Для господинь зі стажем дана тема найвірогідніше здасться нецікавою і навіть смішною. А ось для тих, хто тільки освоює ази кулінарії, викладений нижче матеріал допоможе уникнути казусів у приготуванні каші гречаної, і буде сприяти отримання ідеального результату. Адже насправді, не знаючи певних тонкощів, які треба виконати в процесі варіння крупи, домогтися розсипчастою текстури гарнір і відмінного смаку не так-то просто. Тут важливий і порядок дій, і правильні пропорції компонентів, і, безумовно, деякі хазяйські хитрощі, що дозволяють поліпшити смак страви.
Найпростіший спосіб приготування гречки – це варіння крупи на воді в каструлі. Саме його ми докладно розглянемо далі.
Як зварити в каструлі розсипчасту гречку на воді – рецепт
Інгредієнти: крупа гречана – 1 частина; вода очищена – 2 частини; сіль кухонна кам'яна – за смаком; масло селянське вершкове – за смаком. Приготування Мабуть, самим головним моментом при варінні гречки є правильне співвідношення крупи і води. Завжди на одну частину гречаної крупи треба брати дві частини води. Наприклад, якщо взяти стакан гречаної крупи, то води в даному випадку необхідно налити в каструлю дві склянки. Вибираючи каструлю для приготування каші, враховуємо, що гречка збільшиться при варінні в два, а то і в два з половиною рази. Краще взяти каструльку з товстим дном, це позитивно позначиться на смакових якостях страви. Спочатку відміряємо потрібну кількість гречаної крупи і перебираємо її, позбавляючись від неочищених примірників або сторонніх домішок. Для поліпшення смакових якостей краще крупу трохи прожарити на сухій сковороді. Для цього висипаємо її в прогріту ємність і при безперервному помішуванні витримуємо на сильному вогні протягом п'яти хвилин або до початку характерного потріскування. Далі крупу необхідно кілька разів промити, щоб прибрати плавучий сміття. Необхідну кількість очищеної води наливаємо в каструлю, даємо їй закипіти, підсолюємо за смаком і викладаємо в неї підготовлену гречану крупу. Даємо вмісту знову закипіти, зменшуємо жар під каструлею до мінімального і прикриваємо ємність кришкою. Скільки варити гречку на воді?
Ну ось, гречана крупа правильно підготовлена, промита і вже в каструлі з водою в правильних пропорціях. Скільки ж тримати кашу на воді, щоб вона зварилася, але не згоріла? Саме це питання хвилює кожну господиню, яка взялася готувати гречку вперше.
Визначаючи час варіння гречки, потрібно насамперед забезпечити правильну інтенсивність кипіння. Вона повинна бути ледве помітною. Каша не повинна сильно вирувати, а тільки трохи нудитися. В середньому для приготування гречки на плиті буде достатньо двадцяти хвилин. Правильним результатом буде повне всмоктування всієї води крупою та отримання розсипчастої її текстури. Кришку під час приготування гречки відкривати не варто, а тим більше не можна перемішувати крупу під час варіння. Так можна зіпсувати результат і каша вже не вийде розсипчастим. По готовності гречаної каші необхідно дати їй упариться і дійти небагато. Для цього зняту з вогню каструлю з блюдом потрібно укутати ковдрою або пледом хвилин на двадцять-тридцять. Після цього смак страви покращується в рази і набуває апетитний розсипчастий вигляд і особливий смак, який чимось нагадує кашку, яку готували наші бабусі в російської печі. Перед подачею гречану кашу необхідно приправити розтопленим вершковим маслом і перемішати. До такого гарніру буде доречно будь-яку страву з м'яса, риби або птиці. Але і просто гречана каша, доповнена овочами, буде смачною і корисною трапезою.