Традиційно плов готується з рису з куркою або бараниною, але під час Посту м'ясо виключають. Пісний плов з грибами виходить легким і простим у приготуванні, при цьому ситним і корисним. Іншими інгредієнтами страви виступають різні овочі, чорнослив і айва. Рис можна замінити перловкою, цільнозерновим ячменем або нутом.
Як приготувати пісний плов з грибами?
Господині, які зібралися приготувати плов з грибами без м'яса, повинні враховувати певні хитрощі:
Щоб плов вийшов смачним, слід підібрати правильну посуд. Ідеально, якщо це буде чавунний казан або глибока сковорода з товстим дном. Для додання апетитного аромату до крупі додають грибний відвар. Часник в плов можна покласти неочищеним, як роблять в країнах Середньої Азії. Якщо використовуються заморожені гриби, то їх обсмажують окремо, так як в них занадто багато рідини. Паприка і куркума з томатною пастою додадуть рісу красивий відтінок. Любителям пікантних страв варто спробувати приготувати плов з рисом червоного сорту. Крупа відрізняється не тільки за виглядом і смаком, але і корисності. Червоний рис володіє великою кількістю вітамінів. Особливо смачним пісний плов з грибами виходить з додаванням топленого або вершкового масла. Розсипчастим рис вийде, якщо його промити багато разів. Плов з грибами і овочами
Збираючись готувати вегетаріанське блюдо, кухарі використовують нешліфований рис і печериці або опеньки, будь білі гриби. Професіонали радять використовувати пропарений рис. Пісний плов з грибами і овочами підходить для тих людей, які сидять на дієті або хочуть урізноманітнити звичне меню.
Інгредієнти:
рис – 2 склянки; моркву і цибулю – по 1 шт.; гриби – 200 г; часник – 3 зубки; куркума – 2 ч. л.; спеції; сіль; вода - 25 склянки. Приготування
Овочі порізати, обсмажити 10 хвилин. Рис промити. До овочів додати рис, гриби і часник. Масу перемішати. Додати спеції, сіль і воду. Закрити кришкою, зменшити вогонь і готувати плов з грибів і рису 40 хвилин. Плов з сушеними грибами – рецепт
Якщо вдома не виявилося свіжих печериць, чудовою альтернативою стане плов з сушеними грибами. Якщо немає чавунного казана, його готують в сотейнику. Після страва рекомендується укутати і дати йому настоятися, щоб смак вийшов більш насиченим і просоченим спеціями, в якості яких використовують мелену кинзу або коріандр.
Інгредієнти:
гриби – 40 г; рис – 220 г; морква – 2 шт.; цибуля – 1 шт.; вода – 200 мл; спеції, сіль. Приготування
Промиті гриби замочити на 4 години. Відварити їх, не зливаючи воду. Овочі обсмажити, додати до грибів разом з рисом і сіллю. Гасити плов півгодини, в кінці приєднати спеції. Плов з солоними грибами
Прекрасним альтернативним варіантом стане і плов з маринованими грибами. Він готується звичайним способом, тільки свіжі печериці замінюються консервованими. Блюдо прийде на виручку в будь-який момент, оскільки подібні продукти часто виявляються в холодильнику. Перевагою страви стане і пікантний солоний присмак.
Інгредієнти:
рис – 15 склянки; гриби – 1 банка; цибулю і моркву – по 1 шт.; сіль, спеції. Приготування
Овочі спасерувати, додати до нього гриби і знову обсмажити. Рис промити, з'єднати з іншими компонентами. Тушкувати 40 хвилин до готовності. Пісний плов з перловки з грибами
Не тільки смачним, але і корисним виходить плов з перловки з грибами. Його можна урізноманітнити овочами, які є під рукою, наприклад, помідорами, солодким перцем або баклажанами. Перловка відмінно вбирає в себе всі спеції і смак грибів. Перед подачею рекомендується посипати страву порізаною зеленню.
Інгредієнти:
перловка – 350 г; цибуля – 3 шт.; морква – 2 шт.; гриби – 300 г; часник – 3 зубчики; лимон – 05 шт.; кріп і петрушка – по 1 пучку; приправа (паприка, барбарис, куркума) або одна упаковка спецій для плову. Приготування
Перловку відварити. Воду злити, а крупу перемішати, щоб не злиплась. Овочі, гриби і часник подрібнити. Цибулю обсмажити, додати моркву, тушкувати 10 хвилин. Приєднати часник, а через 2 хвилини зняти з вогню. Овочеву суміш з'єднати з перловкою, а на сковороду викласти гриби. Гасити їх, поки вони не дадуть сік. Перекласти в каструлю з крупою, додати спеції і лимонний сік. Ретельно перемішавши, тушкувати пісний плов з перловкою, грибами на слабкому вогні 15 хвилин. Плов з нутом і грибами
Щоб приготувати таке незвичайне, але надзвичайно смачне блюдо як пісний плов з нутом і грибами, використовують баранячий горох. Головна трудність полягає в тому, що його потрібно попередньо замочити в холодній воді і залишити на 15 доби. За цей час в нуте утворюється паросток, який і робить горох неймовірно м'яким і смачним.
Інгредієнти:
рис – 3 склянки; морква – 3 шт.; цибуля – 2 шт.; нут – 200 г; спеції для плову (барбарис, мелена паприка, кумін, чорний і червоний перець). Приготування
Цибулю нарізати півкільцями, моркву натерти. Обсмажити в казані 3 хвилини. Всипати набряклий нут і прожарити продукти ще 5 хвилин, додати спеції. Рис промити кілька разів. Рідину злити, а крупу додати в казан. Обсмажити в останній раз суміш. Залити водою на палець вище продуктів, посолити і додати часник. Накрити кришкою і томити пісний плов з нутом, грибами на маленькому огне30 хвилин. Плов з грибами і цільнозерновим ячменем
Варто спробувати приготувати плов з ячменю з грибами. Його можна вживати як самостійне блюдо, також це хороший гарнір до курки або м'яса в дозволені дні. У нього обов'язково додають селера або солодкий перець. Страва готується в глибокому сотейнику разом з овочами, поки не випарується рідина, це відбувається приблизно за 40 хвилин. Перед подачею його прикрашають зеленню.
Інгредієнти:
ячмінь – 200 г; гриби – 250 г; цибуля – 1 шт.; вода – 05 л; спеції. Приготування
Нарізати цибулю та гриби. Обсмажити цибулю в сотейнику на олії, додати до нього ячмінь, теж обсмажити. Приєднати воду і гриби. Тушкувати 40 хвилин до випаровування рідини. Плов з айвою і грибами
Не менш чудовим виходить пісний плов з грибами, рецепт якого включає додавання айви. Плоди очищають від серцевини, нарізають і залишають в глибокій чашці з теплою підсоленою водою. Потім їх обсмажують з зірою і засмажкою. Якщо під рукою виявилися сушені гриби, їх заливають водою і дають настоятися кілька годин.
Інгредієнти:
рис – 300 г; айва – 3 шт.; цибуля – 3 шт.; морква – 1 шт.; часник – 1 головка; зіра – 1 ч. л.; спеції, сіль. Приготування
Айву нарізати скибочками і залити теплою водою. Дати настоятися, потім обсмажити. Цибулю і моркву подрібнити, обсмажити окремо. Приєднати айву, спеції, сіль. Рис промити, додати в казан разом з часником. Готувати 20 хвилин, потім дати настоятися ще 20 хвилин. Плов з грибами і чорносливом
Крім овочів, у страву додають сухофрукти, які надають йому дивовижний смак. Особливо дивовижним виходить плов з грибами в пост, до складу якого входить чорнослив. Надзвичайно цікавим виходить поєднання з гострим червоним перцем. Якщо хочеться чогось простого, то кількість спецій можна скоротити.
Інгредієнти:
рис – 400 г; гриби – 350 г; морква – 3 шт.; цибуля – 2 шт.; чорнослив – 300 г; часник – 3 зубчики; сіль і спеції. Приготування
Цибулю порізати великими кільцями, моркву натерти. Викласти в казан з розігрітим маслом і обсмажити. Гриби порізати, підсмажити з овочами 2 хвилини. Всипати спеції. Додати промитий рис. По колу увіткнути зубчики часнику і чорнослив, порізаний навпіл. Продукти залити водою. Дати закипіти і варити плов з грибами в казані 30 хвилин. Плов з грибами в духовці
Запечений плов з грибами в горщиках в духовці – це грузинське блюдо, яке готується з великою кількістю моркви і грибів. Процес приготування практично не відрізняється від попередніх рецептів, особливістю є використання духовки замість звичної плити. Готову страву можна розкласти по салатним листям і прикрасити кропом.
Інгредієнти:
рис – 1 склянка; морква – 2 шт.; цибуля – 1 шт.; хмелі-сунелі – 1 ст. л.; гриби – 200 г; вода – 15 склянки. Приготування
Морква проварити в підсоленій воді 1-2 хвилини. Цибулю порізати кільцями. Гриби відварити і з'єднати з цибулею, прожарити 2 хвилини. Додати промитий рис, хмелі-сунелі. Зверху влити півсклянки морквяного відвару і тушкувати на плиті 40 хвилин. Моркву натерти і розділити на дві частини. На дно горщиків викласти першу частину моркви, потім рис з грибами, а зверху – решту моркви. Пісний плов з грибами і овочами запікати в духовці при температурі 180 градусів 30 хвилин. Пісний плов з грибами в мультиварці
Блюдо з рисом і без м'яса добре впишеться в дієтичне меню, оскільки у ньому не міститься зайвих тварин жирів. Плов з грибами в мультиварці можна приготувати і в якості легкого вечері, святкового страви або на гарнір до гарячого. Якщо залучити до справи сучасну побутову техніку, то час готування скоротиться, а рис виходить розсипчастим без зайвих зусиль.
Інгредієнти:
рис – 15 склянки; морква і цибуля – 2 шт.; гриби – 150 г; вода – 3 склянки; сіль, барбарис, кінза шафран. Приготування
Моркву і цибулю обсмажити на олії. Додати гриби і обсмажити 10 хвилин разом. Рис промити. У чашу висипати гриби і засмажку, рис і спеції. Залити водою, щоб вона покривала крупу на 15 см. Встановити програму «Рис» або «Гасіння», а час – 40 хвилин.