Вернуться назад Распечатать

«Чортівня» з помідорами і часником

«Чортівня» з помідорами і часником
Фанати гострих страв по достоїнству оцінять смак пікантною закуски з цікавим назвою – «Чортівня». Приготувавши її за запропонованими нижче рецептами, ви зможете насолодитися гостротою і приголомшливим ароматом приправлених заготівлею страв і зможете по-новому поглянути на їх звичний смак.

Як робити класичну «Хреновину» з помідорами і часником – рецепт


Інгредієнти:

  • корінь хрону (вже очищений) – 220 г;

  • помідори стиглі – 12 кг;

  • великі часникові головки – 2-3 шт.;

  • цукор-пісок – 20 г або по смаку;

  • сіль крупна, не йодована – 40 г або по смаку.


  • Приготування

  • Для приготування «Хріновини» відбираємо найстигліші й самі червоні томати, моєму їх, обсушуємо і перемелюємо в блендері або на м'ясорубці.

  • Тим же манером подрібнюємо очищені часникові зубці і корінь хрону. Останній для початку необхідно дрібно нарізати, а тільки після цього відправляти для дроблення в пристрій. Якщо для цієї мети використовується м'ясорубка, то на неї на виході краще зав'язати пакет, в який буде збиратися вже перемелений корінь. Завдяки цьому ви позбавите себе від зайвих сліз.

  • На завершення змішуємо подрібнені овочі в миску, додаємо сіль і цукор-пісок за смаком, ретельно перемішуємо і розфасовуємо по стерильним невеликим ємкостей. Прикриваємо їх щільно кришками і ставимо для зберігання на полицю холодильника.


  • Гостра «Чортівня» з помідорами, часником і перцем


    Інгредієнти:

  • корінь хрону (вже очищений) – 220 г;

  • помідори стиглі – 12 кг;

  • часникові головки – 2-3 шт.;

  • стручки гострого перцю – 45 г або по смаку;

  • цукор-пісок – 20 г або по смаку;

  • оцет яблучний – 20 мл;

  • сіль крупна не йодована – 40 г або по смаку.


  • Приготування

  • Чортівня за даним рецептом вийде ще більш гострою і пекучої, так як ми додамо в неї трохи гострого перцю. Насіння можна вичистити або перекрутити їх разом з перцевої м'якоттю, що додасть закуски ще більшу гостроту.

  • Помідори, корінь хрону і часникові зубці готуємо і подрібнюємо також як і в попередньому випадку. Стручки гострого перцю перекручуємо разом з хріном, попередньо пов'язавши на м'ясорубку пакет.

  • Подрібнені компоненти змішуємо в мисці, додаємо сіль велику не йодовану, цукор-пісок і оцет яблучний і перемішуємо.

  • Розкладаємо «Хреновину» по стерильним невеликим судинах, укупориваем їх щільно кришками і ставимо на полицю холодильника для тривалого зберігання.


  • «Чортівня» з зеленими помідорами і часником


    Інгредієнти:

  • корінь хрону (вже очищений) – 65 г;

  • помідори зелені – 760 г;

  • часникові головки – 1 шт.;

  • стручки гострого перцю а – 45 г або по смаку;

  • цукор-пісок – 15 г або по смаку;

  • сіль крупна не йодована – 25 г або по смаку.


  • Приготування

  • «Хреновину» можна зробити і з зелених помідорів. Для цього їх миємо, витираємо насухо і разом з очищеним коренем хрону, стручки гострого перчика і часниковими зубцями перекручуємо через м'ясорубку з дрібною решіткою.

  • Тепер додаємо в отриману масу сіль та цукровий пісок, пробуємо на смак і якщо він відповідає вашим перевагам, розфасовуємо закуску по стерильним і сухим ємкостей.

  • Укупорив судини прокип'яченими кришками, ставимо їх в прохолодне місце для зберігання.


  • Варена «Чортівня» з помідорами, часником і оцтом


    Інгредієнти:

  • корінь хрону (вже очищений) – 220 г;

  • помідори стиглі – 14 кг;

  • часникові головки – 2-3 шт.;

  • мелений перець – за смаком;

  • цукор-пісок – 20 г або по смаку;

  • оцет (9%) – 1 ч. ложка;

  • сіль крупна не йодована – 40 г або по смаку.


  • Приготування

  • «Чортівня», заготовлена за даним рецептом, може зберігатись і при кімнатних умовах, так як при її приготуванні використовується оцет і застосовується термічна обробка овочів.

  • Перекручені через м'ясорубку помідори, часник і корінь хрону укладаємо в емальовану ємність, додаємо сіль, перець, цукор-пісок і ставимо на плиту.

  • Після закипання при частому помішуванні вливаємо оцет, кип'ятимо закуску п'ять хвилин і тут же розфасовуємо за стерильною тарі.

  • Укупориваем судини прокип'яченими кришками, перевертаємо догори дном і закутуємо грунтовно до охолодження.