Вернуться назад Распечатать

Класична ікра з баклажанів

Класична ікра з баклажанів
З баклажанів можна приготувати масу найрізноманітніших закусок на будь-який смак. Однією з таких є баклажанна ікра. Її можна зробити просто в якості добавки до літнього обіду або вечері або ж заготовити на зиму.
Запропоновані нижче варіанти заготовки не містять оцет, завдяки чому смак ікри тільки у виграші.

Класична смажена ікра з баклажанів на зиму – рецепт


Інгредієнти:

  • баклажани свіжі – 4 кг;

  • помідори стиглі – 18 кг;

  • ріпчасті цибулини – 14 кг;

  • морква – 14 кг;

  • солодкий болгарський перець – 14 кг;

  • кріп і петрушка (зелень) за бажанням – за смаком;

  • часникові головки – 15-2 шт.;

  • кам'яна не йодована сіль – за смаком;

  • рафінована рослинна олія – 190 мл;

  • чорний і запашний перець (мелений) – по щіпці;

  • цукровий пісок – за смаком.


  • Приготування
    За класичним рецептом всі компоненти ікри, крім томатів, необхідно попередньо окремо обсмажити на будь-якій рослинній без аромату олії. Для цього вимиті баклажани, очищені цибулини і болгарські перці нарізаємо кубиками, а моркву перетираємо через середню терку. Перш ніж приступати до подрібнення помідорів, їх слід на кілька хвилин опустити в окріп і позбавити від шкурок. Після цього шаткуємо кубиками томати, як і основну масу овочів для ікри.
    Тепер у великому сотейнику обсмажуємо баклажановые скибочки, а в сковороді по черзі підрум'янюємо цибулю, моркву, болгарський перець і перекладаємо овочі в ємність до смажених баклажанів. На завершення додаємо помідорну масу, підсолюємо основу ікри, перчимо, додаємо за смаком цукровий пісок і перемішуємо. Маємо ємність із заготівлею на конфорки плити з помірним вогнем і даємо вмісту закипіти при періодичному помішуванні. Зменшуємо вогонь до мінімального і припускаємо компоненти ікри протягом години, час від часу перемішуючи. Хвилин за десять до кінця приготування закуски додаємо подрібнені попередньо очищені часникові зубки і за бажанням дрібненько порізану зелень.
    Розфасовуємо киплячу ікру по стерильним баночках, укупориваем їх щільно і перевертаємо догори дном. Негайно закутуємо судини з заготівлею «шубою» і даємо їм поступово повільно охолонути.

    Класична річна ікра з баклажанів – рецепт в мультиварці


    Інгредієнти:

  • баклажани свіжі – 850-950 г;

  • помідори стиглі – 600 г;

  • ріпчасті цибулини – 280 м;

  • морква – 280 м;

  • солодкий болгарський перець – 180 г;

  • паста томатна або соус – 45 або 75 г відповідно;

  • часникові зубки – 1-2 шт.;

  • поварена не йодована сіль – за смаком;

  • рафінована рослинна олія – 70 мл;

  • чорний перець (мелений) – щіпка;

  • цукровий пісок – за смаком.


  • Приготування
    Підготовка овочів перед приготуванням ікри в мультиварці мало чим відрізняється від описаної вище технології для смаження їх на сковороді. Точно також шаткуємо вимиті баклажани кубиками, подрібнюємо очищені цибулини і перець солодкий болгарський, а також перетираємо моркву на тертці. Помідори подрібнити в блендері або нарізати кубиками. В останньому випадку томати необхідно попередньо очистити від шкірки.
    Тепер налаштовуємо мультиварку на функцію «Смаження» або «Випічка», наливаємо в чашу маслечко і закладаємо підготовлений цибулю. Хвилин через п'ять додаємо моркву, а ще через три – солодкий болгарський перець. Далі закладаємо баклажановые кубики і переводимо прилад в режим «Гасіння» хвилин на тридцять. Після сигналу додаємо помідори і томатну пасту або соус, присмачую компоненти ікри за смаком сіллю, цукром-піском і перчиком і залишаємо тушкуватися ще хвилин на сорок в тому ж режимі. На завершення додаємо в ікру подрібнені зубки часникові, протушиваем ще хвилин п'ять, і можемо розфасовувати гарячу заготовку по стерильним баночках. Укупорив ємності кришками, розташовуємо їх у перевернутому догори дном вигляді під «шубою» до охолодження.
    Ікру по кожному з рецептів можна по завершенню приготування пюрировать заглибним блендером, після чого потрібно прогріти її ще пару хвилин, перш ніж розкладати по банках.