Вернуться назад Распечатать

Ліверна ковбаса - рецепти і зберігання ковбаси в домашніх умовах зі свинячого, баранячого та курячого ліверу

Ліверна ковбаса - рецепти і зберігання ковбаси в домашніх умовах зі свинячого, баранячого та курячого ліверу
Домашня ліверна ковбаса не йде ні в яке порівняння з магазинними аналогами, характеризується чудовим м'ясним смаком, хоча і є досить бюджетним продуктом. Процес її приготування займе чимало часу, який сповна компенсує відмінний результат.

Як зробити ліверну ковбасу в домашніх умовах?


Готується ліверна ковбаса в домашніх умовах не так складно, як може здатися на перших порах.

  • В якості базових компонентів для приготування продукту можна використовувати будь-свинячий, яловичий або пташиний лівер: серце, легені, печінка, нирки. У склад додають часто филейное м'ясо, тваринний або рослинний жир, вершкове масло, овочі, крупи і всілякі смакові добавки.

  • Кращою оболонкою для домашньої ковбаси стануть правильно підготовлені ретельно вичищені, вимочені кишки. Можна скористатися і колагеновими оболонками для ковбасних виробів.

  • Оболонки заповнюють лівером, відсікаючи бажані за розміром фрагменти, попередньо перев'язавши краю, після чого заготовки додатково відварюють або запікають в духовці, попередньо проколів кишку в декількох місцях.


  • Ліверна ковбаса по ГОСТу СРСР – рецепт

    Ліверна ковбаса - рецепти і зберігання ковбаси в домашніх умовах зі свинячого, баранячого та курячого ліверу

    Згадати давно забутий смак улюбленого продукту вдасться, виконавши даний рецепт. Ліверна ковбаса, зроблена за Гостом, крім ліверу містить свиняче і яловиче м'ясо. Із субпродуктів тут використовується печінку, в оригіналі яловича. Домогтися потрібної ніжної текстури допоможе використання після м'ясорубки блендера.
    Інгредієнти:

  • телятина – 250 г;

  • свинина – 380 г;

  • печінка – 330 г;

  • яйце – 1 шт.;

  • цибуля – 1 шт.;

  • борошно – 20 г;

  • молоко – 50 мл;

  • сіль, перець, цукор, мускатний горіх.


  • Приготування

  • Перекручують за окремо свинину, телятину і печінку.

  • Збивають блендером перекручену печінка, поетапно додають цибулю, телятину і свинину.

  • Додають інші компоненти, ще раз обробляють масу блендером.

  • Наповнюють основою оболонки, пов'язують краю і варять при 85 градусах 45 хвилин.

  • Зварена домашня ліверна ковбаса остуджується і охолоджується в холодильнику 6 годин.


  • Ковбаса з свинячого ліверу


    Ліверна ковбаса - рецепти і зберігання ковбаси в домашніх умовах зі свинячого, баранячого та курячого ліверу

    Елементарно і просто готується ковбаса ліверна в домашніх умовах в кишках за наступним рецептом. В якості основи тут використовується свиняча печінка, легені, серце і за бажанням нирки. Останні слід попередньо вимочити у воді, періодично міняючи її, а потім 2-3 рази довести до кипіння у новій порції рідини.
    Інгредієнти:

  • свинячий лівер – 1 кг;

  • сало – 350-400 г;

  • цибуля – 05 шт.;

  • часник – 1 зубок;

  • молоко – 50 мл;

  • сіль, перець, цукор, мелений лавр, інші спеції, олія.


  • Приготування

  • Серце, нирки, легені проварюють з додаванням солі і прянощів 10 хвилин, додають печінку, дають повторно закипіти і знімають з вогню.

  • Субпродукти пропускають кілька разів через м'ясорубку або додатково пробивають масу блендером з додаванням молока, цибулі, часнику і приправ.

  • Наповнюють оболонки фаршем, пов'язують краю, наколюють у кількох місцях.

  • Свиняча ковбаса ліверна обсмажується.


  • Ковбаса з ліверу баранини

    Ліверна ковбаса - рецепти і зберігання ковбаси в домашніх умовах зі свинячого, баранячого та курячого ліверу

    Наступний рецепт для цінителів баранини. Приготована з урахуванням викладених рекомендацій ковбаса з ліверу в домашніх умовах порадує чудовою насиченим смаком і дивовижною пікантністю. Незмінним супроводом баранячих субпродуктів буде свіжа кінза, інша зелень і часник.
    Інгредієнти:

  • баранячий лівер – 1-12 кг;

  • курдюк – 200 г;

  • цибуля – 4 шт.;

  • часник – 4 зубки;

  • кінза – 1 пучок;

  • сіль, перець, цукор, спеції, олія.


  • Приготування

  • Лівер перекручують на м'ясорубці з жиром, цибулею, часником і зеленню, пробивають додатково блендером.

  • Наповнюють фаршем оболонки, пов'язують, наколюють, поміщають в прогріту до 220 градусів духовку.

  • Через 40 хвилин запікання ковбаса з ліверу буде готова.


  • Яєчна ліверна ковбаса – рецепт

    Ліверна ковбаса - рецепти і зберігання ковбаси в домашніх умовах зі свинячого, баранячого та курячого ліверу

    Збалансованою і гармонійною за смаком і правильною за текстурою виходить ліверна яєчна ковбаса. Можна замінювати курячу печінку свинячий або використовувати тільки яловичий субпродукт, якщо іншого не виявилося в наявності. Замість сметани допускається застосування вершків з аналогічним відсотком жирності.
    Інгредієнти:

  • яловича та куряча печінка – 1 кг;

  • сало – 800 г;

  • яйця – 12 шт.;

  • цибуля – 250 г;

  • часник – 3 зубки;

  • сметана 20 % – 05 кг;

  • масло вершкове – 200 г;

  • сіль, перець, цукор, мускатний горіх і лавр мелений.


  • Приготування

  • Перекручують тричі або додатково перемелюють блендером попередньо відварені субпродукти.

  • Додають яйця, спеції, сметану, м'яке масло, розмішують, наповнюють отриманої основою оболонки, наколюють по периметру.

  • Відварюють заготовки 30 хвилин при 80 градусах.

  • Готова ковбаса ліверна яєчна охолоджується і за бажанням обсмажується.


  • Ліверна ковбаса в ветчиннице – рецепт

    Ліверна ковбаса - рецепти і зберігання ковбаси в домашніх умовах зі свинячого, баранячого та курячого ліверу

    Якщо не хочеться возитися з кишками та іншими оболонками, то ідеальний варіант для домашнього приготування – ліверна ковбаса в ветчиннице . В якості м'ясної складової можна використовувати дієтичну курятину, індичку або більш поживну і калорійну свинину, поєднуючи продукт з будь печінкою.


    Інгредієнти:

  • куряча, свиняча або яловича м'якоть – 700 г;

  • печінка – 700 г;

  • сало – 800 г;

  • яйця – 4 шт.;

  • молоко сухе і желатин – 2 ст. ложки;



  • сіль, перець, спеції.


  • Приготування

  • Перекручують компоненти через м'ясорубку і додатково подрібнюють блендером.

  • Додають інші інгредієнти.

  • У ветчинницу вставляють пакет для запікання, зав'язаний знизу і заливають рідкий фарш.

  • Затягують форму пружинами і ковбасу варять 15 години при тихому томлінні у воді.

  • Домашня ковбаса з ліверу повинна охолоджуватися не менше 6 годин.


  • Ліверна ковбаса з голови

    Ліверна ковбаса - рецепти і зберігання ковбаси в домашніх умовах зі свинячого, баранячого та курячого ліверу

    Максимально ситним і поживним виходить ковбаса з ліверу і голови, яку слід відварити з додаванням цибулини, всіляких коріння і прянощів не менше двох годин. Супровідними компонентами можуть бути будь-які субпродукти, які, як і голова, потребують попереднього відварювання.
    Інгредієнти:

  • свиняча голова – 05 шт.;

  • печінка і грудинка – 1 кг;

  • цибуля – 2 шт.;

  • морква і корінь селери – по 1 шт.;

  • часник – 4 зубки;

  • сіль, перець, спеції.


  • Приготування

  • Свинячу голову і грудинку відварюють з додаванням спецій і коріння 2-25 години.

  • Відварюють печінка 5 хвилин або субпродукти (при використанні) до готовності.

  • Подрібнюють відокремлене від кісток м'ясо з печінкою і обсмаженою цибулею з часником за допомогою м'ясорубки.

  • Приправляють масу, наповнюють нею оболонки, наколюють і відварюють 30 хвилин.


  • Куряча ліверна ковбаса

    Ліверна ковбаса - рецепти і зберігання ковбаси в домашніх умовах зі свинячого, баранячого та курячого ліверу

    Ласою і апетитною вийде ліверна ковбаса з курячих шлунків , печінки та сердечок. Для повноти смаку в склад додають трохи філе курятини або м'якоті з ніжок або стегон. Замість манки допускається додавати борошно або крохмаль, який зіграє роль загусника і балансуючого структуру продукту компонента.
    Інгредієнти:

  • курячі потрухи – 750 г;

  • куряче м'ясо – 300 г;

  • цибуля – 3 шт.;

  • яйця – 4 шт.;

  • манка – 5 ст. ложок;

  • часник – 2 зубки;

  • сіль, перець, спеції, олія.


  • Приготування

  • Відварюють курячі потрухи окремо до готовності.

  • Подрібнюють компоненти і м'ясо з обсмаженою на маслі цибулею і часником на м'ясорубці або в блендері.

  • Додають інші складові, перемішують, наповнюють масою оболонки, пов'язують і наколюють.

  • Ліверна ковбаса відварюється 30 хвилин при 85 градусах, а потім обсмажується.


  • Ліверна ковбаса з гречкою в домашніх умовах

    Ліверна ковбаса - рецепти і зберігання ковбаси в домашніх умовах зі свинячого, баранячого та курячого ліверу

    Приємною по текстурі і за смаком виходить ліверна ковбаса з гречкою, яку попередньо відварюють до повної готовності в підсоленій воді з додаванням масла вершкового. З ліверу можна взяти тільки печінку або додати інші субпродукти: відварене до м'якості серце, легені, нирки.
    Інгредієнти:

  • печінка – 1 кг;

  • сало – 200 г;

  • гречка – 200 г;

  • цибуля – 2 шт.;

  • олія – 100 мл;

  • часник – 2 зубки;

  • сіль, перець, спеції.


  • Приготування

  • Печінка перекручують на м'ясорубці з цибулею.

  • Додають відварену гречку, часник, сіль, перець, спеції.

  • Наповнюють отриманою масою кишки або інші оболонки, зав'язують, проколюють, укладають у форму, підливають трохи води, прикривають ємність фольгою, відправляють в прогріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин.


  • Ліверна ковбаса в банку

    Ліверна ковбаса - рецепти і зберігання ковбаси в домашніх умовах зі свинячого, баранячого та курячого ліверу

    Ліверна ковбаса в домашніх умовах без кишок може бути приготована прямо в банку. Причому при бажанні після тривалої термічної обробки продукт можна закупорити для більш тривалого зберігання в прохолодному місці. Склад продукту можна варіювати, додаючи інші субпродукти або м'ясо.
    Інгредієнти:

  • м'ясо – 250 г;

  • печінка – 150 г;

  • сало – 50 г;

  • цибуля – 1 шт.;

  • морква – 05 шт.;

  • вода крижана – 150 мл;

  • сіль, перець, прянощі.


  • Приготування

  • Подрібнюють за допомогою м'ясорубки, а потім і блендера м'ясо з цибулею та морквою.

  • Додають сіль, перець, спеції, ретельно розмішують, перекладають у банку.

  • Прикривають ємність кришкою, поміщають в ємність з водою, постеливши на дно рушник, і варять під кришкою 3-4 години.

  • Після охолодження, розрізають всередині ковбасу ножем до дна і витрушують половинки по черзі.


  • Як зберігати ліверну ковбасу?


    Термін зберігання ліверної ковбаси буде залежати від температурних умов та використаної упаковки.

  • Після приготування продукт можна заморозити і зберігати при температурі нижче мінус 18 градусів протягом 3-4 місяців.

  • Для тривалого зберігання при постійній температурі в холодильнику ковбасу заливають смальцем і зберігають до півроку.

  • Без забезпечення додаткових умов продукт, який зберігається в холодильнику при температурі від 2 до 6 градусів, повинен бути з'їдений протягом 2 днів.