Сагудай готують з свіжої риби, не піддаючи її термічній обробці, що дозволяє зберегти всі цінні властивості продукту. Смакові якості такої закуски також на висоті і, спробувавши ласощі одного разу, ви назавжди залишитеся в числі його шанувальників.
Готують сагудай з рибки жирних сортів. Ми сьогодні розглянемо варіанти приготування страви зі скумбрії і омуля.
Як приготувати сагудай з скумбрії – рецепт
Інгредієнти: скумбрія – 12-14 кг; ріпчасті цибулини – 285 г; сіль кам'яна велика – 90 г; цукор-пісок – 25 г; очищена вода – 250 мл; оцет 9% – 125 мл; оливкова олія або соняшникова без аромату – 125 мл; перець чорний свіжозмелену – 5 г або по смаку. Приготування Скумбрію попередньо розморожуємо на нижній полиці холодильного відділення, але не повністю – так її легше буде обробити. Тепер позбавляємо тушки від нутрощів, плавники і голови, акуратно знімаємо шкіру і видаляємо всі кісточки. Отримане філе нарізаємо поперечними скибочками і укладаємо в лоток або емальовану ємність, пересипаючи шари очищеним і нарізаним тонкими півкільцями цибулею. Тепер в кип'яченій холодній воді розчиняємо кристали крупної солі і цукру, після чого додаємо олію соняшникова або оливкова оцет і перемішуємо. Заливаємо отриманим маринадом рибу з цибулею і залишаємо на три години. Після закінчення часу сагудай з скумбрії можна пробувати. Як приготувати сагудай з риби омуль?
Інгредієнти: омуль – 12-14 кг; ріпчаста цибуля – 260 г; сік лимона – 25 мл; олія оливкова або соняшникова без аромату – 60 мл; сіль крупна морська і чорний перець (свежеперемолотый) – за смаком. Приготування Також як і скумбрію омуля для сагудая необхідно розібрати, промити і позбавити від усіх кісточок. Отримане філе в даному випадку шаткуємо кубиками з розміром сторони близько одного сантиметра. Ріпчасті цибулини очищаємо, нарізаємо півкільцями, які трохи розминаємо руками і змішуємо з підготовленим філе риби. Для більш м'якого смаку цибульну масу можна попередньо залити на кілька хвилин окропом, а потім злити, дати текти і тільки після цього додати до омулю. Даємо рибці постояти з цибулею хвилин двадцять-тридцять, після чого приправляємо її лимонним соком, олією соняшниковою або оливковою без запаху, присмачую крупною сіллю і перцем свежесмолотым за смаком і перемішуємо. Все, сагудай з омуля готовий, можна подавати закуску до столу.