Ще до того, як солона риба стала делікатесом, який можна побачити на полицях супермаркетів, наші предки використовували засолку для продовження зберігання улову. Із залишків риби багато готували саламур - холодну закуску з риби у міцному розсолі.
Навіть незважаючи на те, що в наш час солону рибу можна купити практично повсюдно, рецепт саламура не втратив своєї актуальності, адже це прекрасний спосіб запасти надлишки улову для рибалок, і приготувати смачну домашню закуску для любителів натуральних продуктів.
Саламур з товстолобика
Поданий далі рецепт саламура ідеальний: у ньому кислота оцту відмінно збалансована, а шматочки риби неможливо пересолити.
Інгредієнти: вода - 890 мл; цукор - 115 г; оцет - 115 мл; сіль - 115 г; товстолобик - 16 кг; ріпчаста цибуля - 85 м; рослинне масло - 95 мл Приготування Перед тим, як приготувати саламур, рибу неодмінно слід випатрати, зрізати голову, а потім добре прополоскати залишилася тушку. Підготовлену рибу ділять на шматки рівної товщини і укладають в емальований посуд. У воді слід розвести цукор разом з оцтом і сіллю. Отриманим розчином необхідно залити шматки риби і залишити їх в прохолоді приблизно на добу. Час може скоротитися до 12 годин, якщо солити невеликі шматки рибного філе. Після приготування саламура майже завершено, залишається злити надлишки маринаду, заправити рибу вершковим маслом і змішати з кільцями цибулі. Після охолодження товстолоб готовий до сервіровці. Саламур з скумбрії - рецепт
Саламур можна зробити з будь-якої риби, як річкової, так і морський, як замороженої, так і свіжою, як білої, так і червоної. Нижче ми розберемо технологію соління свіжої скумбрії.
Інгредієнти: філе скумбрії - 540 г; цукор - 10 г; часник - 2 зубки; оцет - 240 мл; горошини запашного перцю - 5 шт.; рослинна олія - за смаком. Приготування Закип'ятити 250 мл води, охолодіть її до теплого і розведіть в ній цукор разом зі столовою ложкою солі і оцтом. Роздушіть горошини перцю і також киньте їх в маринад. Очищене філе тонко наріжте, залийте маринадом і залиште на пару годин. По закінченні часу надлишки рідини зливають, а скумбрію заливають олією і подають. За аналогією можна повторити рецепт саламура з карася або іншої риби за смаком. Головне пам'ятати, що чим тонше рибні шматочки, тим швидше вони промаринуются.