Як правило, ікра з будь-яких грибів являє собою пюреобразную масу, в якій, крім базового інгредієнта, можуть бути присутніми овочі і ароматні трави. Баночку з такий закускою можна припасти на зиму, зберігаючи насичений лісовий аромат до холодної пори року. Розібратися з приготуванням домашнього грибної ікри нам допоможуть рецепти ікри з опеньків на зиму.
Як приготувати ікру з опеньків на зиму?
При наявності великої кількості опеньків, ви можете заготовити ікру лише з них, але в цілому допустимо комбінувати опеньки з іншими, більш доступними грибами, наприклад печерицями та вешенками.
Інгредієнти: ріпчаста цибуля – 260 г; морква – 170 г; опеньки – 11 кг; часник – 2 зубки; рослинне масло – 140 мл; оцет – 45 мл Приготування Якщо у вас є сумніви щодо місця, в якому були зібрані гриби перед початком приготування їх краще проварити, щоб позбутися можливо скупчилися в пористої м'якоті токсинів. Зазвичай гриби проварюють в підсоленій воді до їх осідання на дно.
Поки гриби варяться, підготуйте звичайну пасеровку з суміші цибулі і моркви. У самому кінці приготування засмажки доповніть її часниковими зубками. Змішайте овочі з грибами, приправити, доповніть оцтом і подрібніть суміш до консистенції паштету з допомогою блендера або м'ясорубки. З'єднайте суміш з рослинним маслом і розкласти у чисті банки. Після стерилізації смачну ікру з опеньків на зиму закривають як зазвичай.
Ікра з опеньків з помідорами на зиму
У цьому рецепті набір інгредієнтів з попереднього списку доповнюють томати. Вони не тільки позначаються на кольорі і консистенції заготовки, але і роблять смак ікри більш вираженим, кисло-солодким, відмінно поєднується з насиченим грибним ароматом.
Інгредієнти: опеньки – 16 кг; помідори – 240 г; ріпчаста цибуля – 140 г; часник – 2 зубки; морква – 140 г; рослинна олія – 25 мл Приготування Приготування ікри з опеньків на зиму починається з підготовки самих грибів, які слід промити, а потім проварити в підсоленій воді протягом 40 хвилин. Ошпарені гриби відкидають, нарізують, а потім обсмажують. Паралельно з овочами на вогонь і відправляється стандартна цибульно-морквяна зажарка, яку приправляють часником і спеціями. До неї кладуть і розділені на кубики томати. Коли томати віддадуть зайвий сік, і він встигне випаруватися, в зажарку кладуть гриби і готувати все разом ще 7 хвилин. Отриману суміш збивають блендером і розкладають в чистих банках. Після стерилізації заготівлю закочують.
Грибна ікра з ніжок опеньків на зиму з оцтом
Найціннішими в грибі вважаються саме грибні капелюшки, їх часто сушать, заморожують і консервують окремо від ніжок. Щоб відокремлені ніжки не зникали, їх також можна закрити, правда, у вигляді ікри.
Інгредієнти: ніжки опеньків – 11 кг; часник – 2 зубки; чебрець – 2 гілочки; ріпчаста цибуля – 160 г; баклажан – 190 г; оцет – 35 мл; морква – 80 г; томатна паста – 1 ст. ложка. Приготування Підготовлені ніжки опеньків нарізаємо на шматочки дрібніші. Нарізану цибулю з морквою пасеруємо разом, додаємо пюрированные зубки часнику, оцет, листочки чебрецю і м'якоть баклажана без шкірки. Коли баклажани підрум'яняться, змішайте з нарізаними грибними ніжками, додайте томатну пасту і сіль з перцем. Дайте зайвої вологи з грибів випарується, а потім збийте ікру до досягнення бажаної консистенції.
Ретельно вимиті банки наповніть грибною ікрою і відправте тару на стерилізацію. По завершенні стерилізації заготівлі її закатують.