Мабуть, знайдеться чимало людей, які не тільки ніколи не пробували це блюдо, але навіть і не чули про нього. Розповімо докладно, як ікра готується з гарбуза.
Спосіб перший – швидкий
Інгредієнти: стигла мускатний гарбуз без насіння і шкірки – 1 кг; олія без запаху нерафінована – 50 мл; цибуля – 3 шт.; морква велика солодка – 2 шт.; приправа (суміш для овочів або плову) – 1 ч. ложка; сіль йодована без добавок – 1 щіпка; зелень (пір'я цибулі, петрушка, базилік) – за смаком; часник – 3 часточки. Приготування Для ікри потрібно дуже прискіпливо вибрати гарбуз, тому що з неправильного овоча вийде несмачна страва, що нагадує за смаком кашу. Тому шукаємо плід не дуже великий, сорту «Мускатна», з ароматною щільною темно-помаранчевої м'якоттю. Коли відокремимо шкірку (вона дуже щільна і зчистити її непросто, намагайтеся не поранитися) і насіння, повинно залишитися близько 1 кг м'якоті. Її натираємо на тертці (краще середньої або дрібної). Також на тертці трьом очищену за допомогою овочечистки моркву. Цибулю чистимо і дрібно шаткуємо. Масло добре розігріваємо в сотейнику або казані, кладемо цибулю. Коли він змінить колір, додаємо моркву і гарбуз. Зменшуємо нагрівання і накриваємо. Тужить наша суміш близько 10 хвилин, після чого знімаємо кришку і починаємо випарювати сік. Коли ікра досягне потрібної консистенції (хвилин 10), солимо, приправляємо і додаємо за смаком дрібно нашатковану зелень і чавлений через прес часник. Така гарбузова ікра (базовий рецепт) гарна на зиму. Збільшуємо кількість інгредієнтів пропорційно і, коли ікра готова, поміщаємо її в стерильні баночки .
Якщо є час Інгредієнти: гарбуз сорту «Мускатна» з червоною м'якоттю – 3 кг; цибуля ріпчаста великий довгастий – 4 шт.; перець солодкий («Паприка» або «Болгарський») – 1 кг; часник синій – 1 маленька головка; томати червоні – 1 кг; набір спецій – за смаком; сіль кам'яна біла – 1 ст. ложка; олія соняшникова нерафінована – близько 100 р. Приготування На деко викладаємо чисто вимиті перець і томати, цибулини і нарізану скибочками гарбуз. Запікаємо до готовності – час приготування перців і гарбуза різний, так що не йдіть з кухні надовго. З овочів знімаємо шкірку, у перців виймаємо насіння. У блендер кладемо очищений цибулю, гарбуз, з якою зрізали шкірку (з печеного гарбуза її зрізати набагато легше), перчик, часник, помідори і спеції. Солимо і наливаємо олію. Збиваємо до однорідності.
Якщо ви любите гостру їжу, для вас підійде гостра гарбузова ікра, рецепт такий же, тільки крім часнику в блендер кладемо гострий перчик без насіння («Чилі» або «Вогник»).
Якщо не боїтеся калорійної їжі, виключіть масло: по цьому ж рецепту готується дивовижно смачна гарбузова ікра з майонезом на зиму її не заготовляють, все-таки майонез слід вживати у свіжому вигляді. У будь-якому випадку, гарбузова ікра на зиму готується просто і швидко.