.; зелену цибулю і зелень – по 1 пучку; часник – 3 зубки; олія рослинна, паприка, сіль, перець, чебрець. Приготування
З теплої води, дріжджів, цукру, солі, оливкової олії і борошна замішують тісто, залишають на 2 години. Розкочують основу і розподіляють на деку. Гриби обсмажують з цибулею, додавши часник, приправи, зелений лук і зелень. Викладають начинку на тісто. Печуть пиріг до рум'янцю в прогрітій до 180 градусів духовці.