Прекрасним способом переробки перезрілих або недостатньо красивих, а також поламаних грибочків, які не пройшли відбір для маринування або приготування страв з участю опеньків, є приготування ікри. В даному випадку в хід підуть абсолютно всі некондиційні примірники, які були з тих чи інших причин забраковані і відкладені в сторону, а також грибні обрізки, уламки або ніжки. Кілька варіацій приготування такої закуски пропонуємо в наших рецептах нижче.
Як зробити смачну грибну ікру з варених опеньків з часником і помідорами?
Інгредієнти: опеньки – 830 г; морква – 55 г; цибуля – 55 г; помідори – 95 г; зубки часникові – 1-2 шт.; велика не йодована сіль – щіпка; оливкова без аромату або соняшникова олія – 25 мл; чорний перець (свежеперемолотый) – щіпка. Приготування Спочатку основу для грибної ікри з опеньків необхідно промити від забруднень, після чого помістити масу в каструлю з водою і відварити протягом тридцяти-сорока хвилин. Далі зливаємо гриби на друшляк і залишаємо стікати на деякий час.
Овочеву складову грибної ікри також готуємо заздалегідь. Очищаємо і шаткуємо як можна дрібніше цибулини, а також перетираємо на середній тертці очищену моркву. Щоб заощадити час, можна овочі подрібнити в комбайні або блендері. Тепер підготовлений цибулю з морквою необхідно обсмажити в прогрітій з рослинним без аромату маслом сковороді до м'якості і прозорості, після чого додати в піджарку перетертий свіжий помідор.
Припускаємо вміст сковороди протягом десяти хвилин під кришкою, після чого вмішуємо в овочеву масу подрібнений часничок, сіль і перчик, прогріваємо її ще хвилину і знімаємо з вогню.
Для більшої насиченості смаку готової ікри обсмажимо додатково і відварені опеньки. Для цього, позбувшись від більшої частини рідини після варіння, викладаємо грибну масу в прогріте на сковороді олію і даємо їй підрум'янитися на сильному вогні при періодичному помішуванні.
Всі компоненти для ікри належним чином підготовлені. Необхідно тепер подрібнити їх у блендері, змішати в загальній каструлі, прогріти до кипіння, помішуючи, і розфасувати в стерильні баночки. Зберігати таку ікру потрібно під капроновою нещільними кришками на полиці холодильника.
Рецепт приготування грибної ікри з ніжок опеньків
Інгредієнти: ніжки опеньків – 760 г; цибуля – 175 г; часникові зубці – 2 шт.; велика не йодована сіль – щіпка; оливкова без аромату або соняшникова олія – 60 мл; будь-яка зелень на вибір (за бажанням) – за смаком; чорний перець (свежеперемолотый) – щіпка. Приготування Деякі рецепти приготування страв з опеньками передбачають використання тільки капелюшків грибів. Тоді залишилися ніжки можна пустити в хід для приготування грибної ікри, яка виходить не менш, а то і більш смачною і соковитою, ніж варіанти з цільних грибочків.
Для реалізації ідеї ніжки опеньків готуємо належним чином, обрізавши при необхідності кореневу систему і ретельно промивши їх під проточною водою.
Після стікання всієї вологи викладаємо нарізані дрібно ніжки в сковороду або сотейник з прогрітим в ньому рослинним без аромату олією, туди ж відправляємо очищений і нашатковану кубиками як можна дрібніше цибулю і смажимо компоненти при періодичному помішуванні на помірному вогні протягом двадцяти хвилин. Тепер настала черга часнику. Очищаємо зубці, дрібно рубаємо і викладаємо в ємність з грибною піджаркою. Приправляємо вміст сіллю і свежеперемолотым перчиком і при бажанні вмішуємо дрібно нашатковану зелень.
Залишилося тільки перемолоти отриману основу ікри в блендері і викласти її для зберігання в стерильну тару з нещільної кришкою.