Як правило, пшоняну кашу з гарбузом варять на молоці. Але якщо його у вас не виявилося чи цей продукт вам протипоказаний, не варто відмовлятися від ідеї приготування цього корисного і смачного страви.
Ми сьогодні розповімо, як приготувати пшоняну кашу з гарбузом на воді, щоб вона не поступалася за смаком аналогічного страви на основі молока.
Пшоняна каша з гарбузом на воді – рецепт приготування з родзинками
Найпростіший спосіб поліпшити смакові якості каші - це додавання родзинок і кориці. Ці два компоненти перетворять страву і зроблять його смак просто чарівним.
Інгредієнти: пшоно – 330 г; фільтрована вода – 520 мл; м'якоть гарбуза – 720 г; велика кам'яна сіль – за смаком; родзинки без кісточок – жменя; кориця – щіпка; цукор або мед – за смаком; масло селянське вершкове – 55 р. Приготування Для початку готуємо м'якоть гарбуза, позбавивши овоч від насіння і зовнішньої шкірки і нарізаємо її невеликими кубиками. Покладемо скибочки овоча у сотейник або каструлю, вливаємо воду і ставимо посудину на помірний вогонь. Варимо гарбуз з моменту закипання протягом десяти хвилин. Тим часом ретельно промиваємо пшоно, заливаємо його на хвилину окропом, після чого ще раз промиваємо і воду зливаємо. Родзинки споліскуємо хорошенечко і заливаємо водою на деякий час. Коли скибочки гарбуза стануть трохи м'якше, викладаємо до них пшоно і родзинки, підсолюємо страву за смаком і варимо на самому малому спеки, час від часу помішуючи, до м'якості крупинок пшона і їх розварювання. Додаємо в кашу щіпку кориці і скибочку олії, перемішуємо акуратно, прикриваємо кришкою і залишаємо під пледом упариваться хвилин на сорок. Кашу при бажанні можна підсолодити по смаку. Якщо для цієї мети ви будете використовувати мед , то краще його додати безпосередньо перед подачею страви. Цукор же потрібно буде додати разом з пшоном і родзинками.
Пшоняна каша з гарбузом на воді в глиняному горщику в духовці
Ще один безпрограшний варіант приготування смачної каші на воді – це використання для цієї мети горщика і духовки. Такий спосіб термічної обробки завжди дає відмінний результат і божественний смак страви.
Інгредієнти: пшоно – 220 г; вода – 660 мл; м'якоть гарбуза – 420 г; велика кам'яна сіль – за смаком; масло селянське вершкове – 95 р. Приготування Готуємо гарбуз, як і в попередньому випадку, позбавивши від насіння і шкірки і нарізавши м'якоть кубиками. Складаємо гарбузову масу в глиняний горщик і готуємо пшоно. Крупу промиваємо в декількох водах, заливаємо на пару хвилин окропом, після чого воду зливаємо, а пшоно ще раз промиваємо чистою холодною водичкою і викладаємо в горщик до гарбузі. Додаємо туди ж масло селянське вершкове, кидаємо сіль і заливаємо компоненти необхідною кількістю очищеної води. Прикриваємо горщик кришкою і ставимо в холодну духовку. Налаштовуємо пристрій на режим з температурою 185 градусів і готуємо кашку протягом години. Після сигналу залишаємо горщик в духовці ще протягом півтора годин, після чого можемо розкладаємо запашну кашу по тарілках і подавати до столу. Така каша з гарбузом хороша як на гарнір, так і в якості солодкого страви. В останньому випадку її потрібно приправити за смаком медом.
Рисово-пшоняна каша з гарбузом на воді в мультиварці
Інгредієнти: пшоно – 110 г; рис круглий – 110 г; фільтрована вода – 440 мл; м'якоть гарбуза – 420 г; велика кам'яна сіль – за смаком; цукор коричневий – за смаком; масло селянське вершкове – 85 р. Приготування Дуже смачна каша виходить при приготуванні її в мультиварці. В даному випадку частину пшона ми замінимо рисом і додамо в якості солодкого компонента коричневий цукор, що зробить смак страви ще багатшими.
Промиваємо рис і пшоно, викладаємо в мультикастрюлю, додаємо кубики очищеної і нарізаної свіжої гарбуза, сіль і коричневий цукор. Заливаємо компоненти каші необхідною кількістю води, кидаємо шматочок масла і готуємо кашу в режимі «Гасіння» протягом години.