Вернуться назад Распечатать

Варенець в домашніх умовах – рецепт

Варенець в домашніх умовах – рецепт
Варенець – це кисломолочний продукт, виготовлений, як і ряжанка з топленого молока, але на відміну від останньої, пом'якшений сметаною або вершками. Кінцеві характеристики варенца безпосередньо визначаються якістю топленого молока, яке і є основою традиційного російського напою. У старовину варенець томили в російської печі, отримуючи дивовижне за смаком і ароматом ласощі. Давайте приготуємо наближений за властивостями його аналог в умовах сучасної кухні.

Як приготувати варенець в домашніх умовах – рецепт


Щоб варенець вдався на славу, краще взяти для його приготування домашнє незбиране молоко і такого ж походження сметану або вершки. При використанні магазинних продуктів ризик невдачі значно підвищується.
Інгредієнти:

  • молоко незбиране – 2 л;

  • сметана домашня або кислі вершки – 500 мл


  • Приготування

  • Для початку подбаємо про наявність необхідного посуду для приготування варенца. Керамічний або глиняний горщик – ідеальний посудину для створення ідеального якісного продукту.

  • Наливаємо в горщик незбиране домашнє молоко і поміщаємо ємність в прогріту до 150 градусів духовку. Дверцята пристрою під час томління молочного продукту повинна бути трохи прочинені.

  • Час від часу перемішуємо основу варенца, опускаючи дерев'яною ложкою утворилася карамельного кольору плівку на дно посудини.

  • Після того, як обсяг молока зменшиться вдвічі і воно стане кремового відтінку, додаємо в посудину сметану і перемішуємо.

  • Закутуємо горщик з основою варенца чим-небудь теплим і залишаємо годин на п'ятнадцять для зброджування і визрівання.

  • Після закінчення часу смачний, ароматний, апетитний і надзвичайно корисний продукт буде готовий – можна знімати пробу.


  • Їдять варенець в теплому вигляді в ідеалі зі свіжим хлібом і медом.

    Як зробити варенець в домашніх умовах в термосі?


    Стомлююче довгий ловлення в духовці можна замінити настоюванням молока в термосі. Перевага даного методу в тому, що обсяг сировини залишається на колишньому рівні. Термос для реалізації ідеї потрібно взяти неодмінно зі скляною колбою.
    Інгредієнти:

  • молоко незбиране – 1 л;

  • сметана домашня або йогурт натуральний без добавок – 250 мл


  • Приготування

  • Домашнє молоко доводимо до кипіння, відразу ж заливаємо в скляний термос і щільно його закриваємо на чотирнадцять годин.

  • По закінченні часу виливаємо молочну основу в іншу посудину і після охолодження її до сорока градусів додаємо сметану або йогурт.

  • Ретельно перемішуємо масу, знову заливаємо її в термос і залишаємо на кілька годин для сквашування та отримання варенца.

  • Заключний етап можна проводити і в інших ємностях замість термоса, наприклад, у звичайних скляних баночках. Вони повинні бути чистими, сухими, в ідеалі простерилизованными.

  • Після настоювання гарячого молока в термосі і придбання їм характерного топленого присмаку і аромату, змішуємо його з йогуртом або сметаною, розливаємо по судинах, закутуємо і залишаємо в теплі до загустіння. Приблизно через чотири-п'ять годин смачне, корисне і смачне ласощі буде готово.


  • Тепер ви знаєте, з чого роблять варенець, і зможете самі, вибравши відповідний спосіб, приготувати ласощі у себе на кухні.