Пісна солянка внесе чимале різноманітність у меню, позбавлене м'ясних страв, доповнивши його як мінімум парою різних за смаковими характеристиками кулінарних композицій. Апетитний суп з маслинами і лимоном на перше або смачна тушкована капуста на друге будуть із захопленням прийняті їдцями.
Як приготувати пісну солянку?
Солянка без м'яса може бути приготована в якості рідкого гарячого на обід на перше або як поживне друге, для чого використовують різні базові компоненти і застосовують абсолютно різну технологію.
Для супу знадобиться бульйон з овочів і овочевий набір, в який входять в залежності від рецепту цибулю, моркву, солодкий перець, картопля, капуста, часто солоні огірки і томат. Незмінним супроводом страви будуть оливки або маслини і часточки лимона. Для густий солянки, що подається на друге, знадобиться свіжа або квашеная капуста, доповненням якої можуть бути всілякі овочі, гриби, бобові, томат, різні приправи і зелень. Пісна солянка з капусти – рецепт
Пісна солянка зі свіжої капусти може подаватися як самостійне блюдо або використовуватися в якості наповнення для приготування пирогів і всілякої випічки. Замість томатної пасти до складу можна додати перетерті свіжі помідори, томатний сік, соус або кетчуп та інші приправи на вибір.
Інгредієнти:
капуста – 1 кг; цибулю і моркву – по 2 шт.; паста томатна – 3 ст. ложки; лавр і перець запашний – по 3 шт.; масло рослинне – 40 мл; сіль, перець чорний мелений, зелень. Приготування
Обсмажують цибулю і моркву в маслі. Додають нашатковану капусту, пасту, приправи і спеції, тушкують під кришкою, періодично розмішуючи, до м'якості овочів. Подається пісна капустяна солянка з зеленню. Пісна солянка з квашеної капусти
Поданий далі рецепт смачної солянки з капусти без м'яса дозволить оцінити більш пікантні характеристики за рахунок використання квашеного овоча і його гармонійного поєднання з чорносливом і солодким перцем. Ідеальною приправою в даному випадку буде кмин, який при непереносимості можна замінити приправу хмелі-сунелі.
Інгредієнти:
капуста квашена – 05 кг; цибуля – 1 шт.; чорнослив – 5 шт.; червоний солодкий перець – 1/4 шт.; кмин – 05 ч. ложки; масло рослинне – 40 мл; цукор – 1 ст. ложка або за смаком; сіль, перець. Приготування
На маслі обсмажують цибулю, закладають капусту, болгарський перець, всі приправи, тушкують страва до м'якості овочів. Додають нарізану соломкою чорнослив, перемішують і дають яству потомитися ще 5-7 хвилин. Смачна солянка без м'яса з чорносливом подається самостійно або подається з картоплею. Пісна солянка з квасолею – рецепт
Більш поживною буде пісна солянка, приготовлена з квасолею, яку попередньо потрібно замочити на кілька годин, а потім промити і відварити майже до готовності. Додаткове спільне ловлення бобів з капустою і томатом дозволить компонентів обмінятися смаками і злитися воєдино в апетитну страву.
Інгредієнти:
капуста – 700 г; цибулю і моркву – по 1 шт.; квасоля – 15 склянки; томатна паста – 2 ст. ложки; сушена петрушка – 1 ст. ложка; масло рослинне – 50 мл; сіль, перець, лавр. Приготування
Замочують і квасолю відварюють. Обсмажують на олії цибулю, додавши в процесі моркву. Закладають капусту, томатну пасту, квасоля, страву приправляють за смаком, прикривають кришкою. Приблизно через 20-30 хвилин гасіння пісна солянка з квасолею буде готова. Пісна грибна солянка – рецепт
Надзвичайно ароматної і насиченою виходить пісна грибна солянка, особливо якщо готувати її з боровками, лисичками, іншими представниками грибного царства. Через брак цілком підійдуть печериці і навіть гливи. Додаткову пікантність яству додадуть додані до складу мариновані огірки.
Інгредієнти:
капуста – 700 г; цибулю і моркву – по 1 шт.; гриби – 600 г; томатна паста – 2 ст. ложки; огірки мариновані – 150 г; масло рослинне – 50 мл; часник – 2 зубки; сіль, перець, лавр, спеції, сушена чи свіжа зелень. Приготування
Гриби відварюють до готовності в підсоленій воді з додаванням спецій. Обсмажують на олії цибулю з морквою. Додають капусту, томатну пасту, нарізані або перетерті огірки. Приправляють масу, тушкують 15 хвилин. Додають гриби, часник, зелень. Через 15 хвилин пісна солянка з грибами буде готова. Суп пісна солянка – рецепт
Приготування пісної солянки за таким рецептом дозволить забезпечити обідню трапезу смачнючим наваристим гарячим на перше. Пахощі наваристого супу, звареного на грибному бульйоні з додаванням солінь, не залишить байдужими навіть вибагливих і перебірливих в їжі споживачів.
Інгредієнти:
печериці – 400 г; білі сушені гриби – 50 г; цибулю і моркву – по 1 шт.; борошно – 20 г; томатна паста – 2 ст. ложки; огірки солоні – 2-3 шт.; вода – 2 л; масло рослинне – 50 мл; маслини й лимон – за смаком; сіль, перець, лавр, зелень. Приготування
Відварюють попередньо замочені білі гриби. Обсмажують на олії цибулю з морквою. Додають борошно, а через хвилину пасту, огірки, трохи грибного бульйону, припускають 10-15 хвилин. Обсмажують окремо на олії печериці, перекладають разом із заправкою в каструлю, заливають водою. Приправляють за смаком. Через 5 хвилин тихого кипіння суп-солянка без м'яса буде готова. Пісна рибна солянка – рецепт
Пісна рибна солянка буде особливо ароматною, якщо частина свіжої риби замінити копченої. Не зайвими будуть в складі гриби, які просто додають до складу для густоти, або використовують при варінні бульйону. Допускається замінювати чорні маслини зеленими оливками, які додадуть яству більш яскраво виражену кислинку.
Інгредієнти:
риба – 700 г; гриби – 200 г; цибулю і моркву – по 1 шт.; борошно – 15-20 г; томатна паста – 2 ст. ложки; огірки солоні – 2-3 шт.; вода – 15-2 л; масло рослинне – 50 мл; огірковий розсіл, маслини й лимон – за смаком; сіль, перець, лавр, зелень. Приготування
Рибу відварюють, позбавляють від кісток, повертають в проціджений бульйон. Обсмажують на маслі цибулю, моркву. Додають огірки, борошно, томат, трохи бульйону, тушкують до м'якості компонентів, перекладають у каструлю. Туди ж відправляють обсмажені гриби, розсіл і приправи за смаком. Подається пісна солянка з маслинами і шматочками лимона. Пісна солянка з рисом
Пісна солянка, рецепт якої буде представлений таким, готується з капусти, яку доповнюють в процесі гасіння відвареною окремо рисом. Отримане блюдо – ідеальне рішення для подачі до повсякденного вечері. Крім того масу можна використовувати в якості начинки для домашніх пирогів.
Інгредієнти:
капуста – 500 г; цибулю і моркву – по 1 шт.; рис – 150 г; томатна паста – 2 ст. ложки; масло рослинне – 50 мл; сіль, перець, лавр, зелень. Приготування
Відварюють окремо рис, промивають, дають стекти. Обсмажують цибулю і моркву. Додають капусту, пасту, спеції, тушкують до м'якості. Вмішують до капустяної маси рис, приправляють за смаком, прогрівають 5 хвилин. Пісна солянка з солоними огірками
Солянка без м'яса – рецепт, який можна виконати в суто овочевому складі на перше. Характерну кислинку додасть страві асорті із солоних огірків, квашеної капусти і томатів, які допускається використовувати в свіжому вигляді, консервованому або замінити томатною пастою, соком, соусом або кетчупом.
Інгредієнти:
картопля – 3 шт.; капуста квашена – 200 г; цибулю і моркву – по 1 шт.; помідори – 300 г; огірки солоні – 2-3 шт.; вода – 2-25 л; масло рослинне – 50 мл; маслини й лимон – за смаком; сіль, перець, лавр, зелень. Приготування
Картоплю відварюють у воді до м'якості. Обсмажують цибулю з морквою. Додають огірки, капусту, перетерті томати, тушкують до м'якості компонентів. Перекладають овочеву заправу до картоплі, приправляють, варять 5 хвилин. При подачі додають лимон, маслини. Пісна солянка в горщику
Незвичайне пахощі набуває овочева пісна солянка, якщо приготувати її в горщиках в духовці. Склад можна варіювати на свій розсуд, замінюючи білі гриби печерицями, картопля квасолею, болгарським перцем. Замість води можна використовувати для заливки грибний або овочевий бульйон.
Інгредієнти:
картопля – 3 шт.; капуста – 200 г; цибулю і моркву – по 1 шт.; білі гриби – 200 г; вода – 1 склянка; масло рослинне – 40 мл; сіль, перець, спеції. Приготування
Шаткуємо капусту і картоплю, вкладають в горщики. Обсмажують на олії цибулю з морквою, додавши в кінці відварені і нарізані гриби. Викладають піджарку на овочі і потроху доливають підсоленої води. Готують в прикритих кришками горщиках 1 годину при 180 градусах. Солянка пісна в мультиварці
Елементарно і без клопоту готується солянка без м'яса в мультиварці . Використовуючи лісові гриби, їх необхідно відварити з додаванням спецій. При бажанні можна обійтися і без попереднього обсмажування овочевих складових, просто укласти складові зі списку в чашу і дочекатися закінчення програми «Гасіння».
Інгредієнти:
капуста – 800 г; гриби – 05 кг; цибулю і моркву – по 1 шт.; солоні огірки – 200 г; томатний соус – 150 г; масло рослинне – 40 мл; сіль, перець, цукор, лавр. Приготування
Обсмажують на «Випікання» цибулю з морквою, додавши масло. Закладають гриби, продовжують смажити ще 5 хвилин. Викладають в чашу капусту, соус приправи, перемикають прилад на «Гасіння» на годину.