При приготуванні рибних консервів головне - домогтися розм'якшення усіх кісточок із збереженням цілісності вихідних шматочків. Далі ми розповімо, як приготувати консерви з річкової риби в домашніх умовах і запропонуємо два смачні рецепти.
Рибні консерви в мультиварці з річкової риби
Інгредієнти: риба дрібна річкова (карась, окунь, лящ) – 19 кг; олія соняшникова без аромату для соусу – 125 мл; паста томатна – 95 г; вода очищена – 245 мл; ріпчасті цибулини – 190 г; морква – 190 г; кам'яна не йодована сіль – за смаком; цукор-пісок – 15 г; оцет яблучний – 10 мл; запашний і чорний перець – по 7-9 горошин; бутони гвоздики – 2-3 шт.; лаврове листя – 2 шт.; олія рафінована олія для заливки в банки. Приготування Консерви з річкової риби в домашніх умовах найзручніше готувати в мультиварці, чим ми зараз і займемося. Всі видимі й невидимі кісточки, яких у річковій рибі чимало, пристрої протушиваются до м'якості і в готовому блюді практично не відчуваються.
Отже, для початку рибку необхідно підготувати належним чином. Очищаємо її, позбавляє від нутрощів, а також відрізаємо голову, хвіст і плавники. Частину тушки, промиваємо, розрізаємо на порційні шматочки і викладаємо на дно мультикастрюли. Тепер чистимо і перетираємо на тертці моркву і розподіляємо на рибці зверху. Далі черга лука. Головки чистимо, шаткуємо півкільцями і відправляємо в каструлю до моркви. Для соусу трохи підігріваємо воду, розчиняємо в ній томатну пасту, додаємо масло рослинне, сіль, цукор і оцет, кидаємо також горошини перцю запашного і чорного, бутони гвоздики і лаврове листя. Заливаємо отриманою сумішшю рибу в мультиварці, прикриваємо прилад кришкою і залишаємо для приготування на шість годин, настройте пристрій на режим «Гасіння». З часом домашні консерви з річкової риби в мультиварці будуть готові. Можна розфасувати їх в гарячому вигляді по стерильним і сухим банках, залити прокип'яченим маслом рослинним доверху, прикрити кришками і після охолодження перемістити на полицю холодильника на зберігання. Консерви з річкової риби в скороварці
Інгредієнти: риба дрібна річкова (карась, окунь, лящ) – 19 кг; цибулю і моркву – по 1 кг; кам'яна не йодована сіль – за смаком; запашний перець чорний мелений – за смаком; олія рафінована олія для заливки в банки. Приготування Підготовлену і розрізану на порції річкову рибку підсолюємо і через п'ятнадцять хвилин відварюємо у воді протягом п'ятнадцяти хвилин. Укладаємо акуратно рибку в підлогу-літрові банки, чергуючи з кільцями цибулі і тертої морквою і приправляючи за смаком перцем. Прикриваємо (нещільно) банки кришками, встановлюємо на решітку скороварки і наливають теплу воду, щоб вона доходила судинах по плічка. Стерилізуємо банки на першому етапі протягом півгодини, після чого вимикаємо вогонь, чекаємо, поки зійде пар, а потім додаємо в кожну банку по чайній ложці солі, їдальні ложці олії соняшникової та укупориваем кришки. Ставимо стерилізуватися заготовку в скороварку ще на одну годину, після чого вимикаємо вогонь і залишаємо пристрій до охолодження приблизно на двадцять чотири години. Тільки після цього акуратно дістаємо судини з консервами і визначаємо їх на зберігання в нежарке місце.