Варенець – це кисломолочний продукт, виготовлений, як і ряжанка з топленого молока, але на відміну від останньої, пом'якшений сметаною або вершками. Кінцеві характеристики варенца безпосередньо визначаються якістю топленого молока, яке і є основою традиційного російського напою. У старовину варенець томили в російської печі, отримуючи дивовижне за смаком і ароматом ласощі. Давайте приготуємо наближений за властивостями його аналог в умовах сучасної кухні.
Як приготувати варенець в домашніх умовах – рецепт
Щоб варенець вдався на славу, краще взяти для його приготування домашнє незбиране молоко і такого ж походження сметану або вершки. При використанні магазинних продуктів ризик невдачі значно підвищується.
Інгредієнти: молоко незбиране – 2 л; сметана домашня або кислі вершки – 500 мл Приготування Для початку подбаємо про наявність необхідного посуду для приготування варенца. Керамічний або глиняний горщик – ідеальний посудину для створення ідеального якісного продукту. Наливаємо в горщик незбиране домашнє молоко і поміщаємо ємність в прогріту до 150 градусів духовку. Дверцята пристрою під час томління молочного продукту повинна бути трохи прочинені. Час від часу перемішуємо основу варенца, опускаючи дерев'яною ложкою утворилася карамельного кольору плівку на дно посудини. Після того, як обсяг молока зменшиться вдвічі і воно стане кремового відтінку, додаємо в посудину сметану і перемішуємо. Закутуємо горщик з основою варенца чим-небудь теплим і залишаємо годин на п'ятнадцять для зброджування і визрівання. Після закінчення часу смачний, ароматний, апетитний і надзвичайно корисний продукт буде готовий – можна знімати пробу. Їдять варенець в теплому вигляді в ідеалі зі свіжим хлібом і медом.
Як зробити варенець в домашніх умовах в термосі?
Стомлююче довгий ловлення в духовці можна замінити настоюванням молока в термосі. Перевага даного методу в тому, що обсяг сировини залишається на колишньому рівні. Термос для реалізації ідеї потрібно взяти неодмінно зі скляною колбою.
Інгредієнти: молоко незбиране – 1 л; сметана домашня або йогурт натуральний без добавок – 250 мл Приготування Домашнє молоко доводимо до кипіння, відразу ж заливаємо в скляний термос і щільно його закриваємо на чотирнадцять годин. По закінченні часу виливаємо молочну основу в іншу посудину і після охолодження її до сорока градусів додаємо сметану або йогурт. Ретельно перемішуємо масу, знову заливаємо її в термос і залишаємо на кілька годин для сквашування та отримання варенца. Заключний етап можна проводити і в інших ємностях замість термоса, наприклад, у звичайних скляних баночках. Вони повинні бути чистими, сухими, в ідеалі простерилизованными. Після настоювання гарячого молока в термосі і придбання їм характерного топленого присмаку і аромату, змішуємо його з йогуртом або сметаною, розливаємо по судинах, закутуємо і залишаємо в теплі до загустіння. Приблизно через чотири-п'ять годин смачне, корисне і смачне ласощі буде готово. Тепер ви знаєте, з чого роблять варенець, і зможете самі, вибравши відповідний спосіб, приготувати ласощі у себе на кухні.