Дієтологи стверджують, що рибу треба їсти частіше, ніж м'ясо. А щоб вона виходила більш смачною і корисною, її краще не смажити, а запікати. Як смачно запекти пікшу в духовці, читайте нижче.
Пікша, запечена в духовці з овочами
Інгредієнти: тушка пікші – 1 шт.; цибуля – 200 г; баклажан – 200 г; помідор – 150 г; пармезан – 70 г; зелень кінзи і петрушки; олія оливкова – 60 мл; лимон – четвертинка; перець чорний мелений; сіль. Приготування Тушку пікші потрошимо, чистимо, обрізаємо плавники моєму. Натираємо рибу сіллю, скроплюємо соком лимона, а в черевце закладаємо подрібнену зелень. Вимиті баклажани нарізаємо великими кубиками. У сковороді нагріваємо половину оливкової олії, кладемо в нього нашатковану півкільцями цибулю пасеруємо його близько 5 хвилин до прозорості. Потім додаємо баклажани і нарізаний помідор. Перемішуємо і готуємо 5 хвилин, постійно помішуючи. Після того як овочі пустять сік, додаємо вогонь і тушкуємо близько 5 хвилин. Форму змащуємо залишилися оливковою олією, поміщаємо в неї рибу і овочі. При 200 градусах близько 40 хвилин запікаємо. Хвилин за 5 до готовності притрушиваем блюдо тертим сиром.
Рецепт запеченої в духовці пікші
Інгредієнти: пікша – 1 кг; сир твердий – 50 г; молоко – 200 мл; майонез – 5 ст. ложок; цибуля – 300 г; рослинне масло – 20 мл; сіль; приправа для риби – 1 ст. ложка. Приготування Рибу чистимо, хребет і кістки витягуємо. Тушку миємо й нарізаємо невеликими шматочками. Форму змащуємо маслом і поміщаємо в неї філе. Змішуємо майонез з приправою і отриманою сумішшю змащуємо рибку. Посипаємо рибу кільцями цибулі, а потім заливаємо молоком. Сир тремо на тертці і засипаємо зверху рибку. Запікаємо близько 40 хвилин при 190 градусах. Філе пікші, запечене в духовці, можна подати з відвареною рисом або картоплею.
Пікша, запечена в духовці з картоплею
Інгредієнти: філе пікші – 1 кг; свіжі помідори – 2 шт.; картопля – 2 кг; сіль; приправа для риби; сир – 220 г; масло для змащування форми; майонез – 80 р. Приготування Філе пікші моєму холодною водою, злегка обсушуємо і нарізаємо шматочками. Солимо їх, притрушиваем приправою для риби, перемішуємо і даємо постояти хвилин 20. Тим часом чистимо від шкірки картоплю, обполіскуємо її і нарізаємо тоненькими скибочками. Вимиті помідори нарізаємо тоненькими кружальцями. Форму змащуємо олією, викладаємо приблизно половину нарізаної картоплі, солимо і перчимо. Потім кладемо шматочки рибного філе, закриваємо їх шаром помідорів, знову розміщуємо картоплю. Наносимо шар майонезу. Запікаємо хвилин 25 в добре нагрітій духовці, потім притрушиваем зверху тертим сиром і готуємо до рум'яності.