Вернуться назад Распечатать

Страви з фізалісу

Страви з фізалісу
У їжу вживати цю рослину треба з обережністю, так як декоративний сорт неїстівний, а недозрілі ягоди можна отруїтися. Зрілі плоди фізалісу зазвичай обпадають, так що їх збирають прямо з землі, потім очищають і зберігають, використовуючи по мірі необхідності. Для тих, хто посадив це неймовірно красиве рослина, але поки не знає, що можна зробити з фізалісу, пропонуємо кілька рецептів.
Фізаліс ягідний
Страви з фізалісу

Цей підвид (він же фізаліс суничний) більше підходить для солодких страв, так що варимо варення з фізалісу і лимона.
Інгредієнти:

  • ягоди без ліхтариків-коробочок – 2 кг;

  • лимон з тонкою шкіркою – 3-4 шт.;

  • пісок білий вітчизняний цукровий – 2 кг.


  • Приготування
    Ягідки уважно оглядаємо, моєму, бланшируем окропом і розрізаємо на шматочки. Засипаємо цукром і чекаємо пару годин, коли з'явиться сік. Лимони обдаємо окропом, нарізаємо маленькими кубиками, не забуваючи видалити кісточки. Ставимо варення на мінімальний вогонь і чекаємо, щоб воно закипіло. Додаємо лимон і, перемішуючи час від часу, проварюємо від півгодини до декількох годин – залежить від того, який густоти продукт ви хочете отримати.
    Фізаліс овочевий
    Страви з фізалісу

    Набагато частіше готують страви з фізалісу іншого сорту. Овочевий (він же мексиканський) фізаліс схожий за смаком на зелені помідори, тому його часто засолюють, маринують, використовують для приготування соусів або овочевої ікри . Ікра з фізалісу – це блюдо, яке допоможе вам виграти не одне парі, адже ніхто не зможе вгадати головний інгредієнт вашого кулінарного шедевра.
    Інгредієнти:

  • ягоди без коробочок – 07 кг;

  • білий салатний цибуля – 2 шт.;

  • морква солодка – 02 кг;

  • коріння петрушки і пастернака – по 2 шт.;

  • сіль і спеції – за смаком;

  • масло для смаження насіння без запаху – 8 ст. ложок.


  • Приготування
    Чистимо і дуже дрібно шаткуємо цибулини, розігріваємо 2 ст. ложки олії і підсмажуємо цибулю до золотистого відтінку. Моркву чистимо, натираємо на дрібній тертці і в такій же кількості олії тушкуємо до м'якості. Так само чинимо з корінцями. В останній частині олії обсмажуємо пропущений через м'ясорубку фізаліс. З'єднуємо всі разом, заправляємо сіллю і спеціями, можна покласти трохи рубаної зелені і часнику. Прогріваємо ікру, щоб смаки з'єдналися, даємо їй охолонути і сервіруємо.
    Про інших стравах
    За таким же принципом готуємо соус з фізалісу, додавши томатну пасту або інші компоненти. Ще з цієї ягоди готують компоти, мармелад, джем, ягідний фізаліс сушать і в'ялять, а овочевий додають в супи, овочеві рагу. Готують і салат з фізалісу, використовуючи його замість томатів.