Небагато знайомі з південними плодами під назвою зизифус . Але якщо ви все ж таки опинилися в числі тих щасливчиків, які не знають, куди подіти багатий урожай з цінного чагарнику, то рекомендуємо заготовити корисний і оригінальний маринований зизифус з цікавим смаком оливки .
Оливки з зизифуса – рецепт приготування
Приготування консервації на зиму у вигляді маринованого зизифуса під оливки по даному рецепту – процес нескладний і необтяжливий.
Інгредієнти: Розрахунок на 6 півлітрових баночок:
зелений зизифус – 2 кг; оцет білий винний або яблучний – 200 мл; невеликі лаврові листи – 12 шт.; горошини запашного перцю – 18 шт.; великі часникові зубці – 6 шт.; цукор-пісок – 90 г; сіль кам'яна не йодована велика – 180 г; олія соняшникова рафінована – 120 мл; вода фільтрована – 12-15 л. Приготування
Для початку відбираємо недозрілі зелені плоди, споліскуємо їх і розстилаємо на рушник для обсихання. Стерилізуємо півлітрові банки і на дно кожної кладемо по три горошини запашного перчика, одному лавровому листку і по половинці великого часникового зубчики. Тепер заповнюємо ємності зизифусом по плічка. Кип'ятимо фільтровану воду і після охолодження до шістдесяти градусів заливаємо нею плоди в банках, щоб вона тільки покрила. Хвилин через десять воду зливаємо назад в каструлю і додаємо необхідну кількість солі, цукру та оцту. Прогріваємо маринад до первинних шістдесяти градусів, безперервно перемішуючи його при цьому, щоб кристали повністю розчинилися і виливаємо знову в банки, і на цей раз тільки покриваючи зизифус. Залишився зверху місце в банках заповнюємо рафінованим рослинним маслом. Тут же укупориваем судини, перевертаємо їх догори дном і прикриваємо на добу теплою «шубою». Як ви встигли помітити, ми не використовуємо в даному випадку киплячий маринад для консервації. Помірна його температура необхідна для того, щоб плоди залишилися ціленькими і не розтріскалися при контакті з окропом. Крім того, при такій заготівлі залишається в тілі (не м'які) структура м'якоті маринованого зизифуса, що благотворно позначається на його смак. Можна не переживати, що заготівля прокисне. При зберіганні в прохолодному приміщенні консервуючих властивостей оцту, солі і цукру буде достатньо в даному випадку, щоб зберегти маринований зизифус. Для того щоб зизифус придбав найбільш збалансований маринований під оливки смак, необхідно витримати його з моменту закачування протягом чотирьох місяців і тільки після цього знімати першу пробу.