Воловани з листкового тіста – прекрасне рішення для заповнення фуршетного меню новими закусками. Такі маленькі бутерброди не складно зробити власноруч, начинки підбираються, виходячи з власних уподобань та побажань гостей. Важливо, щоб частування було з якісним наповненням хрусткою оболонці і красиво оформленим.
Як приготувати валовани з листкового тіста?
Зробити самому воловани з листкового тіста з начинкою не клопітно, можна придбати заморожену заготівлю і спекти маленькі кошики, навіть не застосовуючи спеціальні формочки, в такому випадку вийдуть невеликі тарталетки, поверх яких розподіляється наповнення. Як правило використовують листкове бездріжджове тісто, металеву форму для кексів, щоб надати заготовкам вид «кошики».
Інгредієнти:
листкове тісто – 500 г; жовток – 1 шт. Приготування
Розморожене тісто розкачати. Нарізати кола, діаметром 8 мм Розділити заготовки на 3 частини. Одну частину відкласти – це буде дно волована. З 2/3 заготовок вирізати круги діаметром 5 мм, залишити кільця. Змастити кола жовтком, викласти на кожен по 2 кільця, скріпивши жовтком. Випікати 25 хвилин при 200 градусах. Квадратні воловани з покупного листкового тіста можна приготувати схожим способом, виклавши на дно заготовки два шару смужок, сформувавши, таким чином, «човник», але можна обійтися і без ліплення, застосувавши інший не хитрий метод:
Розкачати тісто в прямокутний пласт, нарізати на квадрати, всередині кожного квадрата по периметру зробити надрізи (не прорізаючи до кінця). Змастити край заготовки жовтком. Випікати міні-воловани 20 хвилин при 200 градусах. Підчепити надрізи, прибравши середину. Вийшла квадратна «кошик». Воловани з червоною ікрою
Найпоширеніший варіант фуршетної закуски - валовани з кав'яром. Якщо є можливість приготувати кошики власноруч, краще вирізати заготовки маленького діаметру, згодиться вирубка діаметром 5-6 мм. З 500 г листкового тіста виходить приблизно 15 маленьких кошиків. Доповнюють ікру маслом, рікоттою або вершковим крем-чізом.
Інгредієнти:
листкові воловани – 15 шт.; червона ікра – 150 г; вершковий сир – 100 р. Приготування
В охолоджені заготовки викласти по 1 ч. л. крем-чизай. Зверху розподілити по 1 ч. л. червоної ікри. Прикрашати можна фігурно нарізаним замороженим маслом, шматочком лимона, зеленню або половиною перепелиного яйця. Воловани з червоною ікрою і зеленню
Воловани з червоною ікрою і лимоном
Воловани з червоною ікрою і маслом
Воловани з червоною рибою
Оригінально оформлені воловани з сьомгою зроблять фурор під час застілля, ці чудові кошики точно з'їдять першими. Для ефектного декорування закуски потрібно порізати рибу тонкими пластинами, щоб з шматочками було легко працювати і формувати їх у цікаві фігури: згорнути рулетом, трояндочкою.
Інгредієнти:
листкові воловани – 15 шт.; слабосолона сьомга – 150 г; рікотта – 100 г; лимон або свіжий огірок – за бажанням. Приготування
В охолоджені волованах з пісочного тіста викласти по 1 ложці рікотти. Сьомгу порізати тонкими слайсами або дрібними шматочками. Розподілити рибу по заготівлях поверх сиру. Доповнити маленькими ксочками свіжого огірка або 1/3 часточки лимона. Подавати можна, оформивши воловани з сьомгою з листкового тіста, проявивши трохи фантазії. Воловани з червоною рибою і соусом
Воловани-кошики з червоною рибою
Воловани з сьомгою та ікрою
Воловани з червоною рибою і огірком
Воловани з сьомгою і оливками
Воловани з куркою
Поживними і дуже незвичайними за смаком виходять воловани з куркою і ананасами дане продуктове поєднання давно зарекомендувало себе, як дуже вдале і успішно застосовується багатьма кулінарами. У вигляді «кошика» можна спекти заготовки, використавши форму для кексів: вирізати кружечки з тіста, викласти в комірки і запекти протягом 20 хвилин. Наповнювати потрібно повністю охолоджені волованах з пісочного тіста.
Інгредієнти:
воловани – 15-20 шт.; копчена грудинка – 100 г; ананаси – 2 кільця; цибуля – 1/4 шт.; майонез; зелень для прикраси. Приготування
Порізати дрібно куртину, ананаси і цибулю. З'єднати всі, заправити майонезом. Розподіляється начинка для волованов відразу, поки не виділився сік з ананасів, подається закуска відразу на стіл. Воловани з креветками
Можна просто приготувати воловани з морепродуктів, але краще підійти до процесу творчо і доповнити закуску оригінальним італійським соусом, який на його Батьківщині подають з рибою або молюсками. Коктейльний, або рожевий, соус можна зробити більш доступним, застосувавши продукти, які є у кожної господині під рукою.
Інгредієнти:
листкові кошики – 12 шт.; очищені креветки – 200 г; нежирний майонез – 100 г; кетчуп без пікантних добавок – 100 г; коньяк (бренді) – 10 мл; лимонний сік – 1 ст. л. Приготування
Обшпарити в підсоленому окропі креветки протягом 2 хвилин. Змішати майонез, кетчуп, коньяк і лимонний сік. Охолодити. Залишити частина креветок для прикраси (12-22 шт.), решту порізати дрібно. Подрібнені креветки з'єднати з соусом, перемішати. Наповнити воловани, прикрасити цілими молюсками. Воловани з печінкою тріски
Наповнити воловани з готового листкового тіста можна будь-якою начинкою і однією з найбільш зрозумілих і часто вживаних є печінка тріски, яку доповнюють вареними яйцями, зеленою цибулею та олією. В даному варіанті краще застосувати паштет, який можна зробити самому з простих компонентів. Оформити закуску можна за допомогою кондитерського мішка з фігурною насадкою.
Інгредієнти:
воловани – 10-12 шт.; печінка тріски – 1 б.; варені яйця – 3 шт.; цибуля – 1/2 шт.; варена морква – 1 шт.; сіль, перець; лимонний сік – 1 ч. л. Приготування
Всі інгредієнти для паштету збити блендером до пастоподібного стану. Охолодити паштет, викласти в кондитерський мішок. Наповнити воловани паштетом, відразу подавати на стіл закуску. Жульєн у волованах
Дуже незвично можна подати жульєн у волованах з пісочного тіста . В даному варіанті краще застосувати кошики, приготовані власноруч і зробити їх більшого розміру (форма діаметром 10 см), ніж на один укус, вони послужать своєрідною кокотницей. При вирізуванні кілець, що залишилася серединку не потрібно прибирати, її можна теж окремо і запекти при подачі застосувати у вигляді «кришечки», доповнивши готове частування.
Інгредієнти:
воловани – 10-12 шт.; печериці – 400 г; цибуля – 1/2 шт.; сир твердий – 100 г; сметана – 4 ст. л.; олія для смаження; сіль. Приготування
Дрібно порізати гриби, обсмажити з цибулею, посолити. Ввести сметану, перемішати, вимкнути вогонь. Наповнити «кошики» піджаркою, покласти по жмені тертого твердого сиру. Брати в гарячу духовку, поки розплавиться сир. Подавати закуску гарячою, прикривши листкової «кришечкою». Воловани з крабовим салатом
Перетворити звичний салат, не змінюючи склад інгредієнтів, допоможе спосіб подачі в невеликих кошиках. Воловани з крабовим м'ясом – хороший приклад приготування простого салату по-новому. Для якісної реалізації задуму, інгредієнти потрібно дуже дрібно порізати, деякі кулінари подрібнюють продукти блендером (не до пастоподібного стану) або труть на крупній тертці, кожен спосіб по-своєму гарний.
Інгредієнти:
воловани – 10 шт.; крабове м'ясо – 100 г; твердий сир – 100 г; яйця варені – 2 шт.; зелена цибуля – 3 пера; кукурудза – 1/2 б.; майонез; свіжий огірок – 1 шт. Приготування
Дрібно порізати всі компоненти для салату, перемішати. Заправити майонезом, відразу наповнити листкові заготовки і подавати на стіл. Воловани з паштетом
Рідко готують воловани з листкового дріжджового тіста , але в даному випадку кошик вийде пишніше і більш розсипчастою, спосіб формування такої ж, як і з бездріжджового тіста. Наповнювати такі заготовки можна абсолютно будь-якою начинкою, печінковий паштет стане хорошим рішенням для приготування відмінного частування.
Інгредієнти:
листкове дріжджове тісто – 500 г; жовток – 1 шт.; печінка яловича – 200 г; морква – 1 шт.; цибуля – 1 шт.; свиняче сало – 100 г; вершкове масло – 100 г; солоний огірок для оформлення; журавлина - 1 жменя. Приготування
Першим приготувати паштет: запекти порізані печінку, сало, моркву і цибулю до готовності печінки. Гарячі інгредієнти двічі прокрутити через м'ясорубку, посолити, кинути масло, перемішати до однорідного стану. Повністю охолодити. Розкачати тісто, вирізати 10 кіл і 20 кілець. Сформувати кошики, скріпивши жовтком. Випікати 25 хвилин при 200 градусах. Повністю охолодити. Наповнити воловани паштетом з допомогою кондитерського мішка і фігурної насадки, Прикрасити ягодами і шматочками огірка. Воловани з оселедцем
Дуже незвичайні, яскраві воловани з рибою – прекрасний спосіб подачі закуски, яка ідеально підійде під міцні напої. Буряковий шар можна заправити майонезом або зробити більш легкий соус на основі сметани і часнику, оселедець вибирають слабосолону. Кошики будуть смачніше, якщо приготувати їх власноруч, наповнювати їх потрібно повністю охолодженими.
Інгредієнти:
воловани – 10 шт.; філе слабосоленої оселедця – 1 шт.; буряк – 2 шт.; сметана – 3 ст. л.; часник – 1 зубок. Приготування
З'єднати сметану і продавлений часник. Варений буряк натерти на середній тертці. Змішати зі сметаною, прибрати в холодильник. Розрізати філе на смужки товщиною 1-15 див Заповнити воловани буряковим салатом. Зверху викласти по шматочку риби, відразу подавати. Воловани з шинкою
Приготувати валовани з листкового тіста в домашніх умовах зовсім не складно, потрібно трохи часу і фантазії для цікавого їх заповнення. Даний варіант, описаний далі, підкорить любителів незвичайних поєднань в їжі і поєднання солодких компонентів і солоних. Тонкі слайсы шинки гармонійно поєднуються з грушею, а збалансує смак сир маасдам.
Інгредієнти:
листкові кошики – 10 шт.; тонкі слайсы шинки – 10 шт.; маасдам – 100 г; невелика груша – 1 шт. Приготування
В охолоджені кошики викласти складену рулетом шинку. У центр покласти часточку груші. Простір, що залишився заповнити подрібненим сиром. Можна подавати в охолодженому вигляді або підігріти в духовці до розплавлення сиру.